Societat

Totes les respostes sobre el coronavirus

Què és la Covid-19? I el SARS-CoV-2? És molt contagiós aquest nou coronavirus? Per què hi ha gent que emmalalteix i d’altra no?

Plantegem 35 preguntes sobre la pandèmia i en donem les respostes

Feia més de cent anys que el món no vivia una pandèmia simi­lar a l’actual, des de l’ano­me­nada grip espa­nyola de l’any 1918. Més de dos mesos després que hi hagués els pri­mers casos, a la ciu­tat de Wuhan, a la Xina, cada cop sabem més coses sobre el coro­na­vi­rus, res­pon­sa­ble de la crisi. Res­po­nem als prin­ci­pals dub­tes dels lec­tors.

1.

Què és un coro­na­vi­rus?

És un tipus de virus cone­gut sobre­tot per les estruc­tu­res pro­tei­ques en forma de corona que pre­senta en la seva superfície quan se l’observa al micros­copi. És cau­sant de diver­ses infec­ci­ons, des d’un refre­dat comú fins a malal­ties més greus com ara bron­qui­tis, pneumònies i síndro­mes res­pi­ratòries greus. Alguns dels coro­na­vi­rus afec­ten els humans i d’altres només els ani­mals. Es creu que, en alguns casos, pot haver-hi el que s’ano­mena zoo­nosi, és a dir, que pas­sin dels ani­mals als humans.

2.

Què és el coro­na­vi­rus SARS-CoV-2?

El nom SARS-CoV-2, tal com va bate­jar l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS) el coro­na­vi­rus res­pon­sa­ble de l’actual pandèmia, és l’acrònim anglès de severe acute res­pi­ra­tory syn­drome coro­na­vi­rus 2, és a dir, coro­na­vi­rus que pro­voca una síndrome res­pi­ratòria aguda. El número 2 fa referència al segon coro­na­vi­rus que pro­voca aquest tipus de malal­tia greu. Es tracta d’un tipus del gènere beta­co­ro­na­vi­rus i es con­si­dera una soca del virus de la SARS, que va ori­gi­nar una greu epidèmia a la Xina l’any 2003. El seu genoma està for­mat per una única cadena ARN.

3.

Quin és el seu ori­gen?

Els pri­mers casos van aparèixer a Wuhan el novem­bre de l’any pas­sat, però les auto­ri­tats no van infor­mar-ne ofi­ci­al­ment fins al 31 de desem­bre a propòsit de 27 per­so­nes que patien una síndrome res­pi­ratòria aguda greu. El 7 de gener, la Xina va anun­ciar que havia iden­ti­fi­cat un nou virus de la família dels coro­na­vi­rus com a res­pon­sa­ble de la malal­tia.

4.

Qui­nes teo­ries hi ha sobre el seu ori­gen?

De tota mena, però la prin­ci­pal, mal­grat que encara no s’ha pro­vat, és que el coro­na­vi­rus va pas­sar d’un ani­mal –s’ha par­lat de rat­pe­nats i de pan­go­lins– als humans en un mer­cat de marisc i altres ani­mals sal­vat­ges a Wuhan. Com a con­seqüència del gran impacte mun­dial de la pandèmia, s’han popu­la­rit­zat dife­rents teo­ries cons­pi­ra­do­res, des que el nou coro­na­vi­rus va ser creat en un labo­ra­tori xinès –a Wuhan hi ha un ins­ti­tut de viro­lo­gia impor­tant–, i que se n’havia esca­pat a causa d’una negligència, fins que va ser por­tat a la Xina per mili­tars nord-ame­ri­cans que van par­ti­ci­par en els Jocs Mili­tars Inter­na­ci­o­nals, una espècie de Jocs Olímpics entre mili­tars, l’octu­bre de l’any pas­sat a la mateixa ciu­tat xinesa. En tot cas, el que sí que ha demos­trat un grup de científics nord-ame­ri­cans i que des­car­ta­ria, per tant, l’ori­gen arti­fi­cial del SARS-CoV-2 és que aquest és un pro­ducte de la natura. Ho asse­gu­ren després d’haver ana­lit­zat les carac­terísti­ques genètiques del virus.

5.

Com es trans­met?

El SARS-CoV-2 infecta prin­ci­pal­ment les vies res­pi­ratòries supe­ri­ors i infe­ri­ors. Per això es trans­met prin­ci­pal­ment pel con­tacte directe amb les secre­ci­ons res­pi­ratòries, gotes minúscu­les gene­ra­des amb la tos o els ester­nuts, o també amb les muco­ses del nas, boca o ulls d’una per­sona infec­tada. Els met­ges i científics con­si­de­ren que és poc pro­ba­ble que el con­tagi es pro­du­eixi si les per­so­nes guar­den un mínim de 2 metres de distància. Tot i això, alguns estu­dis asse­gu­ren que no totes les gotes produïdes per un ester­nut d’un malalt de coro­na­vi­rus cauen de seguida al terra, sinó que es poden man­te­nir en l’aire durant molta més estona, i enco­ma­nar la malal­tia a gent que era lluny de la per­sona que ha ester­nu­dat.

6.

És gaire con­tagiós?

Els pri­mers estu­dis i, de fet, la manera com amb poques set­ma­nes la pandèmia s’ha estès arreu del món asse­nya­len que som davant un coro­na­vi­rus que es trans­met amb molta faci­li­tat –un estudi publi­cat a la revista científica Lan­cet afirma que té un índex de con­tagi (RO) de 2,68, la qual cosa vol dir que cada infec­tat enco­mana la malal­tia a 2,68 per­so­nes. Per tant, podem con­cloure que som davant un virus molt con­tagiós. D’altra banda, segons una inves­ti­gació pri­me­renca de David Vees­ler, viròleg de la Uni­ver­si­tat de Seattle, als EUA, els SARS-CoV-2 tin­dria més faci­li­tat per envair les cèl·lules que altres coro­na­vi­rus cone­guts fins ara.

7.

L’enco­ma­nen els que no tenen símpto­mes?

En un pri­mer moment, a la Xina, els paci­ents asimp­tomàtics no van ser pre­sos en con­si­de­ració, però a poc a poc s’ha anat veient, en dife­rents països, que per­so­nes amb el virus, però que es tro­ba­ven per­fec­ta­ment, havien enco­ma­nat la malal­tia. Ara mateix, l’OMS ja dis­tin­geix entre paci­ents asimp­tomàtics i pre­simp­tomàtics, els pri­mers no desen­vo­lu­pa­ran mai la malal­tia, però la trans­me­ten, men­tre que els segons l’enco­ma­nen abans d’estar malalts. Tot ple­gat difi­culta encara més la pro­gressió i el con­trol de la pandèmia.

8.

Quins són els símpto­mes? Què és la Covid-19?

Després d’un període d’incu­bació que pot allar­gar-se fins als 14 dies, tot i que sovint és molt més curt, els infec­tats amb el SARS-CoV-2 desen­vo­lu­pen l’ano­me­nada Covid-19, que és la malal­tia per infecció pro­vo­cada per aquest coro­na­vi­rus. Els prin­ci­pals símpto­mes són febre alta, tos seca i can­sa­ment amb dolor mus­cu­lar. Altres símpto­mes no tan habi­tu­als són mal de cap, mal de coll, nàusees i vòmits i diar­rea. En alguns malalts, sobre­tot homes d’edat avançada i paci­ents amb pato­lo­gies prèvies, tot i que això no vol dir que nens o gent més jove puguin emma­lal­tir també greu­ment, es pro­du­ei­xen com­pli­ca­ci­ons com ara pneumònia amb difi­cul­tats res­pi­ratòries, a causa d’un dete­ri­o­ra­ment impor­tant dels pul­mons i sovint amb resul­tat de mort. Pel que fa a la durada de la malal­tia, en els paci­ents més greus poden pas­sar fins a tres set­ma­nes o més des dels pri­mers símpto­mes fins a la curació total. En tot cas, després de pas­sar la Covid-19 és obli­gatòria una qua­ran­tena de 14 dies per evi­tar nous con­ta­gis.

9.

La Covid-19 s’assem­bla a la grip comuna?

Tot i que, al prin­cipi de la pandèmia, alguns espe­ci­a­lis­tes i diri­gents polítics van assi­mi­lar les afec­ta­ci­ons de la Covid-19 a les de la grip comuna, i així pot sem­blar en alguns casos, al final s’ha vist que la nova malal­tia té un índex de mor­ta­li­tat més ele­vat i que és molt més agres­siva.

10.

Per què hi ha gent que emma­lal­teix greu­ment de la Covid-19 i d’altra no?

No se sap amb cer­tesa per què passa això. Sí que s’ha com­pro­vat que afecta més greu­ment per­so­nes amb pato­lo­gies prèvies, com ara hiper­tensió, dia­be­tis i pro­ble­mes res­pi­ra­to­ris o cardíacs. Com que aques­tes malal­ties afec­ten més els homes que les dones, bona part dels malalts i morts per la Covid-19 són del sexe mas­culí.

11.

Els fuma­dors tenen més ris­cos que altra gent?

Sí, els fuma­dors són més vul­ne­ra­bles, segons ha adver­tit l’OMS. L’acte de fumar implica el con­tacte entre les mans, la boca i les cigar­re­tes, i per tant són una forma de trans­missió de la malal­tia en cas que les mans esti­guin con­ta­mi­na­des. A banda, els fuma­dors habi­tu­als tenen més afec­tats els pul­mons, amb una capa­ci­tat pul­mo­nar reduïda ja a causa de la dependència, i la Covid-19 pot deri­var en una pneumònia.

12.

El coro­na­vi­rus afecta més la gent gran o pot emma­lal­tir tot­hom?

Les per­so­nes grans tenen més risc que se’ls com­pli­qui la infecció pel procés natu­ral propi d’enve­lli­ment i, en molts casos, la presència de malal­ties cròniques, segons la con­se­lle­ria de Salut. Estadísti­ca­ment, afecta més els homes que les dones, i el grup de població més afec­tat és a par­tir dels 50 anys, però hi ha malalts de totes les edats.

13.

Què faig si estic emba­ras­sada?

Les emba­ras­sa­des també poden con­traure la malal­tia, però no hi ha evidències que tin­guin un risc més ele­vat a con­traure-la. Ara bé, durant l’embaràs hi ha can­vis immu­nològics i fisiològics que poden fer-les més sus­cep­ti­bles a tenir infec­ci­ons res­pi­ratòries víriques, com ara aquesta. També hi pot haver més com­pli­ca­ci­ons, segons indica el Depar­ta­ment de Salut. En ser un virus nou, encara no hi ha prou casos per saber com afecta de manera gene­ral el fetus, però fins ara els pocs nou­nats ana­lit­zats nas­cuts de mares infec­ta­des en el ter­cer tri­mes­tre han estat nega­tius en test de la Covid-19, segons Salut.

14.

Quina és la taxa de mor­ta­li­tat de la Covid-19?

L’OMS situa la taxa de mor­ta­li­tat entre el 3% i el 4% de mit­jana, però varia molt depe­nent dels països. Hi inci­dei­xen fac­tors com ara la qua­li­tat del sis­tema sani­tari, la rea­lit­zació o no de tests per deter­mi­nar si la mort hi està rela­ci­o­nada i l’enve­lli­ment de la població. L’Estat espa­nyol té la població amb l’espe­rança de vida més alta del pla­neta: més de 85 anys per a les dones, i seguida de molt a prop pel Japó. Ara mateix, amb Nova York, les taxes més altes de mor­tal­dat per la Covid-19 al món i res­pecte a la població són a Madrid (13%), Extre­ma­dura (12%) i Cata­lu­nya (10%).

15.

Com es comp­ta­bi­litza el nom­bre de morts?

Les dades de vícti­mes mor­tals que envien els estats, les recull l’OMS, que n’ela­bora i publica una estadística glo­bal. Ara bé, la manera de reco­llir-les varia a cada país i és força dife­rent. A més, cal tenir en compte que en aquesta estadística s’inclo­uen sola­ment els morts diagnos­ti­cats ofi­ci­al­ment de la Covid-19, mit­jançant la rea­lit­zació d’un test. Hi ha regi­ons sen­ce­res on això és sim­ple­ment impos­si­ble, com ara els països afri­cans. Però ara mateix també ho és als Estats Units i a la major part d’Europa, on els qui moren fora de l’hos­pi­tal –o fins fa unes set­ma­nes a les residències d’anci­ans a l’Estat espa­nyol, per exem­ple– no entra­ven en aquest recompte.

16.

Com ha evo­lu­ci­o­nat la pandèmia?

No va ser fins l’11 de març quan l’OMS va decla­rar ofi­ci­al­ment la malal­tia de la Covid-19 com a pandèmia. El fet no supo­sava cap nivell d’actu­ació extra, però sí el reco­nei­xe­ment ofi­cial que aquest coro­na­vi­rus tenia capa­ci­tat –com s’ha demos­trat en poques set­ma­nes– d’infec­tar qual­se­vol racó del pla­neta. L’ante­rior pandèmia decla­rada va ser la grip A, el 2009. Les auto­ri­tats xine­ses van regis­trar com a pri­mer cas d’infec­tat per la Covid-19 una per­sona de 55 anys, el 17 de novem­bre del 2019 a la regió de Hubei. El brot es va ori­gi­nar en un mer­cat, on es venien ani­mals sal­vat­ges, a la ciu­tat de Wuhan, i el 31 de desem­bre es va infor­mar l’OMS dels pri­mers casos. A mit­jan gener, es van detec­tar els pri­mers casos impor­tats de la Xina a Tailàndia i el Japó. El 24 de gener, els pri­mers con­ta­gi­ats a Europa es van regis­trar a França. La glo­ba­lit­zació va trans­por­tar el virus arreu en poques set­ma­nes.

17.

Qui­nes mesu­res per atu­rar la pandèmia han pres els prin­ci­pals països?

La Xina, la zona zero de la pandèmia, va decre­tar con­fi­na­ments mas­sius d’uns dos mesos de durada que van afec­tar apro­xi­ma­da­ment la mei­tat de la població: pri­mer a Wuhan i la seva regió, ori­gen del brot, i en una segona fase a altres ciu­tats del país. Aquest mateix model ha estat repli­cat amb vari­e­tats locals a l’Índia, Rússia i la majo­ria d’estats euro­peus, on, en gene­ral, els con­fi­na­ments han estat menys estric­tes que a la Xina. Als EUA la res­posta ha estat desi­gual i des­co­or­di­nada entre els diver­sos estats.

18.

Per què hi ha estats que han optat per no con­fi­nar la gent?

Hi ha estats que no cre­uen en l’efec­ti­vi­tat dels con­fi­na­ments mas­sius. Corea del Sud, per exem­ple, ha optat per rea­lit­zar tests als seus ciu­ta­dans per com­pro­var si són por­ta­dors de la Covid-19 i s’han d’aïllar o estan immu­nit­zats, i per con­tro­lar l’expansió de la malal­tia a través de les noves tec­no­lo­gies. Altres països, com ara Suècia, con­fien en una “immu­nit­zació gru­pal”, una trans­missió con­tro­lada del virus que eviti sobre­car­re­gar el sis­tema sani­tari. Com a la resta de països.

19.

Ens podem arri­bar a immu­nit­zar d’aquest virus?

Un cop superada la malal­tia es poden gene­rar anti­cos­sos capaços de blo­que­jar el virus durant uns mesos. Els estu­dis no són encara defi­ni­tius, però tot indica que, com passa amb la grip, que ens hem de vacu­nar cada any, la immu­ni­tat sigui durant un temps però no per­ma­nent.

20.

Quins tests hi ha per saber si estem infec­tats?

A grans trets, hi ha dos tipus de pro­ves, els tests PCR i els tests TDR, i la gran diferència és que els pri­mers són més lents en l’obtenció del resul­tat, i també més cars, i els segons són més ràpids, més barats però, atenció, menys fia­bles.

21.

Per què és impor­tant que­dar-se a casa?

La bata­lla con­tra el coro­na­vi­rus no només es lliura als hos­pi­tals. Que­dar-se a casa és una de les mesu­res més efi­ca­ces per fre­nar la pro­pa­gació del virus que causa la malal­tia cone­guda com a Covid-19, a més del ren­tat freqüent de mans i man­te­nir la distància de segu­re­tat de metre i mig entre les per­so­nes. L’únic objec­tiu és reduir la velo­ci­tat de trans­missió i mini­mit­zar l’impacte de la Covid-19 en el sis­tema públic de salut.

22.

Per què es reco­mana ren­tar-se les mans?

Una de les millors mesu­res de pre­venció con­tra el coro­na­vi­rus és ren­tar-se les mans amb aigua i sabó. Ho reco­ma­nen totes les auto­ri­tats sanitàries, des de l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (l’OMS) fins al Minis­teri de Sani­tat i el Depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat. Els virus poden man­te­nir-se actius durant mol­tes hores en les superfícies que toquem amb les mans; després ens toquem la cara i les pro­ba­bi­li­tats de con­tagi es mul­ti­pli­quen. Per això és tan impor­tant ren­tar-se les mans amb freqüència. I no cal fer-ho amb pro­duc­tes mira­cu­lo­sos, ni caríssims, ni difícils de tro­bar: el pit­jor ene­mic del coro­na­vi­rus SARS-CoV-2 (i dels virus en gene­ral) és el sabó.

23.

Les mas­ca­re­tes pro­te­gei­xen de la infecció?

No és neces­sari uti­lit­zar la mas­ca­reta als espais públics si no és que t’ho ha indi­cat un pro­fes­si­o­nal sani­tari, segons les últi­mes ins­truc­ci­ons de Salut, que podrien variar en un futur perquè hi ha dis­crepàncies entre els experts en aquest tema. En tot cas, en quins casos es neces­sita la mas­ca­reta? 1. Sem­pre que t’ho indi­qui el per­so­nal sani­tari. 2. En cas que esti­guis en situ­ació d’aïlla­ment i entris en con­tacte amb altres per­so­nes del teu entorn. 3. Si estàs en con­tacte amb algú que esti­gui en situ­ació d’aïlla­ment i com­par­tiu el mateix espai. 4. Si ets per­so­nal del sis­tema de salut i així t’ho indica el pro­to­col vigent.

24.

Quan temps sobre­viu el virus en una superfície?

Depèn dels mate­ri­als. En gotes a l’ambi­ent produïdes per secre­ci­ons a causa d’ester­nuts de gent con­ta­gi­ada, con­serva el seu efecte de con­tagi durant almenys tres hores. En plàstics i acer ino­xi­da­ble, el perill de con­tagi del virus pot arri­bar a tres dies. D’aquí la importància de la neteja i la desin­fecció de les mane­tes de por­tes, tim­bres i teclats. En el cartró, el manté actiu 24 hores i, en el coure, tres hores, segons els estu­dis fets.

25.

Què és el dis­tan­ci­a­ment social?

Una de les mane­res més impor­tants per fre­nar el con­tagi de la Covid-19 és el dis­tan­ci­a­ment social, que con­sis­teix a man­te­nir les distàncies de pro­xi­mi­tat física entre les per­so­nes. S’ha de tenir molt en compte en llocs públics en què encara coin­ci­dei­xen un bon nom­bre de per­so­nes, com són els esta­bli­ments ali­men­ta­ris. El con­fi­na­ment es l’expressió màxima del dis­tan­ci­a­ment social.

26.

Què he de fer si noto alguns dels símpto­mes?

Si es nota dolors mus­cu­lars, tos, febre i difi­cul­tat per res­pi­rar cal tru­car al 061, i en cas que per­sis­tei­xen els símpto­mes, al 112. Des del pri­mer moment cal extre­mar les mesu­res de segu­re­tat: no sor­tir de casa, i a la llar dor­mir en habi­tació indi­vi­dual i nete­jar la roba de ves­tir i de la llar (tova­llo­les, llençols) a banda de la resta de fami­li­ars, amb qui cal evi­tar un con­tacte directe. El segui­ment dels símpto­mes es pot fer a través de l’apli­cació COVID19 CAT.

27.

Exis­teix alguna vacuna? Quina pre­visió hi ha per acon­se­guir-la?

De moment no exis­teix cap vacuna per pre­ve­nir la malal­tia Covid-19. Això sí, des del pri­mer moment diver­sos con­sor­cis científics d’arreu del món estan bus­cant un antídot per al SARS-CoV-2. Tots tenen clar que és un procés lent que no arri­barà a temps per a aquesta pandèmia. La pre­visió és tenir-la en un ter­mini mínim d’un any o any i mig.

28.

Hi ha alguns medi­ca­ments que atu­rin la pro­gressió de la malal­tia?

Actu­al­ment no exis­teix encara cap evidència pro­ce­dent d’assa­jos clínics con­tro­lats per reco­ma­nar un trac­ta­ment específic per al coro­na­vi­rus. Hi alguns assa­jos clínics amb dos retro­vi­rals indi­cats per al trac­ta­ment del VIH però encara estan en fase expe­ri­men­tal, per la qual cosa neces­si­ten el con­sen­ti­ment del paci­ent. També han tin­gut cert èxit els trac­ta­ments amb hidro­xi­clo­ro­quina, un medi­ca­ment que s’uti­litza per llui­tar con­tra la malària, però encara cal rea­lit­zar tot els estu­dis neces­sa­ris perquè, entre altres coses, té impor­tants efec­tes secun­da­ris en els paci­ents.

29.

Quina pre­visió hi ha sobre la fi de la pandèmia?

No hi ha ara mateix cap data pre­vista perquè això és del tot impos­si­ble. Una cosa és clara, el virus dei­xarà de pro­pa­gar-se quan gai­rebé tota la població esti­gui immu­nit­zada o vacu­nada. En tot cas, les auto­ri­tats tenen dife­rents opci­ons sobre la taula, cap de fàcil. Una pri­mera seria man­te­nir el con­fi­na­ment durant mesos, fet pràcti­ca­ment impos­si­ble de supor­tar, sobre­tot econòmica­ment; una segona seria decre­tar con­fi­na­ments periòdics fins a acon­se­guir que tot­hom esti­gui immu­nit­zat, i una ter­cera, fer tests a tota la població per poder aïllar així els indi­vi­dus que encara no hagin pas­sat la malal­tia. Les pers­pec­ti­ves, doncs, d’una solució total depe­nen d’una vacuna i també de l’espe­rança, cone­guda pels científics d’altres pandèmies, que els con­ta­gis reme­tin de manera natu­ral.

30.

Com es pre­veu que serà el des­con­fi­na­ment?

Pedro Sánchez ha anun­ciat que, a par­tir de dilluns, s’aixe­carà el con­fi­na­ment total a l’Estat. Podran tor­nar a la feina tots els tre­ba­lla­dors, excepte els que van atu­rar l’acti­vi­tat quan es va decre­tar l’estat d’alarma. Encara no s’ha deci­dit la resta del calen­dari de des­con­fi­na­ment. El govern català ha encar­re­gat a l’inves­ti­ga­dor Oriol Mitjà un informe que ser­virà de base per deci­dir les mesu­res per recu­pe­rar l’acti­vi­tat social i econòmica mini­mit­zant pos­si­bles rebrots del virus.

31.

El coro­na­vi­rus es trans­met als ani­mals?

Segons dades del Minis­teri de Sani­tat, sem­bla que les per­so­nes sí que poden trans­me­tre el SARS-CoV-2 a ani­mals com ara gats, gos­sos i fures, però no és segur que pugui pas­sar a l’inrevés. A la Xina s’han detec­tat dos casos de gos­sos amb símpto­mes que coin­ci­dei­xen amb la Covid-19, també un gat a Bèlgica i, ja fora de rang, grans felins del zoològic del Bronx han donat posi­tiu de coro­na­vi­rus. Amb tot, els científics asse­gu­ren que no és freqüent la trans­missió de malal­ties dels humans als ani­mals.

32.

La calor afecta el coro­na­vi­rus?

La majo­ria de malal­ties infec­ci­o­ses tenen un com­po­nent esta­ci­o­nal. Quan fa fred, pas­sem més temps en espais tan­cats i això faci­lita la pro­pa­gació. Una de les espe­ran­ces per al final de la crisi és que, com passa amb els virus gri­pals, amb la calor es desac­tivi. Però la Covid-19 és un virus nou, no hi ha una­ni­mi­tat sobre els efec­tes de la calor, cal espe­rar. L’esta­ci­o­na­li­tat supo­sa­ria que el nou coro­na­vi­rus rea­pa­regués cada tem­po­rada, però molta població esta­ria immu­nit­zada.

33.

Qui­nes altres epidèmies de coro­na­vi­rus hi ha hagut els últims anys i quins efec­tes van tenir?

Els coro­na­vi­rus es van des­criure per pri­mera vegada a finals dels anys sei­xanta. Des de lla­vors s’han iden­ti­fi­cat set soques prin­ci­pals de coro­na­vi­rus rela­ci­o­na­des amb malal­ties res­pi­ratòries en humans, però la majo­ria només han pro­vo­cat efec­tes lleus. L’epidèmia més impor­tant abans de la Covid-19 va ser la del SARS-CoV-1, que va sor­gir el 2002 al sud-est asiàtic i, fins al 2004, va infec­tar 8.422 per­so­nes en una tren­tena de països i va cau­sar 916 morts.

34.

Quan es creu que podrem tor­nar a par­ti­ci­par en actes mul­ti­tu­di­na­ris com ara con­certs?

Dependrà de diver­sos motius i pres­si­ons econòmiques, però segons experts com ara Oriol Mitjà, metge espe­ci­a­lista en malal­ties infec­ci­o­ses, seria reco­ma­na­ble que fins a la tar­dor, d’aquí a sis o set mesos, no es tor­nin a cele­brar actes com ara par­tits de fut­bol amb públic i con­certs mul­ti­tu­di­na­ris i, encara que tin­guin menys afluència de gent, tam­poc s’obrin cine­mes, tea­tres, esco­les, grans magat­zems...

35.

La pandèmia pot tor­nar a rebro­tar la tar­dor vinent com passa amb la grip?

Experts com ara la doc­tora Judit Villar, espe­ci­a­lista en malal­ties infec­ci­o­ses, afir­men que sí. Que el virus ha vin­gut per que­dar-se. I hi afe­geix que pot tor­nar pro­vo­cant una mor­ta­li­tat encara més alta. Això perquè el canvi climàtic afa­vo­reix la pro­pa­gació de tota mena de virus. La part posi­tiva és que la vacuna, com es té la de la grip, sem­bla que arri­barà abans dels dos anys pre­vis­tos.

(Infor­mació coor­di­nada per Miquel Riera amb les apor­ta­ci­ons d’Eva Poma­res, Vir­tu­des Pérez, Anna Bal­cells, Jaume Vidal, Ber­nat Salvà, Lluís Llort i David Cas­ti­llo)

10%
és la taxa
de mortalitat de la Covid-19 a Catalunya respecte a la seva població, segons les últimes dades. De mitjana la taxa de mortalitat es mou entre el 3 i el 4%.
061
és el telèfon
de Salut Respon al qual s’ha de trucar si tenim alguns dels símptomes de la Covid-19, com ara dolors musculars, febre, tos i dificultat per respirar. També es pot trucar al número d’emergències 112 o inscriure’s a l’aplicació COVID19 CAT.
7.01.20
És la data
en què científics xinesos van anunciar que havien descobert un nou virus de la família del coronavirus com a responsable de les pneumònies que afectaven nombrosos ciutadans a la ciutat de Wuhan, a la província de Hubei.
1918
Va ser l’any
de la pandèmia de la grip espanyola, que va causar entre 50 i 100 milions de morts a tot el món. Va ser l’última gran pandèmia que va afectar el planeta perquè les altres que hi ha hagut, com ara les més recents de la SARS, la grip A i el virus de l’Ebola, van tenir una incidència més baixa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia