Setmana Santa de km 0
Allau de reserves des que es va anunciar el desconfinament comarcal
Les estacions d’esquí, plenes
Els espais oberts, els més sol·licitats
“El mercat britànic ens està fent reserves per a l’estiu del 2022”
La recuperació del sector turístic és a tocar. No a Barcelona, perquè els turistes estrangers encara no poden venir, però sí a la resta del país, sobretot a les zones de muntanya i al litoral. Les ganes de sortir de casa i canviar d’ambient després de tot l’hivern de confinament municipal i comarcal són enormes i es va notar tan bon punt el govern va anunciar el desconfinament comarcal per als grups bombolla, el 12 de març. A partir d’aquell dia, destins lligats a la natura –sobretot cases rurals i càmpings– de l’interior, d’alta muntanya i del costat del mar no van parar de rebre reserves per Setmana Santa. Al delta de l’Ebre, per exemple, hi va haver una allau de trucades tan gran que el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona preveu que s’arribarà al 85% d’ocupació, quasi com si fos una Setmana Santa normal.
A l’altra punta del país, al Pirineu, també s’hi trobarà molta gent, entre els quals, els esquiadors que no han pogut trepitjar la neu en tot l’any. Hi ha neu bona i tot just aquest cap de setmana ha tornat a nevar i les pistes tenen totes les mesures anti-Covid preparades, dos motius de pes d’efecte crida. Les estacions d’esquí podran acabar la temporada amb una mica d’optimisme, i algunes, com les del Pallars i la Ribagorça (Espot, Port Ainé i Boí), arribaran a tancar la temporada (el darrer dia és el 5 d’abril) amb el 50% de l’ocupació del 2020 (que va ser de més de 311.000 visitants), assegura Ricard Font, president d’FGC.
Altres estacions d’esquí no acabaran la temporada amb tan bons resultats, perquè la major part de l’any han estat en comarques confinades i, entre altres coses, es van perdre el Nadal, però sí que preveuen una bona Setmana Santa i un bon impuls al sector hostaler i de la restauració. Ho confirma el director general de Turisme, Octavi Bono, que recorda que cada any que, com enguany, “la Setmana Santa és molt avançada, en surt beneficiat el turisme de neu”. L’hostaleria del Pirineu ja ha previst una plena ocupació.
Per contra, el turisme de sol i platja no té tanta demanda quan la Setmana Santa cau a finals de març, però enguany que no podem sortir de Catalunya també els destins del litoral estan molt sol·licitats. És el cas de la Costa Daurada i, tot i que no hi podran anar els seus principals clients, que són els mercats del País Basc, Navarra, la Rioja i Aragó, i que també estarà tancat un dels imants de la zona, Port Aventura, les previsions més optimistes confien a arribar al 50% d’ocupació. El 80% dels càmpings, el 50% dels apartaments i el 20% dels hotels estaran oberts.
Per contra, a la costa de Barcelona, ja sigui la del Maresme o la del Garraf, es preveu poc moviment, sobretot perquè els grans hotels no obriran. Només amb el turisme local no els surt a compte.
A la Costa Brava, en canvi, lloc també de moltes segones residències, es preveu una bona ocupació i a hores d’ara ja hi ha hotels amb totes les habitacions reservades. L’Associació de Càmpings de Girona, que ha rebut moltes trucades, creu que, si tot va bé, es podria arribar a una ocupació excel·lent. El gerent, Ward Wijngaert, va explicar a l’agència ACN que, arran de la flexibilització de les restriccions, han rebut una veritable “explosió” de reserves. “Des de l’anunci, els càmpings que tenien anunciada la reobertura han pogut anar esgotant les places en bungalous, però les reserves en parcel·les van més lentes, perquè són un perfil de client que se sol esperar per assegurar-se que farà bon temps.”
Les terres de Lleida han aixecat interès i qui vulgui veure i gaudir la floració dels arbres fruiters tindrà l’última oportunitat per fer-ho. Les cases rurals han augmentat el volum de reserves, però lamenten la limitació d’aforaments i grups bombolla, que impedeix les sortides de diverses unitats familiars.
“Ens mirem la recuperació amb una mirada optimista i ens anima molt el fet que hi hagi la vacuna, però hem de demanar molta prudència a la gent que es desplaci per Setmana Santa per poder garantir aquest optimisme de cara al futur”, assenyala Octavi Bono, amb la mirada posada en l’estiu i la possible reactivació del turisme internacional. “Tenim l’oportunitat de poder-nos moure dins del país i fer vacances, però hem de reclamar la màxima responsabilitat, perquè ens hi va la reactivació d’un sector molt important”, diu. I recorda: “Hem de fer les coses bé, perquè, si no, aquest futur pel qual estem tan esperançats es podria torçar.”
El director general de Turisme assegura que el sector espera “amb interès el passaport verd de la UE”, que “serà un veritable mecanisme d’impuls de l’activitat turística internacional” aquest estiu. Més perquè, dels deu primers mercats internacionals que venen a Catalunya, set són de la Unió Europea; el primer de tots, el mercat francès.
És la mateixa esperança de les agències de viatges, un dels sectors més afectats dins del turisme. Per segon any consecutiu, les agències donen la Setmana Santa per perduda, assegura Martí Sarrate, president d’Acave, amb la mirada posada en l’estiu i la possibilitat de viatjar.
Pel que fa als turistes que s’esperen d’aquí a uns mesos, el director general de Turisme, Octavi Bono, recorda que l’interès per venir a visitar Catalunya i passar-hi les vacances no ha defallit. “El mercat britànic, per exemple, que aquest estiu encara no vindrà, ja ens està fent reserves per a l’estiu del 2022.” I recorda que Catalunya és el vintè país del món en arribades internacionals i el dinovè en ingressos de turistes internacionals.