Salut

SALUT

Els més petits paren l’orella

Els primers llibres de la biblioteca de l’UCI del servei de neonatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron van arribar en una data molt simbòlica, aquest darrer Sant Jordi. Eren uns contes dels Germans Grimm i La balena a l’hivern, de Benji Davies. S’iniciava així el nou servei que promou la lectura per part de les famílies als nadons prematurs per ajudar al seu desenvolupament neuronal.

“Si bé els contes de tota la vida són ideals, un llibre més llarg, un poemari o un reportatge periodístic també serveixen, el que ens interessa és llegir als nadons”, assenyala Raquel Rodríguez, supervisora del servei de neonatologia. L’estudi de l’impacte de la lectura en nadons prematurs destaca que, a més de reduir l’ansietat i refermar el vincle amb els progenitors, estimula significativament el desenvolupament neurològic dels nadons.

Fins als 3 anys, la lectura compartida enriqueix el llenguatge, incentiva les connexions neuronals i millora l’atenció i la memòria. Quan un nadó neix prematur, es posa en risc el seu desenvolupament normal i s’apliquen diferents mesures per contrarestar-ho, entre les quals la lectura. “El cervell, per poder desenvolupar-se, necessita un entorn i estímuls adequats. A l’úter, el nadó rep la veu de la mare i de la gent amb la qual parla, de manera atenuada, però la prematuritat trenca aquests estímuls. En una incubadora senten uns altres sons, hi ha més xiulets i silencis, que podem compensar amb la lectura”, explica la doctora Fátima Camba. “Hem de tenir en compte que el període neonatal és un moment crític per al desenvolupament i hem de oferir al nadó els estímuls adequats per potenciar-ho. La veu de la mare o del pare solen ser els millors estímuls auditius que pot rebre un nadó”, hi afegeix.

L’UCI de neonats del Vall d’Hebron treballa amb un model que s’anomena Nidcap i que està centrat en el desenvolupament i el benestar del nadó i les seves famílies a partir d’atenció individualitzada. “Els especialistes Nidcap proposen recomanacions per estimular el neurodesenvolupament del nadó, a través de l’observació de la conducta abans, durant i després de cada interacció per personalitzar l’atenció i implicar els pares en les cures”, continua. S’ha demostrat que l’augment del vincle entre nadons i familiars redueix l’estada hospitalària.

“Quan arriben, entre les nombroses coses que els expliquem, ara els engresquem a llegir als seus fills durant el pell amb pell”, subratlla la supervisora del servei de neonats. A l’entrada, tenen la biblioteca, que a poc a poc es va ampliant amb donacions. “Aquest estiu, hem demanat a companys que viatgin a països de llengua àrab, urdú o xinesa que ens portin llibres per a les nostres famílies que tenen orígens diversos”, apunta Camba. La lectura no només té un impacte positiu en els nadons, també hi guanyen les famílies i, sobretot, els germans. “En les visites dels germans, hi incorporem la lectura, que, a més d’afavorir el vincle, estimula l’aprenentatge dels qui llegeixen”, destaca Raquel Rodríguez.

A l’UCI de neonats, hi treballen 200 professionals altament especialitzats, entre neonatòlegs, infermeres i auxiliars d’infermeria les 24 hores del dia. La tecnologia i l’avenç de les cures neonatals per part dels professionals han permès baixar la viabilitat de l’edat gestacional de les 28 a les 23 setmanes. Per garantir que els nadons prematurs reben una atenció òptima, l’equip de professionals rep una formació especial, i per entrenar-la el servei de neonatologia ha endegat aquest any el projecte 12 mesos, 12 cures, en el qual impliquen les famílies.

Pell amb pell

El pell amb pell és la principal ocupació dels pares a l’UCI. La proximitat de la mare o el pare, la seva veu, la seva calor i el batec del cor recreen les sensacions de l’ambient uterí. Això explica per què el mètode cangur i ara la lectura redueixen l’estrès dels nadons, disminueix el dolor, millora el son, afavoreix el neurodesenvolupament i ofereix més estabilitat cardiorespiratòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia