Salut

Teràpia avançada contra el mieloma amb cèl·lules del propi pacient

L’Hospital Clínic i l’Idibaps han desenvolupat el CAR-T ARI0002h

L’Hospital Clínic ha rebut el vistiplau del Comitè d’Avaluació de Medicaments d’Ús Humà de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris per utilitzar una nova teràpia avançada CAR-T en pacients amb mieloma múltiple en recaiguda. Es tracta del CAR-T ARI0002h, el segon tractament avançat de producció no industrial desenvolupada pels equips del Clínic i l’Idibaps i la primera creada íntegrament a Europa a demostrar eficàcia clínica en pacients amb mieloma múltiple.

Les teràpies CAR-T (anomenades així per les sigles en anglès Chimeric Antigen Receptor T-Cell o receptor d’antigen quimèric de cèl·lules T) són un tipus de tractament que s’elaboren a partir de l’obtenció de les cèl·lules T del pacient i d’una posterior modificació genètica per tal que puguin reconèixer i atacar cèl·lules canceroses. En el cas del CAR-T ARI0002h, s’han dissenyat específicament per atacar les cèl·lules del mieloma múltiple, un tipus de càncer que afecta les cèl·lules plasmàtiques a la medul·la òssia i que representa un 10% dels càncers de la sang.

Encara que existeixen diversos tractaments disponibles, molts pacients desenvolupen resistència, cosa que porta a recaigudes i a una necessitat urgent de disposar de noves teràpies per tractar-los. Tenir aquest nou tractament representa un gran avantatge per a ells i, alhora, mostra l’alt nivell de la recerca biomèdica i oncològica del país. Així ho ha destacat el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, en la presentació d’aquest nou tractament: “Aquesta teràpia nova és excepcional i és el fruit d’un treball en equip, de moltíssimes persones de gran talent, i se suma a altres iniciatives d’alt nivell a Catalunya que ens fan ser referents per millorar la qualitat de vida de persones que pateixen diferents malalties com leucèmia, limfoma, mieloma o malalties hematològiques”.

El CAR-T ARI0002h ha estat desenvolupat íntegrament a l’IDIBAPS pel grup de recerca del Dr. Álvaro Urbano-Ispizua. En concret, és un CAR-T que es dirigeix contra l’antigen BCMA, que es troba a la superfície de les cèl·lules tumorals del mieloma. Dos estudis previs liderats pel Clínic-IDIBAPS havien mostrat l’eficàcia d’aquesta teràpia avançada i personalitzada en pacients que havien recaigut després d’almenys dues línies de tractament i estaven ja exposats als principals fàrmacs usats en aquesta malaltia.

Als dos estudis es va validar l’eficàcia del tractament del Clínic en un total de 60 pacients i els resultats van mostrar que el 95% dels pacients van mostrar resposta al tractament amb un perfil favorable de toxicitat. Elias Campo, director de l’IDIBAPS, ho veu clar: “La teràpia CAR-T és un exemple paradigmàtic de com la investigació biomèdica d’excel·lència millora la qualitat de vida de les persones”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dos denunciats per un abocament il·legal enmig del bosc

BESCANÓ
seguretat

Barcelona incorpora 40 agents cívics més durant la Copa Amèrica

Barcelona

Escriptures notarials del segle XVIII transcrites amb IA

GIRONA

Teràpia avançada contra el mieloma amb cèl·lules del propi pacient

Barcelona
societat

Amplien la zona verda d’aparcament de diversos sectors amb 80 places

salt
societat

Aturen ‘sine die’ un desnonament d’un edifici amb onze habitatges

arbúcies
societat

Blanes treballa perquè es puguin bonificar els hivernacles agraris en sòl rústic

blanes
SOCIETAT

Prova pilot per establir un sistema d’avís als banyistes a platges o cales no vigilades

Mataró
SOCIETAT

El 74% de les estades a allotjaments d’urgència de l’Ajuntament de Barcelona superen els sis mesos

Barcelona