La fiscalia investiga 103 residències de gent gran
En 24 casos es tracta de denúncies en l’àmbit penal per la gestió feta per la crisi del coronavirus i la majoria són a la fiscalia provincial de Barcelona
La resta de casos, 79, estan dins de l’àmbit civil per a la protecció d’usuaris
La fiscalia investiga per la via penal un total de 24 residències de gent gran a Catalunya per la gestió feta per la crisi del coronavirus, segons les últimes dades facilitades pel ministeri públic amb data del 27 d’abril. La investigació, que es fa en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, és a centres assistencials on s’han registrat morts per coronavirus.
El nombre més gran de diligències penals obertes correspon a la fiscalia provincial de Barcelona, amb deu, seguida de quatre a l’àrea de Granollers i quatre més a la de Sabadell, dues a la Terrassa, dues més a Mataró, una a l’àrea de Manresa i una altra que correspon a la fiscalia provincial de Tarragona. Es tracta de quatre diligències penals més que en l’últim balanç fet per la fiscalia la setmana passada. La fiscalia de Vilanova i la Geltrú també ha investigat un altre centre, però en aquest cas les diligències s’han acabat arxivant. En la informació de la fiscalia només es dona el nombre total detallat per àrees, però no es concreta si s’ha decretat l’arxivament d’algunes investigacions ni si se n’han obert, per tant, més de quatre de noves. En el conjunt de l’Estat espanyol la fiscalia té obertes un total de 110 diligències penals.
El ministeri públic també té obertes 79 actuacions en l’àmbit civil i tuïtiu per a la protecció de les persones usuàries. Aquestes diligències s’han iniciat per denúncies de familiars o treballadors de les mateixes residències. L’objectiu d’aquestes actuacions és recopilar informació sobre la situació en què estan les residències i els seus residents, vigilar la seva evolució i resoldre problemes puntuals D’aquestes, n’hi ha 26 que corresponen a la fiscalia de l’àrea de Sabadell. La fiscalia provincial de Barcelona ha obert una diligència on agrupa 10 centres residencials. La fiscalia de l’àrea de Terrassa en té dotze; la de l’àrea de Vilanova i la Geltrú i Gavà, dotze més; la de l’àrea de Granollers té sis diligències civils obertes; la de Mataró i Arenys de Mar, sis; la de Manresa i Igualada, dues; la fiscalia provincial de Girona, una; la fiscalia provincial de Lleida, una altra, i la provincial de Tarragona, tres més.
La consellera de Salut, Alba Vergés, va indicar ahir que facilitaran a la fiscalia tota la informació que els requereixi per als processos oberts, tant els de la via penal com els de la civil. “Estem molt vigilants al que està passant a les residències”, va assegurar.
Ahir, la xifra de casos positius de Covid-19 a les residencies de gent gran de Catalunya era de 10.787 i la de casos sospitosos ascendia fins als 23.853.
LA XIFRA
LA FRASE
Un 65% de les UCI, per a Covid-19
Els malalts crítics de Covid-19 ocupen un 65% dels llits de les unitats de cures intensives, mentre que la resta, un 35%, estan ocupats per malalts d’altres patologies. La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar ahir que la capacitat als hospitals per a malalts crítics s’ha incrementat un 60% des de l’esclat de la crisi del coronavirus i ara és d’un 160%. En el cas dels llits convencionals, la xifra es reverteix i els malalts de Covid-19 n’ocupen un 37%, mentre que els pacients de la resta de patologies ocupen un 63% dels llits hospitalaris. “La tensió en el sistema sanitari continua sent alta”, va admetre la consellera. Vergés va explicar que dimarts es van donar 604 altes hospitalàries i es van registrar 348 ingressos. Es van diagnosticar més de 1.500 nous casos de malalts amb Covid-19 i es van registrar 6.000 persones amb símptomes compatibles. Tres àrees de salut de la ciutat de Barcelona: Barcelona Nord, Barcelona Esquerra i Barcelona Dreta, i l’àrea de salut del Vallès Occidental oest, són les que en aquests moments tenen un índex de transmissió del coronavirus més elevat, juntament amb la del Pla de l’Estany Girona.