Educació

Els alumnes tornen a l’escola al marge de la vaga

Aragonès i Simó inauguren el curs i s’avenen a debatre la data d’inici, però sense cap retorn a més enllà de la Diada

Els sindicats USTEC, CGT i la Intersindical convoquen l’aturada que, segons Educació, té un baix seguiment

Els alumnes d’infantil, primària, ESO i FP de grau bàsic –1.052.623 segons les previsions de matriculació– han tornat a l’escola en una jornada amb una vaga de docents convocada pel sindicat majoritari USTEC-STEs (IAC), la CGT i la Intersindical, que acusen la conselleria de no presentar propostes noves per millorar les condicions laborals. El departament d’Educació ha xifrat en un 0,89% el seguiment de l’aturada al sector públic amb la informació aportada pel 61,27% dels centres al migdia. Durant el matí, però, s’han fet diverses accions de protesta, com a la Fundació Bofill, i al migdia s’ha fet una manifestació al centre de Barcelona, que tampoc ha tingut el seguiment d’altres convocatòries.

Per segon any el curs comença abans de la Diada però aquest com, com a novetat, amb hores lectives a les tardes. Segons recull l’agència ACN, les famílies diuen que els va “millor per conciliar” mentre que docents assenyalen que van “a correcuita”. El president, Pere Aragonès, i la consellera d’Educació, Anna Simó, inauguren aquest matí el curs 2023-24 amb una visita a l’Escola Mercè Rodoreda.

En l’inici, simó ha deixat clar que començar abans del 12 de setembre és un “punt de no retorn”. Per segon any, el curs comença el quart dia laborable de setembre, mesura introduïda pel seu predecessor, Josep Gonzàlez-Cambray. La consellera ha recordat que quan va assumir el càrrec la mesura ja estava fixada però que, des de l’inici, ha dit que el calendari 2024-25 es treballaria “en tots els àmbits de debat”. El govern es mostra disposat a debatre amb els sindicats la data d’inici, però que en cap cas es tornarà a una data posterior a la Diada. Aragonès i Simó han estat xiulats per una vintena de docents que protestaven a les portes del centre.

iversos inicis

L’inici del curs s’ha fet amb una reivindicació a l’escola Auditori del barri d ela Llacuna del Poblenou, a Barcelona. L’AFA ha fet una encartellada per rebutjar una nova arrencada amb barracons i reclamar que finalitzin les obres del nou edifici del carrer Zamora, segons les agències. A Alcarràs, els seixanta alumnes de primer d’educació secundària i els seus 11 docents han iniciat el curs a les escoles velles, de manera provisional, a l’espera que Educació enllesteixi els mòduls prefabricats i adeqüi el pati del nou centre ubicat a la zona del Parc del Saladar. Malgrat l’endarreriment, el consistori celebra que Alcarràs finalment pugui disposar d’un segon institut de secundària “després de molts anys de reivindicacions”.

A Manresa, l’antiga escola Joviat, ara l’Institut Escola Manresa, obre les portes com a centre públic després d’haver estat un centre concert fins al curs passat. S’ha mantingut un 90% de la plantilla i hi ha un miler d’alumnes.

Protestes

Una setantena de representants sindicals d’USTEC, CGT i la Intersindical han tallat la Gran Via de Barcelona en dues ocasions i han entrat a l’interior del pati de la Fundació Bofill on han llençat traques de petards. Els piquets han enganxat cartells en contra de la precarització de l’Educació i han proferit càntics com “A l’escola concertada una bona retallada”, “No és innovació és privatització” o “Anna Simó, així no”. Han carregat contra l’avançament de l’inici de curs i han acusat la nova consellera d’estar donant continuïtat a les polítiques educatives iniciades pels anteriors titulars del departament.

Els piquets han sortit del Passeig de Sant Joan, s’han desplaçat fins la plaça Tetuan i han recorregut la Gran Via fins el carrer Girona per expressar el seu rebuig envers la Fundació Bofill. “És el cavall de Troia d’Educació”, han valorat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia