La neu afecta una vintena de vies del Camp i l'Ebre i deixa 1.400 alumnes sense classe

Les comarques de la demarcació on el temporal va ser més fort van ser la Conca, el Priorat, el Baix Camp i l'Alt Camp

Després de les complicades situacions que la nevada de principis de gener va deixar a diversos municipis del Camp i l'Ebre que fins i tot van quedar aïllats, ahir el cert és que el temporal va ser bastant més benèvol amb la demarcació, on els problemes derivats del fred van ser menys generalitzats. Com acostuma a passar en aquests casos, però, la jornada no va ser del tot plàcida, sinó que una vintena de carreteres no es van poder escapar de l'afectació. Entre aquestes, es va prohibir el pas a camions a l'AP-2, a Cabra del Camp; a la C-44, a Vandellòs, i a la C-14, a Belltall; es va tallar la C-241d, a Santa Coloma de Queralt; la TP-2311, a Cabra del Camp; la C-242, a Cornudella de Montsant, i la T-233, a Solivella; i els conductors van haver de fer ús de cadenes a la C-12, a Amposta; a la C-51, entre el Vendrell i Rodonyà; i a la TP-7402, a Porrera.

La Conca de Barberà va ser on, sens dubte, va nevar més de valent. El temporal de neu i vent va provocar afectacions als serveis d'algunes poblacions petites com Senan, on des de bon matí el nucli es va quedar sense servei de telefonia fixa. Tot i que l'avaria va estar localitzada des de primera hora per la companyia, les dificultats d'accés al municipi van complicar la seva reparació; i part de Senan també va quedar-se sense subministrament elèctric –una situació que es va repetir en altres zones rurals per problemes a alguns transformadors–.

«No ha glaçat tant»

A l'Espluga de Francolí, a Vimbodí i a Poblet i a Montblanc, es van acumular uns 8 cm de neu; mentre que hi va haver gruixos d'entre 15 i 20 a Vilanova de Prades, Solivella, Sarral, Rocafort o Santa Coloma de Queralt. Santiago Pons, l'alcalde de Prades, explicava que diumenge a la nit es va posar en contacte amb el Cecat perquè estiguessin alerta per començar a netejar les carreteres en previsió de la nevada imminent. De fet, així va ser, i tant ahir a la matinada com al matí, va passar una màquina llevaneus a dues carreteres que connecten amb la població (la T-701 i la T-700). «Des de primera hora, també hem començat a treure neu amb dos tractors d'un veí i, al darrera, hi ha anat personal de l'ajuntament tirant sal. Sempre en tenim de guardada, però si aquest any continua així, potser l'acabarem!» D'altra banda, Pons va afegir que tots els viatjants van poder arribar al municipi, mentre que tant l'escola de Prades com l'institut de Cornudella no van obrir les portes.

També a Passanant i Belltall (Conca de Barberà), el batlle, Albert Bagué, relatava que no va aconseguir anar a l'ajuntament, ni tampoc hi van poder arribar la meitat dels treballadors del consistori: «Tinc la neu a tocar la porta de casa i només m'he obert un petit caminet a fora. Van començar a caure volves el diumenge a les set de la tarda i ja s'han acumulat entre uns 20 i uns 30 centímetres. Degut a això, a la C-14 no s'hi pot circular, ni tan sols amb cadenes». Com el seu homòleg a Prades, Bagué va alertar de la situació a la què es podrien trobar si no s'actuava amb celeritat al telèfon d'emergències 112 per millorar la coordinació: «L'altre cop, a la C-14 la màquina llevaneus no hi va passar fins al cap de 24 hores, i a la T-222, van trigar tres dies a netejar-la».

Estampes molt similars es van viure ahir a Santa Coloma de Queralt. Aquí, el regidor de Medi Ambient, Jordi Carol, però, admetia que els va ser bastant fàcil treure la neu perquè la temperatura ambient no era tan baixa com la que ha fet en altres nevades: «He estat voltant amb l'agutzil per les pedanies per netejar els accessos a les masies i, tot i que hi ha hagut un moment en què no es veia ni el cel, almenys no ha glaçat tant». En aquesta línia, l'alcaldessa de Porrera, Mercè Juncosa, subratllava que al matí hi va haver una mica de complicació al coll de la Teixeta en direcció Reus, però que de seguida hi van passar les màquines: «Aquesta nevada no té ni punt de comparació amb l'anterior, que va ser un veritable caos. És una nevada bonica i sense problemes»; si bé des de les JARC s'avisava que si els pròxims dies glaça, la collita d'ametlles podria resultar seriosament amenaçada.

43 rutes suspeses

Al conjunt de la demarcació, la nevada va obligar a suspendre 43 rutes de transport escolar, i es van veure afectats prop de 1.400 alumnes (990 al Camp i uns 400 a l'Ebre). A la Conca de Barberà, per exemple, es van anular tots els trajectes –catorze en total–, que normalment utilitzen 450 estudiants. A l'Alt Camp, van ser 183 els nens i nenes que es van haver de quedar a casa en anul·lar-se vuit rutes; mentre que al Priorat es van suspendre els catorze trajectes de la comarca i 424 alumnes de primària i secundària no van assistir a les aules. L'afectació, en canvi, va ser inferior al Baix Penedès i al Baix Camp. Al Baix Camp es van eliminar els serveis de Colldejou, per petició de l'alcalde, i Vilaplana, on els nens no van pujar per decisió dels pares; i al Baix Penedès, no es va realitzar la ruta de la Bisbal del Penedès i les dues del Montmell. A banda, a l'Ebre tampoc es va posar en marxa el servei de la Terra Alta, que beneficia 350 estudiants. Tot i així, va ser una mesura de precaució per les previsions meteorològiques, ja que la neu no havia perjudicat les carreteres d'aquesta comarca a última hora d'ahir. I, finalment, a la Ribera d'Ebre es va suspendre el transport de Tivissa, que fan servir 55 alumnes.

Reunions de coordinació

a. p. / ò.p.j

Després de les queixes de molts alcaldes afectats per la nevada d'ara fa dos mesos, la delegació del govern al Camp de Tarragona va posar ahir en marxa un reforç de la coordinació entre administracions per tal d'evitar que es reproduís el col·lapse. «En una reunió amb els presidents dels consells comarcals vam acordar que a partir d'ara s'extremaria la coordinació entre els serveis», va destacar el delegat, Xavier Sabaté. A la pràctica, els canvis es van traduir en la celebració, ahir, de dues reunions al Centre d'Emergències de Catalunya (Cecat) a Tarragona, una al matí i una segona a la tarda, entre representants de la Generalitat, la Diputació i l'Estat, membres dels Mossos i els bombers i representants de les companyies Telefónica i Fecsa Endesa.

«Ahir (per diumenge) ja ens va avisar el Cecat, avui (per ahir) hem parlat amb la delegació i ja hi ha hagut menys problemes», admetia el president del Consell de la Conca, David Rovira, un dels més queixosos al gener, que ahir al seu torn també va parlar amb tots els alcaldes de la comarca. La delegació, així, va coordinar serveis com les llevaneus, «perquè no tenia sentit que si un tros de carretera era de la Diputació, per exemple, no el fessin quan hi havien de passar igualment per arribar a un altre de seu».

500 camions

Aquest és el nombre de vehicles que ahir els responsables de Port Aventura calculaven que podrien acabar fent nit a l'aparcament del parc temàtic com a conseqüència del tall de l'autopista AP-7 al pas fronterer de la Jonquera. Gràcies a un acord de col·laboració amb Protecció Civil, l'espai va restar obert per als vehicles de transport des de la tarda, i ahir al vespre ja eren gairebé 200 els camions que havien arribat fins a les instal·lacions del parc. Per facilitar l'espera als camioners, Port Aventura (que està tancat a l'espera de l'inici de la nova temporada) va mantenir oberts els lavabos i els accessos fins a les poblacions de Salou i Vila-seca.

Serveis sanitaris afectats

Els pacients uns quants municipis del Camp de Tarragona han hagut d'ajornar els tractaments programats, com ara la quimioteràpia o l'hemodiàlisi, a causa de la neu. És el cas dels de Cornudella, que s'han pogut coordinar per retardar l'arribada al centre sanitari. Els bombers de Sant Jaume dels Domenys van haver d'acompanyar un pacient fins al Pla de Manlleu, on va a fer diàlisi, perquè no podia fer aquesta ruta ni tan sols en un tot terreny, segons informen els serveis territorials de Salut. La regió sanitària també es va coordinar amb la de Catalunya Central perquè atenguessin els pacients de Santa Coloma de Queralt.

Cinc vols desviats a Reus

dels 9 que ahir tenien com a destinació l'aeroport de Girona van ser desviats fins al de Reus, on es va operar amb total normalitat. Aena va desviar els quatre restants a l'aeroport de Barcelona, que també va funcionar sense problemes. L'aeroport de la Costa Brava va ser el més afectat pel temporal d'ahir, ja que va obligar a cancel·lar 31 vols de sortida, sobretot a causa de les fortes ratxes de vent, que va superar els 14 nusos. De fet, a primera hora de la matinada de diumenge es va posar en marxa el pla Hivern, ja que, entre altres incidències, es va desprendre una marquesina a l'aparcament de treballadors que va afectar una quarantena de vehicles.

Carreteres afectades

CARRETERES AFECTADES

Autopista AP-2
Cabra del Camp
N-240
Coll de Lilla
C-14
Belltall
C-241d
De Montblanc a Santa Coloma
C-44
Coll de Fatxes
C-51
Del Vendrell a Rodonyà
C-242
Cornudella
TP-2311
Entre Cabra i Sarral
TP-7402
Porrera
T-233
De Solivella a Sarral
T-201
D'Esblada a Pontils
Incidents en accessos
Vallverd (TV-2334)
Vallespinosa (TV-2015)
Biure de Gaià (TV-2014)
Rocafort de Queralt (TV-2331)
Rojals (TV-7042)
Barberà de la Conca (T-242 i T-231)
Passanant (T-222)
Arbolí (TV-7012)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.