Salut

salut

Èxit d'un nou model d'atenció a domicili dels malalts crònics

El nou model de seguiment dels pacients crònics que s'aplica a les àrees bàsiques de salut (ABS) de Breda-Hostalric, Anglès i Cassà de la Selva fa que un 75% dels malalts no hagin fet cap ingrés hospitalari no programat ni cap visita a urgències. El nou model d'assistència, batejat amb el nom de “planta comunitària virtual”, preveu el trasllat al domicili del pacient d'elements propis d'una planta hospitalària. L'objectiu del projecte, que l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) va posar en marxa fa set mesos, és millorar la qualitat de vida dels malalt i dels cuidadors. La derivació dels pacients a la planta virtual es fa des de l'hospital i des dels equips d'atenció primària. La infermera responsable d'aquest servei fa una valoració integral al domicili del pacient, que inclou les capacitats funcionals del malalt, les del seu cuidador i l'entorn de la persona en el context de la vida diària. Després, s'activen els recursos que el pacient necessita i es fa un seguiment programat mitjançant visites domiciliàries i contactes telefònics. En el moment en què el pacient està estabilitzat es dóna d'alta. L'equip assistencial està integrat per un conjunt de professionals sanitaris i socials (infermeria, mèdics i treball social) dels diferents nivells assistencials (atenció social, primària, sociosanitària i hospitalària). Els candidats a entrar dins d'aquest programa són pacients crònics complexos (insuficiència cardíaca, malaltia pulmonar obstructiva crònica i malaltia neurodegenerativa) amb malaltia crònica avançada, amb criteris de fragilitat. En aquests primers mesos d'aplicació, s'han atès 113 pacients.

El nou model va ser premiat pel Departament de Salut entre més de 600 experiències presentades en la III Jornada del Pla de Salut, que es va celebrar a Sitges el dia 13.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia