Les farmàcies, a punt per vendre els tests d’antígens
L’esborrany d’un reial decret del govern espanyol permetrà dispensar les proves ràpides sense recepta mèdica
El col·lectiu ho aplaudeix per prevenir contagis i alleujar l’atenció primària
“Estem satisfets que la iniciativa tiri endavant i esperem que no trigui gaire a ser efectiva.” Així valorava la vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Núria Bosch, el fet que el Ministeri de Sanitat permeti la venda dels tests d’antígens i d’anticossos a les farmàcies, sense necessitat de recepta mèdica. El decret del govern espanyol tot just ha iniciat la tramitació de la normativa, en audiència pública fins al 13 de maig. “La gent ha de saber que demà mateix no tindrem els tests”, adverteix Bosch, que confia que la venda s’implanti aquest mes de maig perquè serà una eina “útil i necessària” per tallar la cadena de contagis. Una reclamació que ve de lluny, a càrrec de diversos col·lectius professionals i sectors de la societat que reivindiquen les proves ràpides per fer cribratges preventius, al marge del que es fa des dels centres de salut pública.
“Un cop s’han valorat i validat aquests tests s’ha vist que son importants per frenar els contagis”, indica la portaveu del col·legi de farmacèutics, que posa com a exemple iniciatives d’èxit per a la reobertura de sectors, com ara el projecte Obrir Girona, en què s’han fet tests per detectar possibles positius. Des del col·legi s’ofereixen per garantir la traçabilitat d’aquests tests i registrar els resultats perquè Salut estigui informat de si el resultat ha estat positiu o negatiu. D’aquesta manera, asseguren que les farmàcies ja disposen d’un sistema per a les receptes electròniques o per comunicar els cribratges de càncer de còlon. El més important, destaca Bosch, és “l’acompanyament professional” que podran fer des de les farmàcies als ciutadans per explicar per què serveix, com es fa el test i saber interpretar els resultats que s’obtinguin. “S’ha donat a entendre una falsa seguretat d’aquests tests ràpids i això ben explicat no és així”, diu Bosch, que insisteix en la informació acurada en el moment de la venda al client. “Si no es fa bé, no serveix per res i depèn de la situació s’ha de contextualitzar”, explica posant el cas de negatius que poden ser portadors tot i que en aquell moment no tenen una càrrega viral prou alta i no són “contagiadors”.
Els farmacèutics defensen que cal explicar bé què cal fer si el resultat és positiu o negatiu i conèixer amb més detall, un cop s’aprovi la normativa, quines persones es recomana que es facin els tests d’antígens. “S’ha d’implementar d’immediat i que no mori la idea”, reclamava Bosch.
Des de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (Fefac) assenyalen que la mesura que planteja el Ministeri de Sanitat suposarà un benefici per al sistema de salut, en reduir la càrrega de treball en l’atenció primària, a la qual ja només li arribarien sospitosos de ser positius. La federació sosté que la farmàcia aporta equitat, ja que el test està a l’abast de tothom, i també garanteix la seguretat, perquè el farmacèutic donarà informació al client sobre l’ús correcte de la prova i de què cal fer amb els resultats. “En molts casos la farmàcia és l’únic agent sanitari permanent en nuclis rurals i aïllats”, deia el seu president, Antoni Torres.
LA FRASE
Fins a onze milions de mascaretes
Les farmàcies feia mesos que s’oferien a col·laborar per ser punts de cribratge en la prevenció de la Covid i per poder dispensar els tests ràpids i informar sobre el seu ús. Fins avui l’única acció de col·laboració amb les farmàcies va tenir lloc per distribuir onze milions de mascaretes, quan es va fer que fossin obligatòries. “Ara sembla fàcil, però es van garantir dues mascaretes a cada ciutadà a la setmana de manera ordenada i registrada”, recorda la vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Núria Bosch, que amb el CatSalut també van col·laborar al barri de les Corts per fer PCR per saliva. La venda de tests ràpids a les farmàcies ja està implantada en altres països com ara Alemanya, França, Portugal o la Gran Bretanya.