Viatge al passat amb tots els sentits
Montblanc torna a l'època medieval estrenant música per a la Llegenda de Sant Jordi i fins i tot una beguda pròpia
Amb la vista, amb l'oïda, amb l'olfacte i amb el tacte. Montblanc va tornar ahir a viure en l'època medieval amb tots els sentits. Hi van contribuir novetats com la música composta expressament pel montblanquí Jordi Cartañà, i que va acompanyar ahir per primer cop la tradicional representació de la Llegenda de Sant Jordi, un dels moments culminants d'aquesta festa.
«És una música molt espectacular i èpica, que acompanya totes les parts de l'espectacle», explicava ahir el president de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Joan Roig. Juntament amb l'aspecte musical, els espectadors que van omplir de nou El Foradot per veure Sant Jordi matar el Drac davant de les muralles montblanquines (tal com va recollir el folklorista Joan Amades) també van poder gaudir d'una sèrie de millores: un perfeccionament de la sonoritat i una major explotació de les projeccions a la mateixa muralla ja estrenades l'any passat.
Una altra de les novetats que ahir es va posar en marxa va ser la beguda oficial de la Setmana Medieval, la Clarea. «Existeixen referències de moltes begudes de l'època medieval, però hem optat per aquesta ja que s'ha conservat un manuscrit de l'any 1460 que en parla al Monestir de Poblet», detallava Joan Roig. La beguda, feta a base de vi blanc amb espècies i mel, es va poder degustar durant L'hora del ‘Líquit', una ruta de nit per les tavernes acompanyada d'animació i festa.
Més parades
Tot i la gran varietat d'actes i espectacles, la majoria de visitants es van dedicar ahir a passejar entre les parades d'artesania, alimentació i mostres d'oficis instal·lades per tot el nucli antic. Enguany, els organitzadors han optat per donar espai a més venedors per tal d'afavorir encara més la circulació de la gent pel barri, i també s'han multiplicat els participants en la mostra d'oficis, en què es van poder veure, entre d'altres, com s'elabora la seda o el pergamí.
Per donar més espai als venedors, el punt d'informació de la Setmana Medieval s'ha traslladat de la seva parada habitual a la plaça de Sant Miquel a una sala propera.
Rutes per no perdre's
Per tal d'evitar que molts visitants acabin atrapats dins d'una aglomeració o perduts sense saber cap on anar, la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi a Montblanc ha incorporat aquest any el disseny de quatre rutes temàtiques per tal d'aprofitar la visita per conèixer la història i el llegat arquitectònic medieval de la ciutat. Els itineraris estan marcats als mapes que s'entreguen als visitants al punt d'informació, i també s'han instal·lant indicadors en alguns punts del nucli antic del municipi. Les rutes donen la possibilitat de resseguir l'antic Camí Ral de Montblanc o els espais del barri relacionats amb la llegenda de Sant Jordi. Amb la ruta sacra, es poden descobrir les principals construccions de tipus religiós de la vila ducal, mentre que la ruta del riu Regina permet descobrir la traça d'aquest riu ara soterrat sota el barri.
Segons el president de l'associació organitzadora, la Setmana Medieval està creixent de «forma sostenible» i no temen el col·lapse. Fins el 2 de maig, s'espera que s'apropin com a mínim 60.000 persones a Montblanc.