SALUT
El 99,3% de les analítiques fetes a Bonmatí descarten concentracions altes de plom en sang
Només un cas ha mostrat nivells lleugerament superiors al límit m de 3,5 micrograms/decilitre
Els resultats són fruit de les 140 extraccions de sang en infants i dones embarassades fetes entre el 12 i el 15 de juny
El 99,3% dels resultats de les analítiques de plom en sang a Bonmatí descarten concentracions altes d’aquest metall i se situen en nivells inferiors al màxim establert per aquesta acció, de 3,5 micrograms/decilitre, segons informa el Servei Català de Salut.
Entre el 12 i el 15 de juny es van realitzar un total de 140 analítiques en infants (138) i dones gestants (2), residents a Sant Julià del Llor i Bonmatí o amb una relació freqüent amb el municipi. Del conjunt de resultats obtinguts, la mitjana geomètrica és de 0,966 micrograms per decilitre, d’acord amb el criteri estadístic establert en els estudis de plom en sang, i per tant per sota del límit marcat.
Del conjunt d’analítiques, només un resultat ha mostrat nivells de plom en sang lleugerament superiors al límit que s’ha marcat per aquesta acció, de 3,5 micrograms/decilitre. Aquest valor pren com a referència altres estudis científics que han analitzat les concentracions de plom en sang així com recomanacions de l’OMS. D’aquesta manera s’estableix aquesta dada de referència a partir de la qual cal estudiar les fonts d’exposició.
L’acció s’ha impulsat conjuntament entre la Regió Sanitària Girona, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’equip d’atenció primària d’Anglès i la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa (PEHSU).
Amb aquesta actuació es volia atendre la petició de l’Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí, que demanava la realització de controls analítics per la preocupació manifestada per la ciutadania davant la proximitat d’una indústria al nucli urbà.
Des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya han destacat que es tracten d'uns resultats "tranquil·litzadors" i assenyalen que ja comptaven en què no hi hauria cap valor fora del normal. La subdirectora regional a Girona, Lluïsa Mas, ha explicat que el que cal fer ara és "mirar amb deteniment" les dades que es van recollir i valorar-les més endavant. Mas ha deixat clar que des d'Acció Climàtica se segueixen fent controls de la qualitat de l'aire periòdicament des de 2020, moment en què es van començar a registrar les primeres queixes de veïns de Bonmatí. La subdirectora, però, ha revelat que compten amb dades actuals i estan dins dels paràmetres, per tant, l'empresa compleix amb els requisits. "Les famílies ja saben individualment els resultats i confiem en què això ajudarà a tranquil·litzar molt la població", ha assenyalat Mas, que ha explicat que de cara al setembre compten tenir les dades definitives.