Educació

La UOC oferirà 1.000 places del màster de secundària

L’objectiu és evitar que els estudiants marxin de Catalunya i resoldre el dèficit que hi ha per cobrir algunes especialitats

El màster oferirà la teoria de forma virtual i les pràctiques seran presencials

Amb l’objectiu d’incrementar el nombre de places del màster de formació del professorat d’educació secundària, que habilita per impartir classe als instituts, el màster es podrà cursar també de forma virtual a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), on estan representats el govern i les universitats, firmarà avui un acord que permetrà la creació de 1.000 places, que se sumaran a les 1.880 que hi ha ara. La teòrica es farà de forma virtual, mentre que les pràctiques seran presencials, i l’ampliació serà efectiva el curs 2023/2024, sempre que la nova formació de la UOC estigui validada per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya i rebi el vistiplau definitiu del CIC.

L’ampliació de l’oferta pretén posar fi a l’èxode d’estudiants que, per manca de places, cursen el màster a fora. “No ens ho podem permetre”, va assegurar ahir la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que va destacar que aquest és un màster “de país, que enforteix el nostre sistema educatiu”. El departament ha detectat que unes 1.600 persones fan el màster fora de Catalunya, cosa que planteja “una sèrie de dubtes respecte a la immersió lingüística, la pedagogia i el coneixement del sistema educatiu català” que reben aquests estudiants, segons Geis. Així mateix, hauria d’ajudar a solucionar el dèficit d’especialistes en llengua i literatura catalanes, llengua i literatura castellanes, anglès i matemàtiques. L’augment de la demanda ha fet que en el curs 2021/2022 només es cobrissin el 41% de les places sol·licitades.

El màster de la UOC també haurà de servir per beneficiar els estudiants a l’hora de pagar la matrícula. Segons va assenyalar Geis, la majoria d’alumnes que cursen el màster fora de Catalunya el fan en universitats privades, on el curs costa entre 8.000 i 10.000 euros. A la UOC es regirà pels preus públics de les universitats catalanes, al voltant de 2.000 euros. “Parlem també d’equitat”, va destacar la consellera.

El primer fòrum d’arts

D’altra banda, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) organitzarà divendres i dissabte de la setmana vinent el 1r Fòrum de les Arts a l’Educació, un espai de trobada entre el sector educatiu i cultural on estan convocades totes les administracions catalanes i múltiples entitats artístiques i educatives de l’àmbit públic i privat. L’objectiu és promoure els processos artístics dins de l’educació obligatòria, com a primer pas cap a l’erradicació de “l’analfabetisme cultural i artístic” ciutadà. En el fòrum hi haurà tres ponències: Les raons de les arts a l’educació, Els models d’actuació i La formació de formadors. També es presentarà un mapa de les iniciatives artístiques que es fan a escoles i instituts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.