Gastronomia
Sense la carn d’olla
Les receptes gastronòmiques nadalenques incorporen alternatives per a vegetarians i vegans sense haver de renunciar als plats més tradicionals o a dolços clàssics com ara els torrons
Restaurants i càterings han adaptat els seus menús per a grups d’amics i d’empreses i també en els àpats familiars de dies com ara Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i Reis
Escudella i carn d’olla, canelons, rostit, neules i torrons. El Nadal està associat a una sèrie de plats que no poden faltar a cap taula aquestes dates. Però què passa si s’ha de compartir àpat amb un vegetarià o un vegà? Eulàlia Vidal, experta en nutrició i professora de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Ramon Llull (URL), assegura que no cal renunciar als plats tradicionals aquestes dates, només cal fer algunes adaptacions a les receptes tradicionals. El més fàcil són els entrants, en què cal combinar opcions vegetarianes i veganes amb d’altres que no ho són per acontentar tots els comensals. “Es poden servir uns patés de carn i també de vegetals amb receptes com ara l’hummus de cigró o de remolatxa”, explica Vidal. D’opcions n’hi ha moltes i de molt variades per començar: broquetes amb formatges i altres fetes amb tofu i ingredients com ara cirerols. De pasta brick, n’hi ha d’apta per a vegans que es pot preparar amb diferents farciments i també hi ha els crudités de verdures.
Arribat el moment de l’escudella, hi ha la possibilitat de fer el brou només vegetal. El cuiner Isma Prado, que col·labora amb l’oficina gastronòmica de la cadena de botigues de congelats La Sirena, recomana per fer més fàcil la preparació el combinat amb cigrons, que incorpora, a més, els clàssics de l’escudella com ara la patata, el porro i la pastanaga. Només cal bullir-lo i afegir-hi els galets. Si es vol un plat amb més consistència, els galets es poden farcir amb seitan en comptes de carn.
En el cas dels canelons, la beixamel es pot fer amb beguda de soja en comptes de llet i hi ha un ampli ventall de farciments per als qui han tret la carn de la seva dieta. Les botigues Veritas, que han incorporat a la seva oferta una gamma de plats preparats aptes per a vegetarians i vegans, proposen els canelons de verdures. Si es té temps per fer una preparació a casa, se’n poden fer farcits amb espinacs, bolets o moniato. Des de La Sirena, Prados hi afegeix la proposta de fer-los amb heüra, un producte específic per a vegans a base de soja, i combinar-lo saltat amb bròquil, coliflor o qualsevol altra verdura cuita al vapor. Un cop trinxat, es farceixen els canelons.
Per al plat principal, el clàssic rostit de Nadal, només cal canviar la proteïna animal del capó o l’ànec per una de vegetal, com ara el tofu o el seitan.
Quant a les postres, en el mercat es poden trobar diferents tipus de torró ajustats a les necessitats dels vegans. Veritas ofereix una línia de productes amb varietats com ara el torró de coco, xia i ametlla, el de quinoa amb ametlles o amb coco, taronja i cacau. També ofereixen panettones elaborats amb farina d’espelta, farina de soja i panses endolcit amb xarop d’atzavara.
Menjar fora de casa
Els restaurants fa alguns anys que han començat a adaptar la seva oferta de menús nadalencs a les necessitats i demandes dels clients. “En un sopar d’empres,a és molt probable que hi hagi algú en el grup que sigui vegetarià o vegà i d’altres amb intoleràncies alimentàries a què s’ha de donar resposta o bé hipertensos que segueixen una dieta”, explica Daniel Brasé, gerent de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Resturació i Turisme (FIHRT), que aplega 21 gremis i associacions i 9.325 establiments, principalment de les comarques de Barcelona.
Des de fa tres anys, coincidint amb l’adaptació de les cartes a la normativa europea d’informació d’al·lergens i intoleràncies, alguns establiments van decidir afegir a l’oferta de carta plats per a vegetarians i vegans, que apareixen també en els menús de Nadal. “Ser vegetarià no fa que només es pugui optar a menjar en restaurants vegetarians”, explica el gerent de la FIHRT, que destaca també l’esforç dels establiments per adaptar-se a les necessitats de col·lectius com ara el de les persones amb celiaquia. “Cada cop són més els restaurants certificats”, manté el gerent de la FIHRT, que assegura que més gent surt fora a fer l’àpat de Nadal, tot i que la jornada amb més afluència als restaurants és la nit de Cap d’Any. “Les famílies valoren els restaurants on cada membre pugui trobar allò que vol, ja sigui per una opció personal o bé per qüestions de salut relacionades amb al·lèrgies o altres patologies”, manté Brasé.