Palamós
Recerca per a la pesca
La Confraria de Palamós, l'IRTA i la UdG col·laboren per facilitar la feina a investigadors i aplicar les conclusions
L'estudi va des de la ictiologia fins a la robòtica, passant per l'envasament
Científics, docents i investigadors de la Universitat de Girona (UdG) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA) treballen plegats amb la Confraria de Pescadors de Palamós per posar en comú els resultats de diferents treballs de recerca i aprofitar l'activitat universitària per millorar la conservació dels medis marins i optimitzar l'esforç pesquer. Entre els reptes de la darrera reunió, d'aquest divendres, hi ha trobar sortides per al peix descartat, solucions innovadores per a l'envasament –i conservació del peix fresc per comercialitzar-lo més temps– i l'anàlisi amb estris de robòtica i càmeres submarines de l'impacte de les noves portes d'arrossegament sobre els fons marins.
La jornada va estar encapçalada pel patró major de la confraria, Francesc Benaiges, i el director de la Càtedra d'Estudis Marítims de la UdG a Palamós, Joan Lluís Alegret, que també ha demanat vincular el sector pesquer al clúster de recerca del Campus d'Alimentació i Gastronomia. La interrelació és doblement positiva, perquè els alumnes universitaris i els investigadors troben noves vies per a l'elaboració de treballs de recerca i tesis que aporten solucions als pescadors.
El treball conjunt entre la confraria i l'IRTA per a l'envasament del peix s'ha centrat fins ara en la conservació de les propietats de la gamba vermella, per comercialitzar-la més lluny. Però el volen estendre a altres varietats de peix amb el problema –més enllà de la física– de trencar la percepció social que el peix envasat és de menys qualitat que el que es comercialitza a granel a la peixateria. El grup d'ictiologia de la UdG també analitza, en paral·lel, espècies que tradicionalment tenen poca sortida comercial per mirar-les de promocionar, fet que permetria explotar menys les captures d'espècies valorades com el lluç i el rap. L'altra recomanació que els ictiòlegs han fet és evitar tornar a llançar el peix descartat al mar, ja que afavoreix la concentració de paràsits en els peixos depredadors si se'ls mengen.