Infraestructures i serveis

Es descarta fer la planta de triatge a Sant Jaume

El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa dona llum verd a habilitar-la a l’abocador de Beuda

Es tanquen així setze anys de litigis i de molta polèmica

El cen­tre inte­gral de resi­dus de la Gar­rotxa s’implan­tarà final­ment i defi­ni­ti­va­ment al recinte de l’abo­ca­dor comar­cal de Beuda i, així, es des­carta la seva polèmica ubi­cació al pla de Poli­ger de Sant Jaume de Lli­erca, un litigi polític i judi­cial que ha durat setze anys. El Con­sell Comar­cal ha acor­dat per una­ni­mi­tat –no hi havia Alfred Cairó (ERC)–, en la seva última reunió, el con­veni de col·labo­ració amb l’Ajun­ta­ment de Beuda que ho pre­veu.

L’acord plan­teja una pro­posta inno­va­dora que pre­veu el des­mun­tatge de l’actual abo­ca­dor comar­cal i l’apli­cació de cri­te­ris de cir­cu­la­ri­tat com ara la recu­pe­ració de mate­ri­als i la dis­mi­nució del rebuig final fins a arri­bar, pràcti­ca­ment, al residu zero. Així, el pro­jecte inclou el bui­datge i la recu­pe­ració de mate­ri­als dipo­si­tats a l’abo­ca­dor comar­cal del clot de les Mules –en fun­ci­o­na­ment des del 1989– i la rena­tu­ra­lit­zació de l’espai un cop bui­dat. L’acord també incor­pora com­pro­mi­sos econòmics i d’audi­to­ries inde­pen­dents, per part del Con­sell Comar­cal de la Gar­rotxa, i la cre­ació d’un labo­ra­tori verd de tran­sició, de difusió i inves­ti­gació en l’àmbit del trac­ta­ment de resi­dus i la cir­cu­la­ri­tat.

Tots els por­ta­veus van des­ta­car el paper actiu de l’Ajun­ta­ment i els veïns de Beuda a l’hora de defi­nir els com­pro­mi­sos.

Residus municipals a la baixa

La producció de residus municipals a la Garrotxa va seguir, l’any 2000, la mateixa tendència que en el conjunt de Catalunya, amb un increment fins al 2006, que és el punt d’inflexió a partir del qual s’inicia un descens. Ho recull un estudi de l’Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa. L’any 2014 s’inicia una tendència a l’alça, que a Catalunya continua fins al 2019; a la Garrotxa canvia la tendència i disminueix un 5%. Quant a la selecció de residus, el nivell mitjà de selecció a la comarca és del 52%. La producció de residus industrials a la Garrotxa des del 2002 fins al 2007 va augmentar un 40%. A partir d’aquest any va disminuir un 30% fins al 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.