Salut

salut

Mesures de covid per a la grip

Sanitat dona 48 hores a les comunitats per decidir si fan obligatòria la mascareta als centres sanitaris com ha fet Catalunya

La ministra estudia aprovar la baixa autojustificada de tres dies per reduir la saturació dels centres sanitaris

El conseller de Salut admet que “hi ha pressió al sistema sanitari, però no col·lapse”

Tot i que els experts insisteixen que no cal fer declaracions catastrofistes i que el nombre de casos de grip està lluny encara dels que es van registrar l’any 2018, amb una incidència de més de 250 per 100.000 habitants –les últimes dades publicades, en espera de l’actualització prevista per avui, situen l’afectació en 153 casos per 100.000 habitants–, el còctel de virus que circula aquestes setmanes i que fa que a la grip s’hi hagin sumat també els casos de covid, els rinovirus –el que provoca el refredat comú– i el virus respiratori sincicial (VRS), responsable de les bronquiolitis, ha portat les administracions a plantejar-se la recuperació d’algunes mesures que van ser efectives per reduir la transmissió de la covid-19. A Catalunya, tot i que la decisió es va adoptar divendres, des d’ahir, que es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), és obligatori l’ús de la mascareta als centres sanitaris. S’esperava que aquesta mesura s’aprovés també per a la resta de comunitats autònomes en el ple del Consell Interterritorial de Salut que es va celebrar a Madrid per consensuar mesures conjuntes per fer front a la situació. Però finalment no hi va haver acord i el ministeri va donar 48 hores a les comunitats per decidir si volen fer efectiva l’obligatorietat com a mínim en centres sanitaris. La nova ministra de Sanitat, Mónica García, havia plantejat la possibilitat que fos necessària també la mascareta en centres sociosanitaris i farmàcies, però finalment en el document presentat a les comunitats en aquests espais apareix només com a recomanació.

Però la mascareta no és l’única mesura que es vol recuperar. El ministeri també va comunicar a les comunitats una mesura que també s’havia demanat des de Catalunya i que ha d’aprovar Madrid perquè la Generalitat no té competències. Es tracta de la recuperació de l’autobaixa de tres dies per reduir la saturació als centres sanitaris, que ja es va implantar durant l’estat d’alarma. L’objectiu d’aquesta mesura, que fa temps que reivindiquen els facultatius, és que els treballadors puguin justificar una malaltia “lleu” mitjançant una “justificació responsable”, amb la qual cosa seria innecessari anar a un centre de salut a buscar la baixa. Tampoc en aquest cas es va adoptar cap decisió, però, ja que, segons va explicar García, cal estudiar el tema amb altres ministeris implicats com ara els de Treball i Seguretat Social.

Tot i que es comencen a adoptar mesures que recorden les de la covid, tant el conseller de Salut, Manel Balcells, com alguns experts van insistir ahir que no cal fer declaracions catastrofistes i que en cap cas es pot afirmar que el sistema estigui col·lapsat ni que la situació sigui comparable a la de la pandèmica. Balcells va assegurar en una entrevista a Els matins de TV3 que actualment “hi ha pressió al sistema sanitari, però col·lapses, no” i va negar que la situació als serveis d’urgències dels hospitals sigui crítica com han denunciat alguns sindicats sanitaris. “A tothom se l’atén”, va subratllar Balcells que va admetre que la situació és pitjor als llocs “on no hi ha un CUAP a prop”.

L’investigador del Biocomsc Enric Álvarez va dir a RAC1 que els casos són similars als que hi va haver l’any 2018, amb 80.000 o 85.000 diagnòstics setmanals, i va vaticinar que el pic de contagis tindrà lloc entre finals d’aquesta setmana i la vinent. En la mateixa línia de Balcells, el cap de Malalties Infeccioses de l’hospital del Mar, Robert Güerri, va demanar no ser “catastrofistes” i va remarcar que el moment és “complicat” però no de “col·lapse”. Amb tot, va defensar l’ús de mascareta en centres sanitaris i també a les farmàcies per protegir els col·lectius vulnerables: “No hauria de ser obligació, sinó sentit comú”, va declarar.

Güerri va recordar que “abans que la covid existís hi havia hiverns molt dolents” perquè “en l’època freda els virus respiratoris circulen més i tenen més incidència en les persones vulnerables”. I va precisar que “cap sistema està preparat per absorbir aquests pics enormes de demanda”.

El pic, aquesta setmana o la vinent

Pel que fa al pic de l’epidèmia, Balcells va augurar que arribarà “aquesta setmana o la setmana vinent”, però va recordar que “després hi haurà una mica de rèplica” i per tant que la vacunació continua sent recomanable “per protegir la gent més vulnerable i els professionals”.

El conseller va atribuir la davallada en la vacunació a una “certa relaxació de la població” i es va mostrar disposat a “comentar-ho amb Salut Pública i, si cal canviar l’estratègia, canviar-la per arribar a més gent” perquè una prova de la importància de vacunar-se, segons Balcells, és que “dues de cada tres persones que han ingressat a l’hospital no estaven vacunades”. “Haurem d’analitzar per què la gent no s’ha vacunat tant”, va dir el conseller.

Més enllà del ple de la Interterritorial de Sanitat celebrat ahir, Balcells va explicar que el 2 de febrer tenen una reunió bilateral amb la ministra en què plantejaran el tema de l’infrafinançament i va insistir que el pressupost de Salut hauria de tenir uns “3.500 milions d’euros més anuals per arribar a una situació d’equilibri i més diners encara per millorar la situació del professionals”.

Pel que fa a la situació de l’epidèmia, Balcells espera que avui s’arribi a les 10.000 visites a urgències, una mica menys que el sostre d’anys prepandèmics. Moltes, segons va dir el conseller de Salut, es podrien evitar, perquè “el 60% de les persones que van a urgències a un hospital són de grau lleu”. Tot i que hi ha qui tem que amb la tornada a l’escola hi hagi un boom de contagis, Balcells va dir que espera que la situació millori en part perquè “han acabat les vacances de professionals”.

Protesta en lloc de vaga de tècnics

Els tècnics d’infermeria i tècnics superiors sanitaris no van començar ahir l’anunciada vaga indefinida però sí que van començar concentracions de protesta, en aquest cas davant de l’hospital Vall d’Hebron, a Barcelona. Avui repetiran la protesta davant de l’hospital de Bellvitge, i aniran decidint si en fan més en altres grans hospitals. Fonts de la Federació de Tècnics i Professionals de la Sanitat (FTPS), que agrupa els sindicats de tècnics d’infermeria (SAE) i estatal de tècnics superiors sanitaris (SIETeSS), van explicar que les concentracions continuaran al llarg aquesta setmana i es preveu convocar també una manifestació a Barcelona. De moment ajornen la vaga atenent també a la situació de gran pressió sobre el sistema sanitari de salut per l’epidèmia de grip i covid. Els sindicats convocants de la protesta i els minoritaris consideren“injust”i“classista” l’acord del novembre passat assolit entre l’ICS i altres formacions sindicals per la mínima puja salarial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TREBALL

Denuncien la sobrecàrrega de feina de les infermeres a la costa tarragonina

L’Ametlla de Mar
SOCIETAT

Barcelona acull del 10 al 18 d’agost la quinzena edició del Circuit Festival

Barcelona
MEDI AMBIENT

Buiden de peixos el pantà d’Ulldecona per evitar una mortalitat massiva

La Pobla de Benifassà
INFRAESTRUCTURES

Acciona pagarà finalment els afectats per les esquerdes del túnel del Coll de Lilla

Montblanc

L’Ajuntament reobre l’espai d’esbarjo per a gossos de la Devesa

girona
societat

165 municipis comptaran amb oficines bancàries mòbils al setembre

girona
educació

Prop de 400 obres de millora i retirada d’amiant en escoles a l’estiu

barcelona
INFRAESTRUCTURES

El pantà de Guiamets connectarà amb el riu Ebre el maig del 2025

Guiamets
societat

Es rebaixa el nombre d’aturats al municipi en un centenar de persones

salt