Bingo amb Heimlich
Un joc ajuda els alumnes a conèixer la maniobra a realitzar si hi ha una obstrucció de les vies aèries
Els escolars assumeixen bé els conceptes
Personal de l’entitat RCP a l’Escola va visitar dijous l’escola pública Carles Faust de Blanes per fer formació en reanimació cardiopulmonar. Setze alumnes i la seva tutora, Rocío Rubira, van escoltar que no cal acostar-se a una persona inconscient si hi ha perills a prop com ara vidres i un gos i que, des de qualsevol mòbil, es pot telefonar al número d’emergències, el 112, que és diferent del 012, que atén demandes d’informació, per exemple. “És una sessió profitosa. Ells recorden el que havien fet abans”, explica la mestra.
En aquesta aula de tercer els docents són Josep Salmoral, tècnic del SEM, i Elisenda Puigblanqué, infermera. Tots dos tenen com a seu de treball l’Hospital Comarcal de Blanes i atenen urgències a Tossa, Maçanet, Sils, Vidreres (Selva) i Palafolls i Malgrat de Mar (Maresme), entre altres poblacions. “Els alumnes estan molt receptius. Per poc que els expliquis, assumeixen els conceptes”, assenyala Puigblanqué.
La sessió, de gairebé una hora, és amena. Els dos professionals de la CSMS porten el material a l’aula, com ara unes fitxes amb imatges per jugar al bingo (quina) i un maniquí amb què expliquen, entre altres coses, quan s’ha de posar una víctima en posició lateral de seguretat.
El superheroi Salva
El joc és una eina bàsica per fer entendre a la mainada coses d’adults. “La sessió està basada en la repetició, des d’un vessant lúdic. Es busca la manipulació i jocs amb petits grups”, explica la infermera. Dijous, de les deu a les onze del matí, abans de sortir al pati, els alumnes de tercer van jugar al bingo i havien de completar una butlleta. Sortien imatges d’un desfibril·lador extern automàtic (DEA), d’un nen que es troba malament i del superheroi Salva, que ajuda la gent i “salva vides”, van explicar l’infermera i el tècnic d’ambulàncies, que fan formació fora de l’horari laboral i de manera altruista.
El superheroi Salva ja sortia en un conte que havien explicat als alumnes temps enrere. A les fitxes, hi ha imatges d’un camió de bombers i d’una persona que demana auxili. Hi ha també la d’una persona que s’ofega i a qui cal fer la maniobra de Heimlich. Salmoral i Puigblanqué expliquen què convé fer. És una maniobra descrita el 1974 pel doctor Henry Heimlich i que evita l’asfíxia per ennuegament. A quart, els alumnes aprendran a fer compressions.