Salut

salut

Bellvitge fa el cinquè trasplantament de cara de l’estat espanyol

És el primer cop que els teixits procedeixen d’un donant de cor en asitòlia controlada

L’Hospital de Bellvitge ha culminat amb èxit el cinquè trasplantament de cara de l’estat espanyol i el tercer que es fa a Catalunya després que Vall Hebron fes dos anteriorment l’any 2010 i 2015. La novetat en aquest cas és que és el primer trasplantament facial del món que es fa amb teixits procedent d’una donació de cor en asistòlia controlada. Això vol dir que no s’ha obtingut d’un donant amb mort encefàlica sinó que l’extracció s’ha fet amb el cor aturat, el que, a banda de la cara, ha permès obtenir també el ro i els ronyons.

La intervenció, que es va fer el 19 de setembre passat, ha estat d’una “extrema” complexitat tècnica i organitzativa, va durar 12 hores i va ser efectuada per un equip d’uns 60 professionals de més d’una desena de serveis mèdics i quirúrgics diferents. El pacient és un home de 47 anys afectat de neurofibromatosi de tipus 1, una malaltia hereditària que fa que es formin tumors benignes de teixits nerviosos a la cara i altres parts del cos. La intervenció va ser un èxit i el pacient segueix ara el procés de recuperació habitual sense complicacions significatives, segons ha indicat el centre hospitalari.

En aquest cas, el pacient patia una neurofibroma plexiforme gegant a la meitat dreta de la cara que li provocava greus afectacions estètiques, psicològiques, socials i funcionals. Entre aquestes últimes, grans dificultats per moure la cara i afectació de la visió. No tenia cap altre tractament possible.

Els cirurgians li van extirpar el neurofibroma gegant de la cara, cosa que va implicar també l’extracció completa del llavi superior, el nas, la parpella de l’ull dret, la meitat dreta a la cara i el cuir pilós dret. Tot seguit li van implantar la cara del donant, fent la connexió d’una artèria, quatre venes i quatre nervis. El rostre implantat adquirirà la forma de la cara del receptor en acomodar-se a la seva estructura òssia.

A banda del tema de la’ssistòlia controlada, els professionals han destacat és el fet que, el mateix dia en què es va realitzar el trasplantament de cara, els equips medicoquirúrgics de Bellvitge van portar a terme també un trasplantament cardíac, un hepàtic i un renal, sumant-li una dissecció aòrtica, una emergència de cirurgia cardíaca.

L’equip que va portar a terme el trasplantament de cara va estar encapçalat per la doctora Anna López Ojeda i el doctor Oriol Bermejo, cap de servei i cap de secció, respectivament, del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’hospital, i amb la coordinació liderada pel director de Trasplantaments de l’hospital, el doctor Gabriel Moreno González.

El trasplantament de cara és una intervenció quirúrgica d’extrema complexitat que només han realitzat fins ara 18 centres arreu del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.