Ciència

Jornades

IA generativa i sostenibilitat a l’AI & Big Data Congress

La desena edició de l’AI & Big Data Congress ha posat el focus en el potencial disruptiu de la IA generativa i en com s’està integrant en sectors com la salut, la indústria i l’educació. A més, ha abordat els reptes de sostenibilitat i la regulació legal a Europa, amb la necessitat d’un ús ètic i responsable de la IA.

El congrés, celebrat a l’Auditori L’Illa de Barcelona, ha aplegat 1.600 persones i 30 experts . Joan Mas, director del Cidai i científic d’Eurecat, subratlla com la IA generativa ha pres un protagonisme central des del 2022, després d’anys de creixement de l’aprenentatge automàtic i la IA analítica.

Rika Nakazawa, directora global d’Innovació de NTT DATA, va abordar la relació entre la IA i la sostenibilitat, assenyalant que la IA pot ser un motor clau per assolir els objectius sostenibles de les empreses en termes de productivitat i eficiència energètica. Nakazawa destaca la importància de combinar la IA amb solucions d’avantguarda com els centres de dades fotònics i les xarxes basades en l’espai per reduir l’impacte ambiental de la tecnologia.

Ana Freire, vicedegana de la UPF Barcelona School of Management, exposa el repte que representa l’impacte de la IA en el mercat laboral, amb una previsió que indica que el 40% de les ocupacions globals es veuran significativament afectades. Freire remarca la importància de preparar els treballadors per als canvis accelerats que porta la IA promovent la col·laboració entre la indústria i l’acadèmia per garantir que els professionals desenvolupin noves habilitats en àrees com l’anàlisi de dades i la programació.

Amb motiu del desè aniversari del congrés, s’ha reconegut la trajectòria científica de Ramon López de Mántaras, pioner de la IA a Catalunya i Europa, que advoca per una regulació estricta per garantir un ús ètic davant els reptes de la privacitat, el biaix dels algorismes i la desigualtat social. També es van reconèixer empreses catalanes com Verbio, Mango, Mediktor i AIS Group per la seva aposta per la IA en sectors com la salut, la moda i les finances.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia