Educació

El Bell-lloc i Les Alzines no concreten la fi de la segregació

Els dos centres diferenciats que hi ha avui a Girona s’avenen al canvi de model per no perdre el concert

No concreten per ara, però, la proporció d’alumnes afectats ni com es farà l’evolució

L’oferta del model educatiu dels centres “diferenciats”, que separen l’alumnat per sexes, té els dies comptats a Girona. L’endemà que Les Alzines i el Bell-lloc, els dos últims centres de la ciutat on aquest model encara és vigent, anunciessin aquest pas, fonts dels dos establiments recalquen, però, que només és un procés que s’inicia.

Enric Vidal, cap d’estudis del col·legi Bell-lloc, explica que el que ha demanat el centre és la renovació del concert com a centre diferenciat. “Demanem el concert perquè considerem que som un centre amb més de mig segle de recorregut, solvència educativa, i considerem que ens mereixem aquest concert. En el cas que això no sigui possible, ens mostrem oberts a complir amb el requisit demanat”, diu Vidal. Sobre com això es portarà a la pràctica, confirma que al Bell-lloc només afectarà els cursos de secundària i batxillerat, però que de totes maneres l’evolució es farà en funció de les places disponibles. “Com a tots els centres educatius, en especial a la línia d’ESO, hi ha poc marge de creixement degut a la pressió demogràfica. Hi ha poques places disponibles, no pel fet que siguin noies o nois, sinó perquè el límit dels efectius és el que és”, diu el representant del centre.

A la pregunta de si el canvi es planteja només per no perdre el concert, la resposta de Vidal és directa: “Més enllà de les lleis opressives, hem pres una decisió pensant en el benestar de les famílies que confien en el nostre model educatiu”, conclou. En el cas de Les Alzines, on el canvi afectarà els quatre cursos d’ESO, el canvi sembla ja més assumit, ja que fonts de la institució confirmen que s’han iniciat obres per adaptar instal·lacions, com ara els lavabos. Les mateixes fonts coincideixen a dir, però, que encara no s’entra a parlar de quina proporció de nois entraran en aquestes classes on avui només s’escolaritzen noies. “En cap cas es parla de percentatges de nois o noies, perquè la llei tampoc ho fa. Es farà el procés de preinscripció habitual, amb criteris i punts, places garantides per a l’alumnat escolaritzat i adequant-se als efectius del centre”, expliquen des de la institució. Afegeixen que l’objectiu del canvi no és tenir més alumnes, sinó garantir a les famílies la continuïtat d’un model en el qual confien. “És un model que funciona, amb una trajectòria de més de 50 anys; els requisits ara són diferents, complirem”, conclou la institució.

De cara a aquesta falta de concreció sobre com es desenvoluparà el canvi en aquests centres, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ahir va posar terminis, donant al conjunt d’escoles afectades deu dies per presentar projectes educatius que concretin com preveuen organitzar-se per acollir un alumnat mixt. D’altra banda, en l’àmbit local, el regidor d’Educació de Girona, Àdam Bertran, interpreta que el canvi anunciat no ha de suposar grans trasbalsos en la repartició de l’alumnat ni en el mapa escolar de la ciutat, si no és que s’observi moviments de les famílies que escolaritzen els seus fills en aquests centres. Des del govern de la ciutat, però, Bertran es declara “satisfet, des d’un punt de vista ideològic i de plantejament educatiu”, per aquesta evolució.

LES FRASES

Més enllà de les lleis opressives, hem pres una decisió pensant en el benestar de les famílies
Enric Vidal
cap d’estudis del col·legi Bell-lloc
No parlem de percentatges de nois o noies, i la llei tampoc ho fa. Seguiran les preinscripcions amb barem i puntuació
Institució les alzines

Entre ideologia, principis i models educatius

“Tot depèn de què entenguem quan parlem d’educació”, diu Àngel Guirado, quan se li demana valorar l’efecte de la segregació per sexes en l’educació. Psicòleg clínic, especialitzat en el camp educatiu, exinspector d’Educació de la Generalitat, Guirado concreta que, cenyint-se a l’aprenentatge i el coneixement acadèmic, no s’observen diferències de resultats entre centres o classes que separen per sexes i els que no. Afegeix, però, que l’educació no és només aprenentatge, té també una vessant més global,  de socialització, d’igualtat d’oportunitats i de coneixement de l’altre. Si això no es fa a l’escola, s’ha de compensar d’alguna manera, i de fet els centres educatius que separen argumenten que ho compensen per altres vies i mecanismes. En el rerefons no és tant un debat estrictament educatiu, sinó ideològic i de principis. “Són dues visions entre les quals caldria buscar punts de convergència”, reflexiona Guirado.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]