Salut

SALUT

Els equips mòbils de salut mental de l’IAS han atès més de 2.000 persones

Els equips mòbils de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) han atès més de 2.000 persones a les comarques gironines des que es van posar en funcionament. L’any 2017 l’IAS va posar en marxa set equips mòbils anomenats equips PSI (Programa de Suport Individualitzat), amb l’objectiu d’oferir suport en la gestió de casos complexos de salut mental que presenten dificultats per vincular-se a l’assistència que necessiten, des d’una perspectiva comunitària.

Aquests set equips, integrats per 13 professionals d’infermeria i educadors socials estan repartits per tota les comarques gironines: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Blanes, Gironès, Ripollès i Santa Coloma. Així, es pot realitzar un seguiment del pacient des del seu entorn, acompanyant-lo per arribar als recursos necessaris per tirar endavant el seu projecte de vida i tenir les seves necessitats cobertes.

En total, durant aquests 7 anys s’han atès 2.014 pacients, una mitjana de 287 persones l’any. Un 23% de mitjana són casos nous en cada període. Pel que fa a les visites assistencials, s’han realitzat 38.844 de diferent tipus: acollida al servei, primeres visites i seguiment al pacient, atenció a les famílies, visites de suport i visites d’atenció comunitària, entre altres.

En aquest sentit, Maria José Guzmán, treballadora social, valora molt positivament aquests equips de suport individualitzat. “Amb aquest seguiment proper i individualitzat del pacient, podem fer una millor atenció i acompanyament i donar resposta a les necessitats de cada persona per tirar endavant el seu projecte de vida”.

Valoració positiva

Segons dades del primer estudi transversal i descriptiu sobre el pla de serveis individualitzats (PSI) de la xarxa gironina, la valoració és molt positiva. L’estudi es va realitzar entre 200 de les persones ateses. Es van valorar les següents variables: sociodemogràfiques, clíniques, temps d’estada al programa i vinculació amb els dispositius comunitaris de salut. La mitjana d’edat de les persones ateses va ser de 41 anys i el 50% eren homes.

Pel que fa a les variables clíniques, el 40,2% dels pacients estaven diagnosticats d’esquizofrènia i altres trastorns psicòtics sense incloure el trastorn per idees delirants, que va suposar un 7,5%. El 22% corresponia a persones diagnosticades de trastorn bipolar i el 8,5% de trastorn de personalitat.

Respecte a la xarxa de suport significatiu, el 66,5% en podia disposar. Per altra banda, de les 200 persones incloses al PSI, 108 persones van ser donades d’alta. La mitjana de mesos d’estada al programa va ser de 18 mesos i el 76,9% va millorar la vinculació amb els dispositius comunitaris de salut .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Barreres dinàmiques per evitar la caiguda de roques a la C-14, a l’Alt Urgell

Coll de Nargó

La Guàrdia Urbana de Figueres tanca el 2023 amb 961 denúncies per incivisme

FIGUERES
societat

Inauguren les instal·lacions de patologia forense a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús

Tortosa
habitatge

Obren el procés per optar a pisos per estudiants de la borsa municipal

salt

Una trentena d’activitats en la festa major d’estiu

GIRONA

La Festa Major 2024 arriba plena de novetats

QUART
societat

Absolen d’un delicte d’odi un home que va amenaçar un altre amb fer-lo heterosexual “a hòsties”

Barcelona
girona

La Plataforma pel Decreixement detecta 78 pisos turístics ‘il·legals’ a Girona

girona
societat

El 48% dels catalans creu que hi ha massa immigrats

barcelona