Societat

La llotja de peix de Blanes tindrà un centre d’interpretació

La Confraria de Pescadors organitzarà visites guiades a la subhasta i donarà a conèixer el món de la pesca

L’espai es concretarà quasi en paral·lel amb el canvi de tota la coberta

Una passarel·la en forma de U es convertirà en un espai de visitants

La Confraria de Pescadors de Blanes (Selva) prepara un centre d’interpretació a la llotja de peix. Els responsables de la confraria tenen el projecte definit, segons explica el gerent, Xavi Domènech. Les obres del centre sobre el món de la pesca i d’un espai per a visitants coincidiran amb el canvi de la coberta, en mal estat.

La intenció de la confraria és oferir visites guiades a la subhasta i potenciar la passarel·la des d’on es veu el procés de compra del gènere pescat. El centre tindria material expositiu i interpretatiu amb fitxes d’una vintena d’espècies i descripció de les arts de pesca i les barques, entre altres coses. “Aquesta zona d’altura està molt bé, però a baix no hi deixem fer res perquè és una activitat industrial. El problema és que es veu, però no se sap ben bé què s’hi veu”, explica Domènech.

Palamós, la referència

Amb fons del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava, la confraria obrirà el nou espai quasi en paral·lel amb el canvi de la coberta. El projecte ha anat a càrrec de la Fundació Promediterrània per a la Conservació, l’Estudi i la Difusió del Patrimoni Cultural i Marítim. El document recorda que Palamós ja té un Museu de la Pesca, l’Espai del Peix i un centre de documentació de la pesca i el mar.

La confraria ha rebut suport del GALP en les millores fetes i té els eixos clars del futur centre. “Hi ha una part molt important que és audiovisual. [...] Hi haurà una part museística, en què es veurà d’on venim, però també volem que la gent sàpiga què és una subhasta, què és el peix, quin tipus de pesca hi ha. És un altre concepte”, explica Domènech, que treballa a Blanes des del 2017. Abans, havia estat el secretari de la confraria de Cambrils (Baix Camp) durant 22 anys.

Abans del projecte del centre i en col·laboració amb l’empresa Grenyal, la confraria havia comprat un equip d’imatge i so per a la sala d’actes el 2018 i havia instal·lat serveis per promoure el producte pesquer el 2019. La confraria ha anat treballant “per fases” i ho continuarà fent. Recentment la confraria i Grenyal han signat un contracte de col·laboració per promoure el peix i el producte de proximitat. La societat ja havia començat a gestionar visites a la subhasta i a les barques i a organitzar tallers de cuina vinculats al mar.

Però la necessitat de reparar la coberta i la pandèmia han alterat l’activitat promocional. “Ens ha vingut un problema pel mig. Tenim una teulada peculiar, que segurament té un atractiu, que té un valor, però en què la funcionalitat és un desastre”, diu Domènech.

Reforma “complexa”

Ports admet que la reforma de la coberta és “complexa” ja que interferirà en els usos diaris de la llotja i l’activitat de la quarantena de pescadors en actiu. La Generalitat busca “un equip d’enginyers” per tenir en compte “tots els aspectes”.

LES FRASES

Vam pensar que aquest espai, que ja era visitable, el podríem fer més atractiu perquè visualment no té relleu
Hi haurà una part museística, però també volem que la gent sàpiga què és una subhasta
Xavi Domènech
GERENT DE LA CONFRARIA DE PESCADORS DE BLANES

Treballs per a la “integració” del port en la vila

La Generalitat de Catalunya enllestirà les obres del dic del port al març i començarà a finals d’any el canvi de la coberta de les instal·lacions portuàries. Entremig, Ports urbanitzarà l’entrada del port fins a la zona d’aparcament (en zona blava) i el vial fins al passeig marítim, a tocar de les instal·lacions del Club de Vela Blanes. Això permetrà ampliar les voreres, instal·lar mobiliari urbà i millorar la senyalització per així millorar “la integració del port en el teixit urbà”, assenyala Ports. La inversió prevista és de 300.000 euros. Actualment es redacta el projecte i les obres haurien de començar l’últim trimestre de l’any.

Els treballs a mitjà termini recullen l’esperit d’un antic pla especial del port de Blanes. Hi havien treballat l’Ajuntament, la Generalitat, associacions de veïns i responsables del port amb l’objectiu de diferenciar el sector pesquer de l’àmbit de passeig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

La Generalitat concedeix la Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona
salut

Cirurgia robòtica pionera per treure un tumor del cap preservant els sentits

Barcelona