0 Servei
La terrassa dona esperances
Les taules a l’aire lliure seran les més sol·licitades quan es pugui tornar a obrir, creu el gerent del Lasal del Varador de Mataró
Té clar que extremar la higiene tant com es pugui serà fonamental a partir d’ara
Bon temps és sinònim de paelles a l’aire lliure en bona companyia, família o amics. És per això que Ricard Jornet, responsable del Lasal del Varador, al passeig marítim de Mataró, espera que quan arribi el moment de poder tornar a obrir el seu negoci pugui refer-se de l’aturada que han representat aquestes setmanes de confinament. Des del divendres 13 de març que tenen les persianes abaixades, i això ha significat perdre’s la Setmana Santa, una data clau per al negoci, que es va animant a mesura que el temps millora i la gent s’apropa a les platges. Tot i les pèrdues, Jornet té la mirada posada en el futur. Creu que el fet de tenir una terrassa els ajudarà a recuperar-se. “La gent preferirà seure a menjar en un espai obert, on corre l’aire i és més fàcil estar distanciat de la resta de taules”, manté. És per això que compta que quan pugui reobrir haurà d’esponjar la superfície de terrassa i això també representarà treballar menys. “Teníem 25 taules i creiem que en podrem posar unes 15”, preveu sense conèixer encara quines seran les mesures de distanciament que s’hauran de prendre. Aquesta és una de les moltes incerteses que Jornet compateix amb els seus companys de gremi, que no saben ni quan es podrà reprendre l’activitat ni en quines condicions. “Complirem amb el que s’hagi de complir per tornar a obrir”, assegura.
L’aturada els ha obligat a fer un ERTO per a la totalitat de la plantilla en el moment del tancament, un equip de setze persones, però el responsable del Lasal del Varador explica que a l’estiu el nombre de treballadors es duplica per donar resposta als dies de més demanda, que coincideixen amb les vacances. “A l’estiu tenim estudiants que treballen la temporada”, explica Jornet. De moment, l’equip mira de fer pinya i “no deixar ningú enrere”. No compta amb turisme estranger quan torni a obrir, però això tampoc el preocupa gaire. “Per a nosaltres, només representa el 15%; no és dramàtic”, reconeix. Sí que té confiança en el retorn de la clientela habitual de Mataró, de la resta del Maresme i també dels visitants de comarques de l’entorn, que no falten a la seva cita amb la primera línia de mar quan el bon temps convida a apropar-s’hi. El negoci té una trajectòria de tretze anys ben consolidada i, per això, creu en una recuperació ràpida. “Fan patir més els locals que feia poc temps que havien obert, que encara no s’han fet un nom i poden arribar a tenir més deutes que no pas clients”, assegura el responsable del Lasal del Varador. Té clar que no tothom tindrà les butxaques plenes per gastar com abans, però creu que sí per fer un bon àpat de tant en tant. “La crisi es notarà segur, però creiem que sortirem en una bona posició per tirar endavant”, diu.
Pel que fa a canvis en la gestió del local, Ricard Jornet explica que no s’han plantejat oferir menjar per emportar-se durant aquestes setmanes de confinament. “Nosaltres fem paelles i, tot i que alguna vegada ens ho han demanat, no creiem que sigui un producte per emportar-se”, argumenta, i hi afegeix que quan el restaurant està a ple rendiment no tenen temps per servir comandes externes. El que sí que està considerant és tenir la cuina oberta més hores per poder ampliar el servei.
Ser al passeig marítim, a peu de platja, pot ser un al·licient, però té clar que caldrà prendre mesures com mai s’ha fet per mirar de minimitzar riscos. Compten que la gent estarà més espantada per un possible risc de contagi i voldran donar seguretat. “Incrementarem la neteja, extremarem la higiene i farem servir mascaretes i guants”, assenyala. Estan disposats a fer tot allò que els dictin els protocols i preveuen poder tornar-hi aquest estiu. “El juny potser l’acabem perdent i és una llàstima, perquè per a nosaltres és un bon mes, però ja ens conformem si podem treballar bé al juliol i a l’agost, que són també mesos forts”, conclou esperançat Jornet.