Salut

Salut

Catalunya bat el seu rècord de trasplantaments i donacions

Catalunya va assolir el 2023 un nou màxim de trasplantaments d’òrgans amb 1.393 intervencions, un 3,5% més que l’any anterior, de donacions de cadàver reals, amb 384, un 7,6% més que al 2022, i 187 donants vius renals, un 5,1% més. Aquestes dades superen les xifres rècord obtingudes el 2019.

Aquests 1.393 trasplantaments d’òrgans realitzats a Catalunya representen una mitjana de 3,8 intervencions al dia i ha permès assolir una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 176 trasplantaments per milió de població, segons ha explicat en roda de premsa el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) . Per tipus d’òrgan, l’augment ha estat generalitzat, excepte en els pulmonars, que s’han reduït lleugerament (102 casos, un 4,7% menys que en el 2022), i i els pancreàtics, que s’han mantingut estables (33). Així, van augmentar els renals (976; +2,9%), els hepàtics (226; +11,3%) i els cardíacs (56; +3,7%).

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que les xifren són una “evidència” que el sistema de trasplantaments i donacions “funciona molt bé” i que permet a les persones que ho necessiten estiguin “en una llista d’espera purament tècnica”.

Una de les pacients que va ser trasplantada l’any passat del cor, Ona Alsina, ha recordat que només va estar 50 dies a l’espera de rebre un òrgan i que ser-hi és una barreja d’emocions bastant complicada, saps que si no tens el trasplantament et moriràs, però a la vegada també tens il·lusió i saps que tiraràs endavant. És un gran canvi i estaré eternament agraïda al donant i a la seva família”.

Pel que fa a les donacions de cadàver reals, destaca els 215 casos de donació en asistòlia (un 11,4% més), persones amb les funcions cardiorespiratòries aturades de forma irreversible però a qui encara no s’ha certificat la mort (encefàlica). De fet, en aquest àmbit han crescut el percentatge de les negatives en les famílies, que ha passat del 18 al 22% i que segons ha explicat la doctora Núria Masnou, es pot deure a “que la persona encara no ha mort” i això fa que “sigui encara més difícil per a les famílies” aprovar les donacions.

Una altra dada destacada del balanç anual que ha fet el departament de Salut aquest dilluns són les 21 persones que han donat els seus òrgans després de fer la petició per a l’eutanàsia un cop aprovada la Llei. Aquestes donacions han permès, segons ha explicat la coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta de Girona i referent en donació post prestació de l’ajuda per morir, realitzar 74 trasplantaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona