societat
Els focs tanquen una Mercè tranquil·la, malgrat tot
Acaba la Mercè 2023. Han estat tres dies de celebracions que van finalitzar ahir amb el piromusical. Gegants, drons, concerts repartits i tota mena d’activitats han protagonitzat, des de divendres passat, dia 22, unes festes de la patrona de Barcelona que, malgrat tot, han estat tranquil·les. Segons el consistori, els problemes de seguretat més greus que s’han produït no tenen res a veure amb la celebració.
Tornant al piromusical d’ahir al vespre, va tenir com a fil conductor el festival de música avançada Sónar. L’acte dels focs va ser, de nou, el més multitudinari de totes les festes. La banda sonora de l’espectacle va ser dissenyada precisament per l’equip creador del Sónar, festival que aquest any celebra el trentè aniversari. Mentre contemplaven els colors i les formes dels focs, els espectadors van poder escoltar la música d’artistes catalans com ara Bad Gyal, Desert i Maria Arnal, combinada amb la d’autèntiques eminències de l’electrònica de ball com ara Daft Punk, The Chemical Brothers, Buraka Som Sistema, Omar Souleyman i Aphex Twin.
Així mateix, hi van sonar temes d’altres gèneres de la música moderna com ara disco, house i techno, amb artistes com Todd Terje, Laurent Garnier, Miss Kittin i Jeff Mills. D’altra banda, també hi va haver temps per fer un petit homenatge al compositor japonès Ryuichi Sakamoto, desaparegut recentment. La proposta musical anava signada per Sónar en col·laboració amb Phran, productor i DJ habitual del festival.
Pregó polèmic i drons
Que el pregó de la Mercè aixequi polèmica no és nou. Sí que hi ha hagut, aquest any, una particularitat, ja que la polèmica va ser abans de sentir el discurs que va fer l’escriptora Najat El Hachmi. La seva crítica al masclisme i a la repressió contra la dona, que l’autora va atribuir a l’islam més fonamentalista i a tradicions patriarcals inamovibles, va tenir finalment una àmplia acceptació. Les jornades de portes obertes, la missa –aquest any, amb la presència de l’alcalde–, les ballades de gegants i la jornada castellera han completat les tradicions de la Mercè.
Entre les novetats, a més del retorn del correfoc al passeig de Gràcia, hi va haver la compartimentació dels concerts, per evitar els perills de seguretat detectats l’any passat a l’avinguda Maria Cristina. Així, el nou espai a les Corts, al carrer Menéndez i Pelayo, va aguantar prou bé l’estrena. La platja del Bogatell va tornar a ser la de més ocupació, mentre que el Moll de la Fusta i el recinte de la Fabra i Coats van complir amb totes les previsions.
I també, per primer any, Barcelona va tenir un espectacle de drons, que es va convertir en un dels grans atractius de la festa major, ja que milers de persones van omplir els entorns de l’espigó del Gas, a prop de la platja de la Barceloneta, per veure el cel de la ciutat il·luminat amb 200 drons. El xou Geomètrics 200, creat per l’empresa Flock Drone Art, va aplegar prop de 80.000 persones.
Detencions i investigació
La policia està investigant els apunyalaments ocorreguts la nit de dissabte, tot i que insisteix a assegurar que va ser “un fet puntual provocat per sis o vuit persones” i que el succés no necessàriament ha d’estar vinculat amb la festa. En aquest sentit, assenyala que els Mossos estan “revisant testimonis i mirant càmeres” per determinar quins van ser els atacants i quina motivació tenien. D’altra banda, la tercera i última nit de les festes de la Mercè, la de diumenge, va acabar amb deu persones detingudes, a la zona de concerts ubicada a l’entorn del Palau Reial.