Fomenten el reciclatge d’aparells elèctrics
Cada català va llençar el 2019 de mitjana 5,84 quilos d’electrodomèstics
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha posat en marxa una nova campanya de comunicació per fomentar la recollida selectiva d’aparells elèctrics i electrònics. La campanya té per objectiu informar del dret que tenen les persones consumidores de retornar els aparells elèctrics i electrònics que ja no utilitzen, o no s’han pogut reparar, quan en compren de nous en els punts de venda perquè es puguin reciclar, posant èmfasi en la compra en línia o per internet, on encara no es visualitza prou que aquesta opció existeix. En aquest cas, la persona pot retornar l’aparell vell a qui li reparteixi a domicili el nou, en el moment del lliurament. L’acció s’enceta ara amb la vista posada en el Black Friday, el proper 26 de novembre, una data en què s’ha detectat un augment del volum de vendes d’aquest tipus de productes.
Cada català va generar 5,84 quilos de residus d’aparells elèctrics i electrònics l’any 2019, quan es van recollir 44.859,47 tones d’aquest tipus de deixalles. Tot i que la quantitat de restes gestionades va augmentar un 35,6% entre 2016 i 2019, encara n’hi ha una gran quantitat que no es gestiona correctament, fet que es tradueix en una enorme pèrdua de recursos.
La campanya permetrà informar la ciutadania i les empreses dels sectors implicats de la necessitat de dur a terme una correcta gestió dels residus d’aparells elèctrics i electrònics, i que, prioritàriament, la recollida d’aquests aparells en desús ha de fer-se a les botigues especialitzades, els centres comercials i en els lliuraments a domicili, a més de les deixalleries o punts verds. L’acció es du a terme amb la col·laboració dels representants dels ens locals, la Diputació de Barcelona i compta amb el finançament dels sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del productor de residus dels aparells, que representen el sector de la distribució d’aquests productes.