Societat

Parc de la Devesa

Mig segle d’un referent esportiu

Tal dia com avui, un 2 de novembre del 1969, es va col·locar la primera pedra de l’Estadi de la Joventut de la Devesa de Girona

Es va acabar dient Camp Municipal Fèlix Farró i va ser una escola de futbol

Hi van passar equips històrics com ara el Bons Aires, La Salle, el Doble Set i molts d’altres

Si passegem aquests dies per les atraccions al parc de la Devesa de Girona hi veurem una gran roda de desenes de metres d’altura. Aquí, just en aquesta esplanada, es va començar a aixecar fa 50 anys un dels referents esportius més importants de la ciutat. Tal dia com avui, un 2 de novembre del 1969, es va col·locar la primera pedra de l’Estadi de la Joventut de la Devesa, promogut per l’Agrupació de Futbolistes Veterans de Girona. Era diumenge i el bisbe va beneir la simbòlica pedra. En la cerimònia també hi va assistir el governador civil i el cap del Movimiento, entre altres autoritats.

Anys més tard, l’estadi es va acabar dient Camp Municipal de Futbol Fèlix Farró. Per molts va ser una autèntica escola de futbol. Per aquest espai també van passar equips històrics de la ciutat com ara el Bons Aires, La Salle, el Doble Set i molts d’altres. S’hi han fet competicions oficials, però també partidets entre amics, lliguetes amateurs i d’empreses. Però l’espai es va anar degradant greument. És per això que el 2010 ja s’hi va fer una actuació contundent, quan les brigades municipals van enderrocar la petita grada que hi havia en un dels laterals del camp i van retirar les tanques d’un dels costats, que estaven rovellades i malmeses. També es van “reciclar” els vestidors del camp de futbol per fer-hi els serveis del mercat. Cap al 2005 el camp ja va passar a tenir un ús social i no de competició, de manera que l’accés va ser totalment lliure. Llavors, el projecte esportiu al parc estava lligar a la construcció del pavelló de la Devesa, previst per al 2007, que per una gran oposició popular i política no s’hi va acabar fent.

El 2010, l’Ajuntament de Girona només hi va deixar dues porteries i un camp obert. Les brigades les van pintar, perquè estaven molt rovellades, tot i que aleshores van comprovar que els materials no tenien cap problema. Però ha passat gairebé una dècada i les porteries han estat a sol i serena, i han notat el pas del temps. D’aquell camp de futbol fins fa ben poc simbòlicament quedaven aquestes dues porteries, com una escultura d’allò que va ser i que ja no és.

L’Ajuntament de Girona, però, té altres plans. El primer i més immediat, que va executar fa just un any, és la transformació d’aquest sector en una zona verda, oberta, sense entrebancs pel mig. Un dels projectes que estudia el consistori és traslladar el camp de futbol, ja d’una manera més adequada, a la zona esportiva del Camp de Mart, on hi ha la piscina i les pistes de tennis, pàdel i voleibol. Però tot plegat està lligat a un futur pla de la Devesa, que també busca consens entre tots els partits i actors socials.

Esperit de competició

Malgrat tot, però, l’esperit de competició continua viu en aquest rectangle de joc a l’aire lliure. L’Ajuntament en va fer treure les porteries de ferro, però això no és cap impediment per alimentar les ganes de futbol. Alguns usuaris es resisteixen a veure desaparèixer l’històric camp de futbol Fèlix Farró. Per això, aquí encara improvisen les porteries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.