Salut

Investiguen la mala qualitat del semen a Tarragona

El jutjat d'instrucció encarrega a la Guàrdia Civil que busqui proves d'una presumpta relació de la indústria i els problemes de fertilitat

L'Escurçó havia denunciat els fets a la fiscalia el 2010

El jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona busca proves que confirmin la relació entre la mala qualitat del semen dels habitants al Camp de Tarragona i les substàncies que fan servir i que emeten a l'atmosfera les indústries, especialment les de tipus químic, de la zona. Així ho ha dictat després de reobrir la investigació iniciada a iniciativa de la denúncia presentada a la fiscalia pel grup ecologista L'Escurçó. L'entitat va fer arribar a la justícia el 2010 la presumpta relació entre els problemes de fertilitat de la població tarragonina i l'activitat industrial, arran d'un informe sobre la qualitat del semen fet públic el 2002 que concloïa que la meitat dels homes presentaven semen de mala qualitat.

Intent d'arxivament

Tal com va avançar ahir el Diari de Tarragona i ha confirmat la mateixa entitat, el jutge ha encarregat al servei de protecció de la natura (Seprona) de la Guàrdia Civil que procedeixi a la identificació de les empreses que emetin, ja sigui com a producte base, subproducte o residu, algunes de les substàncies que l'estudi sobre la qualitat del semen a Tarragona detecta que poden afectar la fertilitat.

Curiosament, però, la nova diligència la pren el jutge després d'haver intentat arxivar dos cops la causa. El 3 de febrer del 2013, de fet, el jutge instructor va dictar una interlocutòria d'arxivament, ja que considerava que no quedava prou demostrat que s'hagués comès un delicte. Contra aquesta decisió, va presentar recurs la fiscalia, que va sol·licitar al jutge que encarregués una investigació policial sobre les possibles emissions d'origen industrial que es podrien estar produint al territori. En vista d'això, la resolució del jutge, en una interlocutòria dictada el mes passat, accepta la petició del fiscal i reconeix que “no s'han esgotat totes les possibilitats d'investigació”.

El tribunal ja va intentar arxivar la causa el novembre del 2010, dos mesos després d'haver-se iniciat les diligències a petició de la fiscalia. L'arxivament, però, va ser revocat per la secció segona de l'Audiència de Tarragona, que va estimar el recurs del fiscal i va obligar a reobrir la causa el juny del 2012.

Declaracions el 2012

El portaveu de l'entitat L'Escurçó, Joan Manuel Olivella, va comparèixer fa dos anys a la secció de medi ambient de la fiscalia de Tarragona per aportar l'estudi sobre la qualitat del semen que va presentar el 2002 l'Institut Marquès. Precisament, el jutge va citar a declarar com a testimoni el 2012 la cap de la unitat de reproducció assistida d'aquest institut, Marisa López-Teijón, perquè informés de l'estudi. També es va encarregar un informe forense.

LA XIFRA

53%
dels homes
del Camp de Tarragona tenen un semen de mala qualitat, segons l'estudi fet públic el 2002.

La meitat dels homes, afectats

L'estudi fet públic l'any 2002 el va elaborar el centre d'esterilitat i diagnòstic prenatal Institut Marquès, i va ser la primera anàlisi de població que es feia a l'Estat sobre la qualitat de l'esperma. Segons els resultats, el 53% dels homes del Camp de Tarragona tenien un semen que no complia els paràmetres de normalitat fixats per l'OMS, una circumstància que no vol dir esterilitat, però sí dificultats per tal d'arribar a concebre. Concretament, tan sols el 6,8% dels espermatozous analitzats presentaven bona mobilitat, quan la xifra que l'OMS considera normal és el 25%.

L'estudi es va fer sobre 405 mostres d'homes d'entre 22 i 59 anys, un 10% dels quals ja tenien fills. Tot i això, els autors no creaven una relació clara amb cap causa determinada, i simplement assenyalaven la incidència de l'estrès, el tabac i el treball en contacte amb productes tòxics com a possibilitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.