Doble tancament perimetral
El govern prohibeix entrar i sortir del país durant quinze dies i dels municipis entre divendres i diumenge
Les extraescolars, els espectacles i els centres comercials han de tancar
Malgrat que “es comencen a intuir” els efectes del tancament de bars i restaurants, encara anem pel pedregar. Segons el govern, la situació és “crítica” i, de nou, calen “mesures més contundents” per frenar un augment de contagis que, si no s’actua, podria deixar, en qüestió d’un mes, les UCI com en el pic de la primera onada, amb 1.500 malalts greus. D’aquí que la Generalitat hagi decretat el tancament perimetral del país, durant un mínim de quinze dies, combinat amb un segon confinament a escala municipal entre divendres i diumenge. Aquesta mesura, que entra en vigor avui mateix si la justícia no hi diu el contrari, conviurà amb el toc de queda nocturn i es complementa amb noves restriccions més dures encara per a sectors ja prèviament afectats. Es tanquen els centres comercials, les arts escèniques i musicals i les activitats extraescolars, mentre que el batxillerat es farà a distància. Tot plegat, per intentar doblegar una corba de contagis que els experts preferien atacar de forma més intensa, amb un confinament domiciliari limitat en el temps però oportú en el timing. Les condicions de l’estat d’alarma decretat pel govern estatal, però, ho han impedit i, per tant, quedarà com una carta a jugar més endavant si la situació es descontrola encara més.
La limitació de moviments respon a la necessitat d’aconseguir una aturada social que no acaba d’arribar mai. El govern celebra que, arran del toc de queda, l’activitat nocturna ha caigut un 33% en relació amb la primera setmana d’octubre i un 45% respecte a ara fa un any. La mobilitat diürna a Barcelona, en canvi, només ha caigut un 10% i un 20% en relació amb els mateixos períodes, de manera que s’espera que les noves mesures ajudaran a rebaixar un punt més l’activitat del país.
El doble confinament impedirà sortir o entrar al Principat durant quinze dies com a mínim ni tampoc deixar el municipi de residència entre les 6 del matí de divendres i la mateixa hora de dilluns. Hi haurà, però, algunes excepcions. Es permetran els desplaçaments en qualsevol moment si és per motius laborals, mèdics, d’atenció a persones dependents o de primera necessitat. A més, la pràctica esportiva individual està permesa en municipis limítrofs al de residència, i els dies 31 d’octubre i l’1 de novembre també es podrà anar al cementiri, si és dins la mateixa comarca.
Controls policials
Segons el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, els més de dos-cents cossos de policia local vetllaran pel compliment del confinament municipal i 5.000 agents dels Mossos controlaran la circulació a les vies ràpides del país. “Hi haurà un dispositiu a l’altura de les mesures adoptades”, va avançar. Aeroports, trens i autobusos continuaran operatius per atendre la mobilitat justificada, i els transports públics de l’àrea metropolitana seguiran al 100% encara que la demanda caigui.
La prohibició de reunions de més de sis persones i el tancament de la restauració es mantenen, com el compromís del govern de mantenir les escoles obertes el màxim possible. Arriben, però, més restriccions al sector educatiu. L’ensenyament postobligatori, és a dir el batxillerat i els diferents graus de formació professional, adoptarà un model híbrid: serà telemàtic sempre que sigui possible per a les classes teòriques, i les pràctiques i els exàmens es faran presencialment, seguint les passes del sistema que ja s’aplicava a les universitats. Aquestes mesures, però, no s’activen avui sinó que es podrà fer durant la setmana vinent. Molts centres les implementaran dilluns mateix, i la intenció del Departament d’Educació és que, independentment de l’evolució epidemiològica, es mantingui aquesta situació durant el que queda de trimestre.
Les activitats de lleure infantil, les extraescolars i l’esport escolar també queda suspès fins que la situació millori. Queden fora d’aquesta limitació, però, les activitats organitzades pel centre escolar al mateix recinte. Les acadèmies d’idiomes privades tampoc no tenen consideració d’activitat extraescolar i poden mantenir l’activitat, però adoptant mesures per reduir l’assistència presencial dels alumnes.
Un altre sector en què s’ha incidit per evitar contagis és el comerç. Els grans centres comercials hauran de tancar i només podran quedar oberts els establiments que estiguin dedicats a la venda d’alimentació o de productes d’higiene, sempre que hi tinguin accés des del carrer.
Fora d’aquí, la resta de comerços podran obrir si tenen menys de 800 metres quadrats i, si són més grans i volen oferir servei, hauran de rebaixar la superfície comercial fins al límit permès. En qualsevol casi, hauran de controlar de manera més estricta l’aforament permès, que ara es rebaixa fins a un 30% de l’ocupació. Les perruqueries, farmàcies i centres de jardineria podran obrir sense restriccions.
La cultura torna a rebre
Les activitats escèniques i musicals, incloent teatres, concerts i cinemes, tornen a estar prohibides, cosa que afecta un sector que amb prou feines es començava a recuperar dels efectes de la primera onada. Els museus, sales d’exposicions i galeries d’art podran mantenir l’activitat, però només amb un 33% de l’aforament ocupat. Les biblioteques estaran obertes només per mantenir actiu el servei de préstec.
També hauran d’abaixar la persiana els gimnasos i les instal·lacions esportives, tret dels centres de tecnificació i els que hagin d’acollir competicions professionals estatals o internacionals, que no podran tenir públic. La resta de competicions queden ajornades.
En paral·lel a totes aquestes restriccions, que s’havien de publicar de matinada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, el govern també va impulsar un seguit de mesures d’ajut econòmic per als sectors més durament afectats.
LES XIFRES
La sanitat és a punt del col·lapse
“La situació és crítica i el sistema sanitari no aguantarà gaire més.” La consellera de Salut, Alba Vergés, insisteix que les xifres actuals de més de 5.000 contagis diaris són insostenibles i, si no hi ha canvis, aboquen els hospitals a unes projeccions catastròfiques: “En 15 dies hi haurà 900 pacients a l’UCI, com al març, i en menys d’un mes, 1.500 pacients a l’UCI, com al pic de la primera onada.” Vergés assegura que el sistema està preparat per obrir noves unitats de crítics si és necessari, però serà a costa d’una desprogramació d’activitat rutinària que ja s’està començant a donar en diversos centres del país. Amb tot, malgrat que se li va preguntar en dues ocasions, la consellera no va quantificar fins a quin punt és ja una pràctica habitual. El risc de rebrot ha baixat dos punts (ara és de 838), de resultes d’un lleuger descens de la velocitat dels contagis (d’1,38 a 1,34). En canvi, la incidència a 14 dies continua pujant i se situa ara a 654 casos per 100.000 habitants. En les últimes hores s’han declarat 78 noves morts i 182 ingressats més per Covid, 36 de les quals a l’UCI.