Ciència

Societat

El Nobel de Química reconeix les descobertes sobre l’estructura de les proteïnes

David Baker s’endú la meitat del guardó pel “disseny computacional de proteïnes”

Els investigadors John M. Jumper i Demis Hassabis per “la predicció de l’estructura” d’aquestes molècules

Les descobertes de tres científics sobre les propietats de les proteïnes ha merescut aquest 2024 el Premi Nobel de Medicina. La Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia destaca en un comunicat que la recerca dels tres científics té en comú haver contribuït a “desxifrar el codi de les increïbles estructures de les proteïnes”.

Una meitat del guardó d’enguany se l’endú el nord-americà David Baker, de la Universitat de Washington, a Seattle (Estats Units), “pel disseny computacional de proteïnes”. L’altra meitat del guardó la comparteixen el també nord-americà John M. Jumper i el britànic Demis Hassabis, tots dos investigadors de Google DeepMind a Londres (Regne Unit), per “la predicció de l’estructura” d’aquest tipus de molècules, que són essencials per a la vida.

Baker (Seattle, 1962) va aconseguir el 2003 dissenyar una nova proteïna, diferent a qualsevol de les existents, a partir de diferents blocs d’aminoàcids. Des d’aleshores, el seu equip ha produït proteïnes que es poden utilitzar com a medicaments, vacunes, nanomaterials i sensors minúsculs.

D’altra banda, Hassabis (Londres, 1976) i Jumper (Little Rock, 1985) han aconseguit, “predir les complexes estructures de les proteïnes”. Els dos científics han resolt així un problema que ocupava els científics des de fa cinquanta anys. El 2020, els dos investigadors de google DeepMind van presentar un model d’intel·ligència artificial, l’AlphaFold2, que ha permès des d’aleshores predir l’estructura dels 200 milions de proteïnes que s’han identificat fins ara en els organismes de la Terra. Gràcies a aquest avenç, una tasca complexa que abans requeria anys de recerca ara es pot realitzar en pocs minuts. Entre altres aplicacions científiques, els investigadors poden ara entendre millor la resistència als antibiòtics i crear imatges d’enzims que poden descompondre el plàstic.

El Nobel de Química, dotat amb 11 milions de corones (prop d’un milió d’euros), és el tercer que l’Acadèmia de les Ciències sueca anuncia aquest 2024, després dels de Medicina i Física. En els propers dies està previst que es coneguin els de Literatura, Pau i Economia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia