Vacunació intensa a l’estiu sense preveure vacances
Salut no es planteja que les segones dosis es puguin rebre en un lloc d’estiueig
Recomana combinar bé les inoculacions i les sortides
Cabezas admet que a la franja dels 50 ja li costa més immunitzar-se
El Departament de Salut no vol afluixar el ritme de vacunació durant l’estiu. Al contrari. Preveu un increment en la disponibilitat de dosis i té la intenció d’inocular-les tan aviat com pugui, d’acord amb la política de “neveres buides”. Aquesta estratègia fa que ara mateix ja s’hagi administrat el 92% dels vaccins rebuts i també que s’hagi obert la vacunació a la franja d’entre 45 i 49 anys abans del previst. El motiu, segons explica la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, és que s’ha detectat ja un punt de manca de motivació entre la població en la cinquantena. “Un cop s’ha arribat al 60% de cobertura cada vacuna costa més d’administrar i cal fer una tasca més fina, amb actuacions actives per convocar el ciutadà al CAP”, explica la doctora. D’aquí que s’hagi apostat per obrir el ventall i continuar vacunant massivament per mirar d’avançar cap a la immunitat de ramat.
En aquest sentit, Salut també preveu sostenir la velocitat de creuer durant l’estiu. Assegura que podrà mantenir actius els equips d’inoculació gràcies a la borsa de voluntaris (procedents de la sanitat pública i de la privada), però adverteix la població que haurà de combinar les vacances personals amb el calendari de vacunació. El motiu? Que no es preveu la possibilitat que qui es vacuni a les principals ciutats del país després pugui rebre la segona dosi en una petita localitat costanera o de muntanya. De la mateixa manera, tampoc no s’ha establert cap pla per tal que si es viatja a un altre punt de l’Estat es pugui completar allà la pauta vacunal, o que ho facin aquí els turistes estatals.
“La població que es pugui vacunar en aquell moment haurà de triar el moment de fer-ho d’acord amb les seves vacances. Però entenem que no representarà un gran problema perquè estem parlant d’una franja d’edat que ja està molt avesada a navegar per internet i ho podrà fer fàcilment”, explica la secretària de Salut Pública. D’altra banda, la doctora Cabezas insisteix que les agències reguladores valoren que la vacuna de Janssen té “un major benefici que risc” també per a les persones de 40 a 49 anys, en contraposició al criteri expressat per l’infectòleg Oriol Mitjà, que critica que estigui disponible per a aquesta franja pel risc de trombosi.
Creix la variant índia
Pel que fa a l’evolució de la pandèmia, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, assegura que els marcadors epidemiològics i assistencials assenyalen que la situació és bona. El cap del servei de microbiologia de Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, reporta que la distribució de les diferents variants arreu del país és força homogènia. S’observa una pèrdua de la representativitat de la variant britànica, tot i ser encara molt majoritària. Aquest fet s’explica, en gran part, per l’efecte de la vacunació i es complementa amb un lleu creixement de la sud-africana i d’uns pendents molt pronunciats de la pujada de les variants brasilera i índia (que ha pujat, aquesta darrera, del 0 al 3% en 4 setmanes, evidenciant ser una de les que tenen més capacitat de transmissió). Fins ara, però, se n’han detectat només 29 casos.