Educació

GIRONA

L’Ajuntament i el govern revisaran, any a any, qui paga el lloguer de la seu del Cartañà

L’Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya revisaran, any a any, qui paga el lloguer de l’edifici del Bisbe Cartañà, una de les dues seus de l’institut Ermessenda. L’alcalde gironí, Lluc Salellas (Guanyem), afirma que si canvia l’escenari i l’Ajuntament cedeix els terrenys al govern, llavors el lloguer el podria assumir el govern. “Aquest curs, segur que l’hem de pagar nosaltres perquè encara no hem cedit els terrenys, però, quan canviï l’escenari, parlarem amb la Generalitat. És un debat que hem de tenir curs a curs.”

A partir del mes que ve i per onzè curs, l’institut Ermessenda formarà joves de secundària de la ciutat. Inicialment, el centre tenia una única seu, però, des del 2017, també té uns mòduls a Can Prunell, a Palau-sacosta. Salellas insisteix que l’institut mantindrà les dues seus fins que la Generalitat no construeixi el nou edifici, a l’antiga fàbrica Simón, al carrer de Barcelona.

La cessió, incompleta

La previsió inicial de l’Ajuntament –Guanyem gestiona l’àrea d’Educació fruit del pacte amb Junts i ERC– era cedir uns terrenys a tocar dels mòduls de Can Prunell per ampliar l’equipament de Palau-sacosta i deixar de pagar al Bisbat de Girona el lloguer del Cartañà, al barri de l’Eixample. Inicialment, el consistori havia cedit aquests terrenys, però l’alcalde afirma que van comprovar que, “per diversos motius tècnics”, els terrenys no es podien cedir: “Per tant, vam acabar anant al lloguer.”

La decisió d’unificar el centre a Can Prunell es va exposar a familiars dels estudiants en una reunió el 18 de gener. En aquella trobada, hi havia responsables municipals, com ara la regidora d’Educació, Queralt Vila, i el director territorial d’Educació sortint, Adam Manyé.

La voluntat de la Generalitat i de l’Ajuntament de deixar el Cartañà va provocar protestes d’estudiants i de pares i discrepàncies entre els socis de govern, ja que Junts i ERC eren partidaris de mantenir-hi l’activitat. El 31 de gener a primera hora del matí, unes 200 persones van tallar l’avinguda Lluís Pericot, a tocar de la seu del Cartañà, per protestar. “No ens maregeu”, “No marxarem del Cartañà” i “L’Ermessenda no es mou si no és a la Simon” van ser alguns dels lemes escrits a les pancartes de la mobilització.

“A la tardor”

Mentrestant, l’àrea de Planejament de l’Ajuntament treballa en la proposta urbanística que hauria de facilitar, finalment, la cessió dels terrenys de l’antiga Simón a la Generalitat. L’alcalde Salellas està “convençut” que la tramitació es podria dur al ple de l’Ajuntament a la tardor. La Generalitat avança feina en l’encàrrec del projecte del futur centre, que inclourà educació secundària, batxillerat, cicles formatius de formació professional i escola d’adults.

Salellas ha admès que el fet d’haver prioritzat el projecte del nou hospital Josep Trueta i campus de Salut, al límit del terme municipal de Salt, i haver de fer front a sentències judicials contràries, com ara la de l’antic mercat de Santa Eugènia de Ter, han alentit la construcció de l’edifici definitiu de l’Ermessenda, que acumula anys de retard. Inicialment, es va dir que estaria a punt el 2019 i, més tard, el 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.