Salut

Can Ruti, pioner en l’ús de pròtesis traqueobronquials personalitzades amb impressió 3D

L’Hospital Germans Trias ha estat el primer centre de Catalunya i un dels primers d’Europa en implantar en un pacient una pròtesi traqueobronquial personalitzada gràcies a la impressió 3D.

Les pròtesis traqueobronquials són estructures tubulars fetes de silicona que s’utilitzen des dels anys noranta per mantenir oberta la tràquea i els bronquis principals quan, per diferents motius, es produeix una oclusió que impedeix la lliure circulació d’aire als pulmons. Aquestes pròtesis, però, són rectes i de dimensions predefinides, un fet que complica l’adaptació a anatomies complexes de determinats pacients.

A partir d’ara, gràcies a una reconstrucció digital en tres dimensions de l’arbre traqueobronquial del pacient que s’obté a través d’un TAC tòracic, es dissenya i es fabrica un motlle a mida del pacient per obtenir una pròtesi de silicona personalitzada. La implantació es fa mitjançant una broncoscòpia rígida, un procediment que requereix una gran precisió en la col·locació i que és clau per a pacients que no poden intervenir-se quirúrgicament i que fins ara no disposaven de tractaments efectius.

L’avenç ha estat possible gràcies a la feina de l’equip de Pneumologia Intervencionista de Can Ruti liderat per Antoni Rosell, Director Clínic de l’àrea del Tòrax. El primer beneficiat ha estat un pacient a qui se li va intentar implantar fa més d’un any una pròtesi estàndard, però no s’ajustava prou bé a la seva anatomia i li van haver de retirar. Això va causar-li un ofec progressiu que només l’habilitava per fer esforços mínims. Ara, però, amb la nova pròtesi a mida ja implantada, ha millorat notablement i d’aquí a un temps s’avaluarà si la pròtesi ha aconseguit dilatar suficientment l’estretor com per poder ser retirada definitivament.

Aquest tipus d’estenosis afecten a pacients de totes les edats, i poden ser d’origen maligne (com càncer de pulmó o d’esòfag) o benigne, per inflamacions causades per intubacions difícils, per radioteràpia, per infeccions o, fins i tot, per causes desconegudes. En tots els casos, la inflamació, un cop curada, deixa una cicatriu que redueix el pas de l’aire i dificulta la respiració, amb la cirurgia o la pròtesi com a úniques solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia