Un informe alerta que cal millorar la renda garantida
La Sindicatura de Comptes ha analitzat l’aplicació de la prestació el 2018
Per al 2022 hi ha 428 milions d’euros
“Es pot concloure que la renda garantida de ciutadania és insuficient per garantir una vida digna a les persones en situació de pobresa.” Amb aquesta contundència s’expressa l’informe de la Sindicatura de Comptes sobre la gestió d’aquesta prestació social durant el 2018, un dictamen que porta data del 22 de novembre passat i que es pot consultar al web de la institució.
A aquesta conclusió s’hi arriba després de constatar que l’any 2018 el 24,7% de la població catalana estava en risc de pobresa o exclusió social, mentre que el percentatge de població que percebia la renda garantida, el complement de pensions estatal o el complement de la pensió no contributiva, arribava tan sols a l’1%.
La Sindicatura de Comptes, que és l’ens encarregat de fiscalitzar la gestió que dels diners públics fan els organismes dependents de la Generalitat, ha analitzat el primer any sencer d’implantació de la renda garantida, que va entrar en vigor l’últim quadrimestre del 2017. En les conclusions també avisa que fins al març del 2020 no s’havia elaborat un informe general d’avaluació de l’aplicació de la prestació i que alguns articles de la llei que ho regula són de difícil interpretació.
Poc coneixement
Un dels aspectes sobre els quals cal millorar, a criteri de la sindicatura, és el grau de coneixement de la prestació, ja que el 2018 hi havia un 64% de la ciutadania del país que no tenia notícia de la seva existència. “Caldria, per tant, millorar la difusió de la LRGC per donar a conèixer l’existència d’aquestes ajudes i els requisits que cal complir per obtenir-les, per facilitar l’accés a les persones que hi tinguin dret”, diu l’informe.
Durant els primers quatre mesos de funcionament de la renda garantida, el 2017, es van donar ajudes per un valor de 67 milions d’euros, i en tot el 2018 aquestes ajudes ja van arribar als 228 milions.
L’impacte de la covid en la societat, afectant les persones amb l’economia més precària, va fer que durant el 2020 es disparessin les sol·licituds per accedir a la renda garantida, passant de 123.511 beneficiaris el 2019 a 150.228 el 2020, amb una aportació econòmica global de 428 milions d’euros.
El perfil del preceptor és majoritàriament femení, en un 56% dels casos, i en el cas dels nens s’arriba a ajudar-ne 36.000. Una part del programa de la renda garantida va destinat a persones que són activables laboralment i que perceben l’ajuda com a pont, mentre no aconsegueixen retornar al mercat laboral. El pressupost del 2022 preveu una partida de 400 milions per a aquesta prestació.