GIRONA
El cementiri nou de Girona també serà de gestió municipal directa
Amb un acord unànime de ple, l’Ajuntament de Girona ha començat els tràmits perquè el cementiri nou sigui de gestió directa –fins ara era de gestió indirecta–. Aquest cementiri, a la carretera de Sant Feliu de Guíxols, era l’únic amb una societat mixta, “que recull el pitjor dels dos tipus de gestió, segons la meva experiència en serveis municipals”, sosté el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts).
D’aquesta manera, igual que els cementiris de Santa Eugènia de Ter, Sant Daniel i Palau-sacosta i el cementiri vell, la instal·lació funerària s’ajustarà a una gestió directa “sense organització especialitzada”, segons aconsella un informe de l’àrea de Medi Ambient. Això vol dir que el personal municipal assumirà el cementiri nou i no es constituirà cap societat.
L’Ajuntament extingirà a curt termini la societat mixta Cementiri de Girona SA (Cegisa), amb un 73% de capital municipal i un 27% de capital privat. En principi, la gestió hauria de ser “més fàcil i àgil”.
L’espai islàmic, tardà
El canvi en el cementiri nou i la creació del servei municipal de cementiris va rebre l’aval dels vint regidors. Guanyem i el PSC, però, van recordar la tardança de l’Ajuntament a l’hora de permetre que les persones de confessió islàmica puguin enterrar els seus familiars al cementiri nou. L’Ajuntament té un projecte fet per a un espai per enterrar deu persones de ritus islàmic, però no ha avançat.
En el ple, Laia Pèlach (Guanyem) va explicar que la societat mixta del cementiri, creada el 1992, és l’exemple d’una “gestió no òptima” i va lamentar que l’Ajuntament assumeixi “els errors de la part privada”.
Tant Pèlach com Sílvia Paneque (PSC) van demanar a l’equip de govern, de Junts i ERC, que acceleri la construcció de tombes d’altres confessions religioses. Fa poc la comunitat jueva ha reclamat un espai propi al cementiri nou, que té deficiències estructurals greus.