Als centres remarquen que ara és molt diferent
Els responsables de les residències consultats es mostren més segurs, tot i la problemàtica que continuen tenint
Alguns demanen més rapidesa a fer la PCR o denuncien els preus dels guants
En general, els responsables de les residències consultades asseguren que la situació està controlada, almenys, en comparació amb la primera onada. Des del Consorci Sanitari Selva Maresme destaquen que “ara mateix no hi ha cap cas diagnosticat”. Tampoc tenen problemes d’abastiment de personal i “les proves PCR es fan amb agilitat”. Han mantingut el funcionament sectoritzat i per grups i “plantes bombolla”, i de moment els està funcionant bé. En termes similars s’expressen a tot arreu. En matèria de seguretat i prevenció, la directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Teia Fàbrega, explica que es fan cribratges periòdics als treballadors i, en els casos immunitzats, se’ls practiquen tests ràpids. Al centre Maria Gay de Girona es mantenen mesures preventives com ara restriccions en el nombre de visites, però l’hospital de dia i el centre de dia, que es van tancar durant la primera onada, ara estan oberts.
Al Ripollès, la residència de la gent gran Guifré de Ripoll està aplicant els mateixos protocols que fins ara, i al Mirador de l’Estany, de Banyoles, remarquen que ara estan més ben equipats.
Al Baix Empordà, a les residències de Palamós i Palafrugell, hi ha hagut alguns casos molt aïllats i s’ha controlat ràpidament. Segons Anna Ribera, directora assistencial de SSIBE, la clau és la coordinació amb l’atenció primària. “No podem dir que les residències que han tingut un brot no estiguin fent les coses bé. El coronavirus entra a les residències, moltes vegades a través de professionals asimptomàtics, i un cop dins, afecta de forma molt ràpida els residents. Al final, la millor estratègia és intentar que no entri, però controlar-ho tot a vegades es fa impossible”, destaca.
Qüestions per resoldre
Els preus que ara fan pagar pels guants és un motiu de queixa generalitzat. En alguns casos, ara costen tres cops més que al març. A Els Cirerers de Vilafreser, per la seva banda, es queixen que costa molt que els atenguin amb rapidesa a l’atenció primària. “Trucar-hi és una odissea”, lamenta el seu director, Johnny Pradas, que també reclama que hi hagi un criteri unificat a l’hora de tramitar les baixes dels empleats. El regidor de Serveis a les Persones de Ripoll, Joan Maria Roig, lamenta que les PCR no es puguin fer amb celeritat, a causa de la feinada que hi ha a l’atenció primària.
(Informació recollida per Emili Agulló, Jordi Casas, Ure Comas, Ramon Estéban, Joan Puntí i Joan Trillas.)