Salut

L’Observatori del Campus de Salut critica els primers “retards”

L’Observatori del Campus de Salut Girona – nou Trueta critica els primers “retards” i demana a la Generalitat que “es posi les piles” per garantir que el projecte sigui una realitat el 2030, segons informa l’Acn. A la compareixença semestral, el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, ha recordat que la cessió de terrenys “s’ha endarrerit un any” en relació a la planificació inicial i que la previsió és que es faci el primer trimestre del 2025. Tot i que entenen la complexitat urbanística, defensen que “no es pot perdre ni un mes”. L’Observatori reclama la creació d’una comissió tècnica per abordar el projecte amb “visió conjunta” perquè tenen la sensació que cada institució implicada ha treballat el seu àmbit sense cohesionar les propostes.

L'Observatori del Campus, impulsat pel Col·legi de Metges de Girona, es va crear l'abril del 2022 amb l'objectiu d'actuar com a 'lobby' de pressió per garantir que el projecte no s'atura i es materialitza. El compromís de l'Observatori, a més, era passar comptes públicament cada sis mesos i aquest dimarts han fet la compareixença per avaluar la situació amb informació actualitzada i sol·licitada als Departaments de Salut i Universitats, als ajuntaments de Salt i Girona i a la Universitat de Girona (UdG). Una de les darreres novetats ha estat la constitució, el març passat, del Consell Assessor del Campus de Salut de la regió sanitària de Girona, un òrgan deliberatiu que neix amb l'encàrrec, precisament, de fer seguiment dels avenços en relació al projecte. El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, creu que el Consell Assessor i l'Observatori poden discórrer en paral·lel perquè la seva funció és diferent. Segons Vilaplana, el Consell Assessor pot ser "molt útil" com a "motor" per assegurar que el projecte arribi a bon port i l'Observatori té una funció més de "revisió" i d'estratègia de pressió, aportat sobretot el punt de vista dels professionals. L'Observatori, tot i que esta "satisfet" amb els avanços que hi ha en relació al futur Campus de Salut (que pivotarà al voltant del nou hospital Trueta), alerta que ja hi ha hagut els primers "retards" en la tramitació i temen que aquestes dilacions es vagin repetint al llarg del temps. Per això, reclama a la Generalitat -i al futur Govern- que "es posi les piles" per assegurar que no hi torna a haver cap contratemps i que el projecte sigui una realitat el 2030.

Atents al calendari 

 A la roda de premsa, Vilaplana ha exposat a la darrere reunió del Consell Assessor, el 5 de juny, es va posar sobre la taula un calendari amb terminis. Entre aquests, hi ha que aquest juliol s'ha de publicar la convocatòria del concurs d'idees del Campus (que serà d'àmbit europeu), a l'octubre es resoldran els cinc projectes finalistes i de cara al desembre del 2024 o del gener del 2025 s'ha de fer pública el projecte guanyador. Durant el primer trimestre del 2025, segons aquesta planificació, es farà la cessió de terrenys dels ajuntaments de Salt (Gironès) i Girona. Això és, ha indicat Vilaplana, un any després del que estava previst inicialment. Tot i això, segons les dates previstes, la data final es manté el 2030. El projecte rondarà els 700 milions d'euros. L'Observatori també ha exposat que la Universitat de Girona (UdG) ha presentat el pla funcional amb les necessitats per traslladar al Campus les facultats de Medicina i Infermeria i ubicar-hi instal·lacions de recerca i investigació. Tot i això, Vilaplana ha subratllat que una proposta de l'Observatori al Departament de Salut és la creació d'una comissió tècnica que aporti un punt de vista "global" del projecte. Tot i valorar la feina feta, l'Observatori veu poc treball conjunt entre totes les institucions implicades i remarca que han presentat les seves necessitats d'espai i de serveis però no s'ha fet una proposta conjunta. Per això, creuen que aquesta comissió tècnica ha de servir per fer un pla d'aprofitament de tots els espais i proposar com s'ha de distribuir recerca, docència i assistència tenint en compte les necessitats del territori. "S'han d’unir dos hospitals i dos centres de recerca i no veiem aquest projecte conjunt', ha dit Vilaplan que afegeix que "tenir una visió global ajudarà a optimitzar recursos i espais i a vetllar per la bona coordinació de tot el Campus". L'Observatori l'integren com a comissió permanent els doctors Ramon Brugada, cap del servei de cardiologia de l'hospital Trueta i del Santa Caterina, membre del grup impulsor del pla funcional del nou campus de salut, investigador de l'Idibgi i catedràtic de Medicina de la Universitat de Girona; Marga Nadal, directora de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi); Antoni Codina, excap de servei de l'àrea de cirurgia del Trueta i de l'IAS; Wifred Ricart, investigador de la Fundació Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI); Rafel Reixach, vicerector de Campus Sostenible de la Universitat de Girona (UdG) i Josep Vilaplana, president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i del COMG. L'Observatori compta amb l'adhesió de la Universitat de Girona, la Cambra de Comerç de Girona, l'Idibgi i el Col·legi Oficial d'Infermeria de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’estat aprovarà la setmana vinent la construcció de dues noves dessalinitzadores

Barcelona

Investigadors de l’Hospital de Sant Pau descobreixen un nou gen que causa ELA

Barcelona
estatS UNITS

Desenes de milers d’evacuats per incendis al nord de Califòrnia

BARCELONA
MEDI AMBIENT

Crida ciutadana a inventariar la biodiversitat del litoral metropolità

Barcelona

Gairebé 6,3 milions en infraestructures vinculades al cicle de l’aigua a Amer

AMER

CATSA invertirà a Girona més de 300.000 euros per millorar la xarxa d’aigua

girona
llengua

Només el 3% de les escoles de les Illes s’adhereixen al pla per reduir català

barcelona

El govern dona la raó a Susqueda en el contenciós amb Osor pel Santuari del Coll

SUSQUEDA
canvi climàtic

‘Beryl’ arriba a Gran Caiman després d’afeblir-se a la categoria 3

barcelona