Esforç a l’hospital de Figueres per mantenir l’activitat tot i la pressió
L’hospital de Figueres afronta, en aquesta tercera onada, un dels pics més importants des que va començar la pandèmia. Aquest divendres, tenia 62 pacients ingressats per Covid-19 (2 menys que dijous), de què 6 semicrítics. És el centre de la regió sanitària de Girona amb més malalts amb coronavirus –exceptuant l’hospital Josep Trueta– i també el que més treballadors té de baixa o en aïllament per la malaltia: 31.
El director gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, creu que estan a punt d’arribar al pic i que encara tenen cert marge, però diu que la pressió assistencial és, a hores d’ara, molt elevada. Malgrat això, el centre vol evitar una aturada generalitzada de l’activitat quirúrgica, informa l’ACN.
També estan demanant a metges de més de 50 anys que facin guàrdies i destinant professionals de cirurgia relacionats amb malalties infeccioses, com ara urologia, i pediatres que donin suport a medicina interna, la principal damnificada per l’augment d’ingressos.
En la primera onada, l’hospital va haver d’aturar tota l’activitat, i en la segona, es van paralitzar les intervencions no urgents ni oncològiques, tancant sales d’operacions. Ara, tot i que la pressió assistencial és molt alta, l’hospital de Figueres vol intentar evitar desprogramar operacions, i per això ha optat per un nou sistema. Cada setmana, en funció de la situació que hi ha, decideixen si se n’ajorna alguna i si es tanca alguna dels sis sales d’operacions disponibles.
Oncologia i urgències
L’aturada generalitzada de tota l’activitat quirúrgica –l’oncològica i urgent està garantida– es planteja com a última opció. Si la situació empitjora, el següent pas serà reobrir l’espai de preingrés, amb capacitat entre 10 i 14 llits. El centre té 62 pacients ingressats, de què 6 a la unitat de monitoratge de semicrítics.