Salut

Activitats fins a les 0.30 h i màxim de deu persones

El govern estudia el toc de queda del País Valencià per si fos necessari endurir la limitació horària

Prohibeix menjar i beure a l’aire lliure i demana als municipis que restringeixin a la nit l’accés a parcs i platges

Un de cada quatre pacients a les UCI és ja menor de 40 anys
Mor a Bellvitge un home de 80 anys que tenia les dues dosis posades

El govern no va arribar a plantejar-se ahir sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el toc de queda en les zones amb una incidència major de la pandèmia, com ha fet el País Valencià, però sí que va aprovar unes noves mesures restrictives que persegueixen el mateix objectiu: limitar la interacció social a partir de dos quarts d’una de la matinada. En concret, el Procicat va aprovar que qualsevol activitat, no només l’oci nocturn, sinó també la restauració, esdeveniments musicals, cinemes, teatres, festes majors o fins i tot el menjar preparat que et porten a casa, acabin a les 0.30 hores i també –i aquest punt està pendent encara de l’aprovació del TSJC– que les reunions tornin a ser d’un màxim de deu persones. Les mesures inclouen també, amb l’objectiu de limitar la interacció i evitar festes i botellots massius al carrer, la prohibició de menjar i beure a l’aire lliure, i una recomanació expressa als ajuntaments perquè precintin parcs i platges per evitar l’accés entre dos quarts d’una de la matinada i les sis del matí.

El govern va fer públiques les noves mesures, que entraran en vigor quan siguin publicades al Diari Oficial de la Generalitat (DOG), després de mantenir una reunió amb els municipis al matí en què els va comunicar la necessitat de prendre les mesures per un “creixement explosiu” dels contagis. Fonts municipals van assegurar que precisament a la reunió del matí s’havia demanat al govern que “no es traslladi la responsabilitat als municipis”, cosa que finalment sí ha passat, pel quer fa al control de parcs i platges.

Les noves mesures adoptades ahir van ser anunciades en roda de premsa pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; el de Salut, Josep Maria Argimon, i la portaveu del govern, Patrícia Plaja, després d’una reunió extraordinària de la comissió delegada en matèria de Covid encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Tant Plaja com Argimon van subratllar que les dades d’aquesta cinquena onada són “pèssimes”, i el conseller de Salut va vaticinar: “Necessitarem setmanes i setmanes, i mesures i mesures.” Entre aquestes mesures que poden venir no es descarta el toc de queda, tot i que ahir Plaja va dir que no va estar encara en cap moment sobre la taula. Sí que va explicar que en el moment de conèixer l’acord judicial sobre el toc de queda valencià, el president Pere Aragonès va encarregar als serveis jurídics un estudi detallat de la interlocutòria judicial “per si fos necessari presentar la petició per a Catalunya”. Plaja va explicar que ahir l’escenari no era encara aquest i que el govern havia optat per trobar “l’equilibri entre la vida social, econòmica i els criteris emocionals”, tal com va reiterar el conseller d’Interior, que respecte a la tasca de control dels ajuntaments va assegurar que “el control dels espais el fan sempre” i que a partir d’ara hi haurà un “dispositiu conjunt amb Mossos i més efectius” per poder exercir més vigilància.

Festivals asseguts

La resolució inclou també la prohibició de poder ballar en els concerts, per la qual cosa s’elimina l’opció de fer test d’antígens com s’ha fet fins ara i també que es repeteixi, de moment, experiències com el Cruïlla. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, havia avalat al matí la “feina” i el “valor” de festivals de masses com el Cruïlla, tot i que va reconèixer una “certa incoherència” en la seva autorització en un moment epidemiològicament “no bo”. Garriga va expressar la seva confiança que no perillin els festivals, perquè, segons va dir, gairebé el 90% es fan amb públic assegut. El conseller de Salut va recordar que la seguretat dels festivals, després de l’experiències pilot del teatre Apolo i el Sant Jordi, “es van treballar durant mesos, tot i que és cert que hi ha hagut imatges, amb mascaretes baixades, que no ens han agradat”.

Argimon va justificar aquestes mesures i no d’altres més restrictives a restauració o el comerç, perquè, segons va dir, estan orientades als joves i a espais on es produeix molta interacció sense protecció.” Si decidim tancar a dos quarts d’una i no mantenir-ho fins a les tres és perquè a les tres és més fàcil que caigui la mascareta”, va subratllar el conseller, que ahir va tornar a reiterar la seva preocupació per l’augment imparable de casos. “No vaig pensar en aquesta explosió de casos”, va admetre, després d’alertar que actualment un de cada quatre pacients crítics a les UCI de Catalunya és ja menor de 40 anys. Argimon va reiterar que les xifres s’han disparat en les últimes setmanes. Va assegurar que ahir ja hi havia 209 persones ingressades a les UCI i 1.091 ingressades en planta. La mitjana d’edat ha baixat de 63 a 50 anys i als llits de planta el 35% dels pacients tenen menys de 40 anys.

En les últimes hores estan també augmentant els casos de persones vacunades amb una o dues dosis que es contagien. Ahir es va saber que un home que tenia pauta completa de vacunació contra la Covid-19 ha mort a l’hospital de Bellvitge. Aquest és el primer cas que es dona d’aquestes característiques, segons va explicar l’intensivista de l’hospital Rafael Máñez en una entrevista a TV3.

Máñez va detallar que l’home havia rebut la segona dosi “fa dos mesos”, i va remarcar de totes maneres que es tracta d’un cas “excepcional”, ja que aquest pacient, de 80 anys, havia desenvolupat un nivell baix d’anticossos arran de la vacunació.

Per la seva banda, el secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, va lamentar el tancament de l’oci nocturn a dos quarts d’una de la matinada. “És clarament un tancament encobert” i “una mesura de cara a la galeria totalment ineficaç”. Boadas va assegurar que se senten “totalment traïts” per Salut, amb qui ha dit que estava negociant la implantació d’un sistema de tests previs i un QR per accedir als locals d’oci nocturn i que ara, “de cop i volta”, s’ha optat per un tancament horari passada la mitjanit. “És un error capital”, va comentar, perquè, segons Boadas, l’oci nocturn hauria d’haver estat un “aliat estratègic” i no “un problema”.

LES FRASES

Per aconseguir controlar aquesta onada necessitarem setmanes i setmanes i mesures i mesures
Josep Maria Argimon
conseller de salut
Ens sentim traïts. És clarament un tancament encobert, una mesura ineficaç i de cara a la galeria
Joaquim Boadas
secretari general de fecasarm

Toc de queda al País Valencià

El Tribunal Superior de Justícia valencià va autoritzar ahir el toc de queda, entre la una de la matinada i les sis del matí, a 32 localitats del País Valencià on la incidència de la Covid és més elevada. L’alt tribunal també autoritza que es torni a limitar el nombre de persones que es poden trobar, que serà de deu, i argumenta que les restriccions són “equilibrades” perquè tenen “més beneficis per a l’interès general que no pas perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte”. Les mesures aprovades per la conselleria de Sanitat, divendres passat, seran vigents 14 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

“Alerta! Tortuga marina a les platges catalanes”

Begur

Viatge tecnològic a la moda, la salut, la mobilitat i l'energia del futur

BARCELONA
Societat

Barcelona, primera ciutat que acull el simulador de la “fórmula 1 del mar”

Barcelona
LA CRÒNICA

Estrelles Michelin per emportar a la Santa

Societat

Milers de persones exigeixen a Barcelona un decreixement turístic planificat

Barcelona

Més de 400 persones clamen a Girona contra el model turístic actual

girona
Societat

Un exprofessor del Pare Manyanet de les Corts acumula una dotzena de denúncies per abusos sexuals

Barcelona

Fan una revista per potenciar el sentiment i orgull de pertinença al barri de Pont Major

girona

Primers turistes per collir fruita dels arbres que han apadrinat

Aitona