Salut

salut

L’Hospital del Mar mou l’úter a una pacient per preservar-li la fertilitat

És el primer centre a fer una transposició uterina a tot l’estat

La pacient és una dona de 36 anys que havia de fer un tractament oncològic

El servei d’obstetrícia i ginecologia de l’Hospital del Mar ha realitzat la primera transposició uterina de l’Estat en una pacient diagnosticada de càncer de recte localment avançat. Amb aquesta tècnica es protegeix tant l’úter com els ovaris dels efectes del tractament amb radioteràpia i, per tant, les dones afectades per un tumor a la zona pelviana mantenen la possibilitat de ser mares i, a la vegada, eviten una menopausa precoç. Es tracta d’un procediment complexe que només té una vintena de precedents al món i molts pocs casos a Europa, però que ja ha permès tenir un embaràs amb èxit a dues de les dones intervingudes.

Aquest abordatge, que es pot considerar un autotranspalantament, consisteix en una doble cirurgia. La primera, abans de l’inici de la radioteràpia, per traslladar tant l’úter com els ovaris dins l’abdomen, a una posició on quedaran lliures dels efectes de la radiació. L’úter manté la vascularització a través dels ovaris per assegurar la seva viabilitat mentre es porta a terme el tractament contra el tumor. Una vegada ha acabat la radioteràpia i la quimioteràpia, es realitza la segona intervenció per tornar els òrgans afectats a la seva ubicació original.

La primera pacient va ser intervinguda per primera vegada el novembre del 2023 i el passat mes de juny, quan ja havia acabat el tractament oncològic, li van tornar l’úter i els ovaris a lloc coincidint amb la cirurgia del tumor rectal. Les dues intervencions es van fer amb cirurgia robòtica, per minimitzar-ne l’impacte.

Ara, la pacient podrà ser mare si així ho desitja, segons confirma la cap de secció del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia i una de les responsables de la cirurgia, la Dra. Gemma Mancebo.

L’Hospital del Mar ha establert un circuit per a la detecció i derivació de les dones diagnosticades amb un tumor a la zona pelviana que precisen tractament amb quimioteràpia i radioteràpia per valorar si poden beneficiar-se d’aquesta cirurgia sense que això endarrereixi l’inici del tractament del càncer. A les dones de 40 anys o menys se’ls hi ofereix la possibilitat de protegir l’úter i els ovaris per mantenir la possibilitat d’un embaràs, mentre que a les menors de 47 se’ls planteja la transposició només dels ovaris, per protegir-les d’una menopausa precoç.

Joana Vidal, oncòloga mèdica especialista en càncer colorectal del centre, explica que “gràcies als avenços en el tractament obtenim taxes de curació molt elevades, però les seqüeles generen un impacte en la qualitat de vida de les pacients i oferir el millor tractament oncològic requereix un abordatge multidisciplinari i coordinat, on explorem i preservem la salut sexual i reproductiva de les pacients”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’exdona de Mainat afirma que “no el volia mort” i que va intentar salvar-lo

Barcelona
Societat

Concentració veïnal contra el volum de taxis, busos i VTC turístics cap al Park Güell

Barcelona

Un estudi constata que l’activitat física guiada a la natura millora l’estat d’ànim

GIRONA
societat

Creixen un 28% les agressions contra el col·lectiu LGTBI en un any

barcelona

El projecte de regeneració del nucli antic situa l’espai d’atenció a la seu del COAC

OLOT
salut

El nou cribratge detecta el primer nadó amb hiperplàsia suprarenal

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Barcelona activa la fase d’alerta per nits tòrrides

Barcelona

Lloret de Mar prohibeix fumar a totes les seves platges

LLORET DE MAR
salut

L’Hospital del Mar mou l’úter a una pacient per preservar-li la fertilitat

Barcelona