Ciència

EDUCACIÓ

Quan les científiques van a l’escola rural

Hedy Lamarr –que en realitat es deia Hedwig Eva Maria Kiesler– va ser una gran inventora del segle XX, però, en canvi, ha passat a la història per la seva carrera d’actriu, que la va portar a la fama en els anys quaranta i cinquanta. Molta gent la recorda com la Dalila del llargmetratge de Cecil B. DeMille Samsó i Dalila, una pel·lícula mítica del 1949. En canvi, no és tan coneguda la seva aportació científica: mentre es convertia en una icona de Hollywood que fins i tot va inspirar la figura de la Blancaneu de Walt Disney, també es dedicava a crear invents, com ara un sistema de comunicacions de salt de freqüència per als aliats durant la Segona Guerra Mundial que va establir les bases de la tecnologia del GPS, Bluetooth i Wi-Fi que utilitzem avui dia.

La història de Lamarr, com la de la química Rosalind Franklin (que va descobrir l’estructura de l’ADN) i la de la bioquímica Margarita Salas (que va fer importants descobertes aplicables en l’àmbit de la biotecnologia) són alguns dels exemples que s’expliquen en el programa Les lleidatanes investiguen, que du en a terme investigadores de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) a les zones escolars rurals (ZER) del Segrià.

L’objectiu és donar a conèixer figures de dones científiques referents i fomentar en els estudiants vocacions en l’àmbit de la ciència. No es tracta només de conèixer personatges ja famosos, com ara Marie Curie, sinó de veure dones científiques que s’han pogut formar en el seu propi entorn.

La recerca més propera

De fet, un altre dels objectius del programa és posar en relleu la recerca científica que es fa des de Lleida.

Hi participen 35 escoles i, de moment, la valoració que en fan des de l’IRBLleida és molt positiva, ja que durant els tallers lúdics els estudiants aprenen gaudint del procés d’aprenentatge.

Les sessions tenen una durada de dues hores, amb una primera part teòrica acompanyada de jocs seguida d’un taller pràctic.

L’activitat divulgativa a l’entorn rural, i en especial dirigida al infants que viuen en poblacions de menys de 5.000 habitants, vol “trencar una mica aquesta diferència entre el món rural i l’urbà”, ha explicat a l’ACN Anaïs Panosa, investigadora participant que treballa de responsable del servei de microscòpia i citometria a la Universitat de Lleida i a l’IRBLleida.

El projecte, hi afegeix Panosa, permet “posar referents de dones científiques, acostar la ciència a infants des d’una perspectiva una mica diferent per generar vocacions científiques i trencar estereotips de gènere que hi ha dins del món de la ciència”.

Molta implicació

Així mateix, també vol reivindicar Lleida com a ciutat on es pot desenvolupar una carrera dins de l’àmbit de la recerca científica. “Volem ensenyar que hi ha noies que poden arribar molt lluny i estudiar ciència i fer recerca aquí a Lleida, sense necessitat d’haver d’anar a una gran ciutat com Barcelona”, afirma Panosa. De moment, han pogut comprovar que els alumnes s’impliquen molt en els tallers. “Els nens acaben supercontents i aprenen coses, que és l’objectiu que busquem”, afegeix.

Entre els infants que han participat en el programa hi ha la vintena d’alumnes de l’escola Inocencio Pardos, de la ZER Ponent, del Pla de la Font. En la part pràctica, van observar a través de microscopis mostres de teixits humans i d’animals i també van poder conèixer les parts del cervell humà.

“A partir d’avui, m’interessa més la ciència”, va explicar posteriorment l’Eric, un dels alumnes del centre, una opinió que coincideix amb la de la seva companya de classe Abril, que va reconèixer que fins llavors que no li agradava massa la ciència perquè la trobava “difícil”, però que després de l’experiència la troba més interessant.

Aquesta iniciativa té un ajut de la convocatòria d’ajuts Oró a la Cultura Científica en Català de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, dotat amb 12.600 euros. Tot i que, de moment, està centrat al Segrià, la voluntat de l’IRBLleida és poder arribar a totes les escoles ZER de la demarcació.

En l’anterior convocatòria, es va finançar la proposta IRBLleida en ruta, un projecte que va acostar la recerca biomèdica a les 11 capitals de comarca de la demarcació. “L’IRBLleida és conscient de la seva responsabilitat a donar més visibilitat al paper estratègic de les científiques al nostre país i contribuir a crear rols i models femenins de referència”, asseguren des de la institució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Un nou servei escurça l’estada dels nounats a l’Hospital de Can Ruti

Badalona

Dos de cada tres desplaçaments a l’àrea de Barcelona són amb mitjans sostenibles

Barcelona

El projecte de millora del camí de ronda, candidat a rebre un premi europeu

palamós

L'Ajuntament critica la retirada dels mòduls de l’escola

cornellà del terri
societat

Finalitza amb èxit la primera edició de l'Escola d’Estiu d’Antiracisme

girona
societat

Comencen les obres de la nova àrea de joc infantil inclusiva als Jardins de Massana de Sant Andreu

Barcelona
societat

Dos detinguts i 1.000 plantes intervingudes en un cultiu il·legal de marihuana

Sant Feliu de Codines
societat

Territori compra 13 habitatges per destinar-los a lloguer social

girona
Comunicació

Mor Enric Sopena, periodista barceloní fundador del mitjà digital El Plural