Medi ambient

MEDI AMBIENT

El Consell Comarcal del Maresme insta els Ajuntaments a utilitzar aigua tractada de les depuradores

El conseller d’Acció Climàtica inaugura la prova pilot d’una estació de regeneració que forma part d’un pla d’accions contra la sequera

Es podrà fer servir per neteja de carrers, parcs i jardins i usos industrials, entre d’altres

El Consell Comarcal del Maresme està promovent entre els trenta ajuntaments del territori l’ús de l’aigua tractada a l’estació de regeneració que funciona des de fa mesos a la depuradora de Mataró en període de proves. L’ens comarcal vol accelerar el procés i ja ha sol·licitat a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) permís per poder subministrar aigua regenerada als ajuntaments alleugerint d’aquesta manera la situació de sequera que pateix el país. El procés pel qual passa l’aigua, fins a tres fases de filtratge, la fa viable per a destinar-la a usos urbans, agrícoles, industrials i mediambientals

L’administració també ha demanat permís a l’ACA per poder subministrar als ajuntaments l’aigua de la resta d’EDAR’s del Maresme que ja apliquen un tractament addicional a l’aigua depurada i que la fa apta per a reg de parcs i jardins i neteja viària. De fet, actualment aquesta aigua ja s’està utilitzant per cobrir part de les necessitats de funcionament de les pròpies depuradores. El conseller David Mascort ha estat l’encarregat avui d’inaugurar aquesta prova pilot a Mataró que permetrà tancar el cicle d’economia circular i millorar l’aprofitament dels recursos hídrics de la comarca. “Actuacions com aquesta posen en valor la feina que estan fent les administracions locals de la mà del Govern i de l’ACA per aprofitar al màxim l’aigua que tenim”, ha explicat.

La planta, amb un cost de 341.452 euros i finançada majoritàriament per l’ACA, amb 205.600 euros, podria arribar a subministrar uns 50 metres cúbics d’aigua regenerada . El conseller comarcal d’Acció Climàtica, Lluís Farrerons, ha explicat que paral·lelament s’han aconseguit els permisos del Departament de Salut per poder aprofitar l’aigua de la depuradora per a usos de reg. “Ens hem emmirallat en el que ha fet Manresa per poder beneficiar-nos al màxim de l’aigua regenerada”, ha dit. Farrerons ha avançat que es treballa per aconseguir multiplicar els metres cúbics tractats. “Es tem parlant d’una inversió que pujaria uns tres milions d’euros, però que permetria tractar un gran volum d’aigua i que seria útil per a molts més usos”, ha afirmat.

El president del Consell Comarcal del Maresme, Francesc Alemany ha manifestat durant l’acte que la gran aposta és “implantar a tot el Maresme diferents nivells de regeneració que ens permetin reduir dràsticament el volum d’aigua depurada que llencem al mar tota vegada que hem de garantir tant el consum domèstic com la regeneració dels aqüífers, la continuïtat dels sectors productius i les necessitats dels espais públics“. En aquest sentit, una de les actuacions que Alemany ha prioritzat és utilitzar aigua regenerada per recarregar l’aqüífer de la Tordera, que “alimenta” tot el nord del Maresme i el sud de la Selva i que està “sobreexplotat”.

La planta pilot de l’EDAR de Mataró es desenvoluparà durant dos anys. S’avaluaran diverses tecnologies com ara la filtració multicapa, la ultrafiltració i l’osmosi inversa. Així mateix, s’estudiarà els diversos usos, especialment els de caràcter agrícola i ambiental. Entre d’altres, s’avaluarà la possibilitat d’utilitzar aquest recurs hídric com a font de regeneració dels aqüífers de la riera d’Argentona i el seu possible ús agrícola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.