Prop de 3.800 proves per detectar el càncer de còlon
Demà serà el primer dia de la implantació del programa en aquelles comarques on encara no havia arribat, com ara el Gironès
S'invitarà 14.161 persones d'entre 50 i 69 anys a prendre-hi part
El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte s'estendrà, a partir de demà, a totes les comarques de la regió sanitària de Girona on encara no havia arribat: el Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva, l'Alt Empordà i l'Alt Maresme. En concret, demà s'enviaran les primeres cartes per invitar tots els homes i les dones d'entre 50 i 69 anys de les àrees bàsiques de salut (ABS) de Taialà, l'Escala, Blanes i Canet de Mar. Així, en aquest darrer trimestre un total de 14.161 veïns d'aquestes àrees rebran una carta a casa seva on se'ls explicarà el programa i se'ls informarà de com participar-hi.
El procés d'implantació del programa és el mateix per a totes les comarques –es fa a través de les ABS– i durant dos anys fins a tenir cobert tot el territori. S'estima que s'adherirà al programa el 50% de la població diana (formada per 144.206 persones) i que s'hauran de fer 3.800 colonoscòpies.
La recomanació del cribratge de càncer de còlon i recte és de fer-lo a homes i dones d'entre 50 i 69 anys cada dos anys mitjançant la prova de detecció de sang oculta a la femta. En cas de donar positiu cal fer una colonoscòpia per confirmar o descartar el pòlip o el càncer. La unitat d'endoscòpies de l'hospital Santa Caterina de Salt serà la de referència per als habitants del Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva interior; els de l'Alt Empordà s'hauran d'adreçar a l'hospital de Figueres, i els de la zona de l'Alt Maresme i la Selva marítima tenen com a referència la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (hospital de Sant Jaume de Calella i comarcal de Blanes).
A Catalunya cada any es diagnostiquen més de quatre mil casos nous de càncer de còlon i recte i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions a l'any. La supervivència cinc anys després del diagnòstic se situa al voltant del 50%. La tendència recent indica una clara estabilització de la mortalitat en homes i un descens en dones.
LA XIFRA
Els passos a seguir
Els veïns que rebin la carta d'invitació i que vulguin participar-hi s'hauran de dirigir a una oficina de farmàcia adherida al programa. L'interessat haurà de lliurar la carta que hagi rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li faran unes preguntes sobre els antecedents personals i familiars, i li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a l'establiment. El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. Si els resultats de les anàlisis són positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies del centre respectiu, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d'una colonoscòpia. Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, pot ser necessària una segona exploració al cap d'un temps (un o tres anys) o pot ser derivat a un centre de tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.