Els pantans tenen reserves d’aigua més enllà del 2020
Tots els embassaments de les conques internes, excepte el de Riudecanyes, superaven ahir el 90% de la seva capacitat
Els més plens s’aniran desembassant fins arribar al marge de seguretat
Les pluges de la setmana passada han portat els embassaments de les conques internes molt a prop del màxim de la seva capacitat. Ahir la mitjana dels pantans era del 97,45% de la seva capacitat, un 30% més que just abans de començar el temporal Glòria, que va obligar en alguns casos a deixar anar aigua per poder absorbir la pluja. Dels 694,43 hm³ de capacitat total, ahir n’hi havia 676,43.
El cap del departament de Gestió de Recursos Hídrics de l’Agència Catalana de l’Aigua, Enrique Velasco, assegura que amb l’aigua acumulada abans que arribés el temporal, un 68% de mitjana, ja n’hi havia prou per garantir la demanda de tot l’any, i ara, amb els embassament plens a vessar, es podria anar més enllà, tot i que no vol fer cap predicció perquè cal esperar a com evoluciona el temps, el règim de pluges de primavera i tardor i si es presenta un estiu molt sec que faci incrementar la demanda d’aigua.
La totalitat dels embassaments, excepte el de Riudecanyes (83,85%), superaven ahir el 90% de la seva capacitat. El més ple era el de Susqueda, que marcava el 101,16%. El de la Baells estava al 98,57%, mentre que el de Sau arribava al 96,6%. També estaven gairebé plens els embassaments de Darnius Boadella (95,56%), Siurana (92,91%), la Llosa del Cavall (92,22%), Foix (91,34%) i Sant Ponç (90,81%).
Els pantans més plens s’aniran desembassant gradualment en els propers dies per recuperar els marges de seguretat, que segons el tècnic de l’ACA se situen al voltant del 98%. Velasco explica que l’operació s’anirà fent de forma gradual ja que no hi ha cap predicció de precipitacions imminents que facin que calgui accelerar el procés.
La situació dels embassaments aquesta setmana és molt diferent de la que tenien a final de desembre. L’any es va tancar amb unes reserves d’aigua al voltant del 64%, que representava un descens del 25% durant l’any. La situació hídrica a Catalunya va variar radicalment a la baixa en els darrers mesos de 2019. Tot i això, res no feia preveure restriccions ni que s’arribés a entrar en un episodi de prealerta com el que es va donar a finals de 2017. En un sol mes i gràcies a les pluges associades al temporal Glòria s’ha revertit la tendència a la baixa del 2019, que va començar a canviar a causa de les intenses pluges que van caure entre finals d’octubre i principis de novembre.
Pel que fa als embassaments de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), les dades incloses al web de l’ACA indiquen que la majoria dels pantans estan gairebé plens. El més ple és el de Terradets, que es troba al 94,45% de la seva capacitat mentre que el de Camarasa arriba al 90,88%. Per sobre del 80% es troben també els embassaments de Rialb (86,75%), Talarn (84,06%) i el de Riba-roja d’Ebre (83,39%). En total, els pantans de la CHE tenen una mitjana del 79,42%.
LA FRASE
LA XIFRA
El Prat s’adhereix a la petició de zona catastròfica
L’Ajuntament del Prat de Llobregat ha calculat que reparar els danys costarà més de 421.000 euros. S’han malmès sobretot arbres, senyals i la plataforma del Llobregat ha quedat submergida.
Les cambres demanen ajudes per a les empreses
Les tretze cambres de comerç catalanes han reclamat que s’activin plans d’ajudes econòmiques per a les empreses afectades pel temporal Glòria i inversions en les infraestructures afectades.
Quaranta hores sense llum a Cantonigròs
Els veïns de Cantonigròs (Osona) van començar ahir a formalitzar les seves queixes pel tall elèctric que els va deixar 40 hores sense llum arran del temporal a causa de la caiguda d’una torre elèctrica.
Les tonyines de l’Ametlla es van escapar de gàbies
Les tonyines que van aparèixer mortes a la platja de l’Ametlla procedien de les gàbies de la granja Balfegó i es van escapar a causa del fort onatge, tal com va confirmar ahir l’empresa.
Badalona xifra en més de 7 milions els danys
Les platges, el port esportiu i els passos subterranis han estat els espais més perjudicats pel pas del temporal a Badalona. Només al port, els danys causats per les onades pugen a 3 milions.