SOCIETAT
Acció-reacció i xarxa en violència de gènere
El coordinador del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Girona, el psicòleg Miquel Barnera, considera que en violència masclista hi ha un fenomen d’acció i reacció. “La veritat és que les dones han anat defensant els seus drets, han dit prou i s’han envalentit i s’han empoderat. És veritat que la part masclista de la societat també reacciona per intentar no perdre el seu estatus de poder que sent qüestionat quan la dona i una gran part de la societat reacciona i diu prou d’aquesta violència.”
Barnera coordina un equip de tres psicòlogues, una advocada, una administrativa i una treballadora social. Tots formen el SIAD. “El que fem, en general, és acollir, rebre situacions de violència i atendre les dones que ho requereixin, el temps que faci falta.” L’any passat, el servei va atendre 422 persones. El primer any amb dades, el 2003, n’havia atès 87.
El psicòleg, que ja hi era el primer dia del servei, fa 21 anys, diu que no és una tasca fàcil. “I això [atendre les víctimes el temps que calgui], essent un servei públic, no és tan habitual i no tan fàcil de gestionar. I si no és així, és molt lluny del que convé a una persona que està en una situació així.”
“No n’hi ha més”
Pel coordinador del SIAD, la violència contra les dones no s’ha incrementat. “Evidentment el fet que s’hagin creat serveis, que hi hagi una llei, que hi hagi una inversió en matèria de violència de gènere facilita que moltes dones que no s’haurien atrevit d’una altra manera ho facin i hi hagi la impressió que hi ha més violència que abans. Però no és així.”
El nou equip de govern, de Guanyem, Junts i ERC, i la ciutadania de Girona va haver d’afrontar el xoc de l’assassinat de la Carla al barri de Sant Narcís, el 27 de juliol. La regidora d’Igualtat i Justícia Social, Amy Sabaly (Guanyem) reconeix que la mort de la Carla és “l’última notícia que un servei com aquest o qualsevol altre hauria volgut afrontar”. “Va ser viure aquesta xacra a la nostra pell, com a gironins i gironines. Sabíem que el servei estava a l’altura i es va posar a disposició per donar acompanyament econòmic, psicològic i social a la família i l’entorn”, afirma.
La intenció és fer un acte de record a la Carla l’estiu de l’any que ve, coincidint amb l’aniversari de la seva mort –diu Sabaly–. El consistori aposta per dotar “de més recursos econòmics i de personal” la feina en l’àmbit de la violència de gènere. Els propers dies hi ha prevista la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones.
A l’Ajuntament de Girona es va crear un servei per atendre les víctimes de violència masclista el 2002, tot i que el SIAD es va constituir el 2009, segons consta en el reglament de les polítiques municipals de gènere, aprovat per ple el 2016. El servei es regula per la llei 5/2008 del 24 d’abril, que regula el dret de les dones a erradicar la violència domèstica. Les oficines del SIAD són al carrer Joan Reglà, molt a prop de l’institut Santiago Sobrequés.
L’equip del SIAD de Girona ha commemorat aquesta setmana els seus vint anys. “És legítim celebrar-ho perquè no deixa de ser que les persones acompanyem persones. La veritat és que sí, ens hem de donar suport, perquè som una xarxa entre totes”, exposa Barnera.