Salut

sanitat

Catalunya supera per primer cop la barrera dels 50 donants per milió de persones

Els trasplantaments han augmentat un 9% en aquest primer quadrimestre

Encara hi ha 1.250 persones que esperen un òrgan

L’any 2014 la taxa de donants d’òrgans per milió d’habitants a Catalunya era del 29%, un percentatge que ha anat creixent progressivament fins a assolir en aquest primer quadrimestre de l’any els 51,5 donants per milió de habitants, una xifra que supera ja la mitjana espanyola, de 51 donants. “Si mantenim aquesta xifra fins a finals d’any, ens permetria superar per primera vegada els increïbles 50 donants per milió de població, quan fa pocs anys el repte era superar els 40”, explica Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), en un balanç provisional coincidint avui amb el Dia del Donant d’òrgans i teixits.

Els 50 donants per milió d’habitants, és la xifra que proposa com a repte per als propers anys l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). La mitjana europea està en 21 donants i molts països –Regne Unit(20), Alemany (10), França (26) o Itàlia (25), – estan lluny d’aconseguir aquest objectiu. Catalunya ha fet un salt molt important en aquest sentit ja que fa justament deu anys la taxa de donants era del 29%.

El primer quadrimestre d’aquest any, s’han obtingut 152 donants cadàver reals, una xifra que representa un 18% més que durant el mateix període de l’any passat. Una de les raons que expliquen aquest increment és el creixement de la donació en asistòlica controlada –malalts terminals d’algunes patologies ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca. En els últims anys, la mort encefàlica (cerebral) mostra una tendència a la baixa o a l’estabilització –58 donants durant aquest inici d’any, igual que l’anterior–, mentre que la mort en asistòlia (cardíaca) ha augmentat un 32,4% respecte l’any passat.

El consentiment a la donació se situa al voltant del 80%, una xifra que, tot i ser molt positiva, es vol millorar apropant la donació a àmbits extrahospitalaris, com l’atenció primària o els centres educatius.

Pel que fa als donants vius, 59 persones han donat en vida un ronyó en el que portem d’any, una xifra inferior a la de l’any passat (67). Pel que fa a la donació en vida d’una part del fetge, a Catalunya fa anys que ja no es realitza, sobretot des que es va posar en marxa el programa de trasplantament hepàtic split amb grans resultats.

Pel que fa a la donació de teixits durant aquests primers mesos de 2024, també ha augmentat de manera considerable respecte el mateix període de l’any anterior, tant en nombre de donants cadàver gestionats (9,5%) com en teixits obtinguts (9,3%).

Les bones xifres de donació, han permès també incrementar un 9% els trasplantaments en els primers quatre mesos. Per tipus d’òrgan, tots els trasplantaments mostren augments superiors al 5%.

Tot i que els resultats són molt positius i esperançadors, des de l’OCATT fan una crida a mantenir la confiança de la societat en el sistema de trasplantaments per donar resposta a les 1.270 persones que, a 31 de maig de 2024, esperen un òrgan a Catalunya.

Aquest diumenge, 9 de juny, les associacions de pacients trasplantats organitzaran la tradicional Caminada d’agraïment al donant, que sortirà (11h) des de la Pedrera i arribarà fins al Monument als donants d’òrgans i teixits, als jardins de la Sagrada Família



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

El PSC recull firmes per millorar els horaris de bus

Olot
estat espanyol

Intercepten un narcosubmarí a la costa de Cadis

barcelona
SALUT

Inicien els tràmits per la licitació del concurs d’idees del Campus de Salut

SALT
Mobilitat

Barcelona premia dos projectes d’intel·ligència artificial aplicats als autobusos

Barcelona
SOCIETAT

Igualada omplirà el cel amb una cinquantena de globus aerostàtics

Igualada
trànsit

Taxa d’alcohol més baixa i patinets elèctrics a partir dels 16 anys

barcelona
SERVEIS

El servei de Bicibox, per aparcar bicicletes i patinets, arriba a Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu de la Barca
educació

Educació envia ara lectures recomanades per al batxillerat

barcelona
Societat

El Baix Segre reclama més metges i policia per l’arribada de temporers

Seròs