Ciència

Garraf

Becaines sense passar-se

És una aplicació per a mòbil que avisa el passatger de Rodalies amb una alarma perquè no es passi de parada si s'adorm

L'han creat dos joves de Vilanova i, de moment, inclou 122 estacions i està disponible per a Android

Becai­nes plàcides a Roda­lies són les que a par­tir d'ara es podran fer sense córrer el risc de pas­sar-se de parada. Es tracta d'un ser­vei que ofe­reix Not­dor, una apli­cació gratuïta per a telèfons intel·ligents que a través de la xarxa mòbil detecta el moment en què el tren s'apropa a l'estació on l'usu­ari vol bai­xar i el des­perta 45 segons abans d'arri­bar-hi acti­vant una alarma. Al dar­rere d'aquesta apli­cació hi ha dos estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris de Vila­nova i la Geltrú, Albert Anguela i Vicens Rios, que ja han acon­se­guit posar-la a dis­po­sició dels viat­gers de les línies R1, R2, R3, R4, R7 i R8 de Roda­lies. Not­dor tre­ba­lla, de moment, amb 122 esta­ci­ons i està dis­po­ni­ble per al sis­tema ope­ra­tiu d'Android.

“Nosal­tres som usu­a­ris habi­tu­als de Roda­lies i jo, al novem­bre pas­sat, em vaig que­dar ador­mit i em vaig pas­sar de parada”, explica Vicens, estu­di­ant d'Eco­no­mia. Va ser lla­vors quan va començar a ron­dar-li pel cap la idea de crear una apli­cació per garan­tir que els pas­sat­gers pogues­sin dor­mir tran­quil·lament al tren. És en aquest punt quan va entrar en joc el seu amic, Albert, que estu­dia Engi­nye­ria de Tele­co­mu­ni­cació i ha assu­mit la pro­gra­mació de Not­dor, nom que deriva de l'expressió “no t'ador­mis”. “Vam pen­sar que amb una apli­cació que es pogués imple­men­tar a tots els smartp­hone [telèfons intel·ligents], amb el boom que hi ha hagut, podríem evi­tar les molèsties que suposa pas­sar-se de parada a gai­rebé tots els usu­a­ris”, diu. Desen­vo­lu­par-la, però, no ha estat fàcil, ja que l'Albert i en Vicens han hagut de bus­car una per una les coor­de­na­des de cada parada. Per a l'usu­ari, en canvi, és bufar i fer ampo­lles: un cop des­car­re­gada l'apli­cació, només s'ha de pre­o­cu­par de selec­ci­o­nar l'estació d'ori­gen, la de des­ti­nació, i a través de la xarxa mòbil, Not­dor rep les coor­de­na­des de la seva posició, les com­para amb les de l'estació on ha de bai­xar i l'avisa quan el tren està a cap a 100 metres del final del recor­re­gut. Per tant, l'avan­tatge d'usar l'apli­cació per comp­tes de l'alarma del mòbil és que el pas­sat­ger no ha de cal­cu­lar el temps que tri­garà a arri­bar a la des­ti­nació i, com que fun­ci­ona a través de la posició, si el tren va amb retard podrà allar­gar una mica la becaina.

Not­dor està ope­ra­tiva des de final de febrer, tot i que en un prin­cipi només cobria la línia R2 Sud. En poc temps, però, va tenir 300 descàrre­gues i, per les peti­ci­ons dels usu­a­ris, els cre­a­dors van posar fil a a l'agu­lla per ampliar el radi de l'apli­cació. Des de prin­cipi d'abril ja inclou les línies R1, R2, R3, R4, R7 i R8, i l'objec­tiu de l'Albert i el Vicens és arri­bar a tota la xarxa de Roda­lies. Els dos estu­di­ants, de 20 anys, també la volen desen­vo­lu­par per a altres sis­te­mes ope­ra­tius –a part d'Android–, perquè els usu­a­ris d'Iphone, Black­berry i Win­dows Mobile també la puguin fer ser­vir. “Pen­sem que podem tenir mol­tes descàrre­gues si l'ampliem a totes les línies i la desen­vo­lu­pem per a la resta de telèfons intel·ligents, tot i que la satis­facció que tenim és ja molt gran”, expli­quen. Els dos empre­ne­dors estan en con­tacte amb els usu­a­ris per les xar­xes soci­als i el bloc Not­dor App, i recu­llen sug­ge­ri­ments i incidències pel cor­reu electrònic not­do­rapp@​gmail.​com.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.