Educació

Educació

Animar, però amb educació

Es consolida al Pla de l'Estany un taller escolar per aconseguir un comportament respectuós del públic en esdeveniments esportius

Els seus promotors no ho diuen amb aquestes paraules, però s'entreveu: intentar educar directament els adults seria picar ferro fred; per això cal treballar amb els petits i esperar que aquests influeixin en els grans. La iniciativa es titula Joc net a la grada i la va posar en marxa fa sis anys el Consell Esportiu del Pla de l'Estany a centres d'ensenyament de la comarca per tal de fer entendre a la mainada que cal ser respectuosos quan s'és espectador d'una competició esportiva. Sense precedents al nostre país, els tallers han anat madurant durant aquests anys fins al punt que han depassat els àmbits estrictament escolars i, segons diuen al consell, han esdevingut un referent nacional. Una selecció de les reflexions que van sortint dels tallers es penjarà a les instal·lacions esportives dels pobles del Pla de l'Estany que ho desitgin: “Els esportistes hem de saber perdre i guanyar.” “Com a públic, hem de respectar les decisions dels àrbitres; ells també es poden equivocar.” “Els entrenadors i monitors hem de ser un exemple als esportistes.” Són algunes de les frases escollides per a aquesta primera temporada, referides al comportament dels esportistes, els entrenadors, el públic en general (i les mares i els pares en particular), els àrbitres, els jutges i les instal·lacions i el material. Cada curs s'aniran renovant amb les propostes que vagin formulant els escolars.

La idea va sortir –relata Jordi Ros, coordinador de l'àrea d'activitats del Consell Esportiu del Pla de l'Estany– en constatar el comportament agressiu d'alguns espectadors en competicions escolars, un fet que res tenia a veure amb l'essència de l'esport i que es va interpretar com un símptoma alarmant del futur que li espera a l'esport de base. Des de bon començament, la majoria dels centres de primària i les associacions de mares i pares de la comarca s'hi van avenir, i gràcies a aquesta complicitat durant aquests anys hi han pres part un miler d'alumnes de cinquè de primària (nens de deu o onze anys). Nosaltres vam assistir a un taller que va tenir lloc fa unes setmanes a l'escola Carles de Fortuny, d'Esponellà. No és una classe, almenys no en el sentit clàssic, sinó que els dos monitors que dirigeixen la sessió donen veu a la mainada (una vintena d'alumnes) perquè ells mateixos acabin arribant a les conclusions –de sentit comú– respecte del comportament a la grada. Recorren a jocs associatius, el teatre, el debat... Més tard, a classe, ho treballaran i confeccionaran una selecció de frases que primer penjaran al pati del centre i, més endavant, combinades amb les que aportin els companys d'altres escoles, serviran per bastir el decàleg definitiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Gran espectacle de la Pirotècnia Valenciana, tricampiona del concurs

BLANES
societat

La campanya ‘Cap llar sense aliments’ recapta prop de 220.000 euros a Catalunya

Barcelona
Medi ambient

L’aeroport de Lleida-Alguaire inicia la producció d’hidrogen verd

Lleida
SALUT

Llavaneres inaugura l’ampliació del CAP que ara durà el nom de Manoli Marco

SANT ANDREU DE LLAVANERES

Tallada la circulació de trens entre Girona i Caldes per l’incendi d’un dipòsit de gas liquat

GIRONA

Figueres intensifica la lluita contra l’incivisme

FIGUERES
Borja Manzanares
President del Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona

“Els problemes de la infermeria no tenen una solució màgica”

Barcelona
patrimoni

El Síndic renya l’Ajuntament de Mataró per Ca la Madrona

Mataró

Un pregó coral que repassa 40 anys de ràdio, tret de sortida de la Festa Major

SALT