Medi ambient

MEDI AMBIENT

Els pagesos reclamen aturar les captacions de l’aqüífer Fluvià Muga

Els page­sos de la Muga recla­men atu­rar les cap­ta­ci­ons d’aigua de l’aqüífer Fluvià Muga pel risc de sali­nit­zació i dema­nen alter­na­ti­ves amb menys impacte al ter­ri­tori. Segons avança l’Agència Cata­lana de Notícies, dese­nes de page­sos s’han con­cen­trat aquest dilluns a Cas­telló d’Empúries per denun­ciar les mesu­res anun­ci­a­des pel Con­sorci d’Aigües Costa Brava, que pre­veu recu­pe­rar un dels pous de Cadaqués i fer-ne de nous a la zona del Tra­buc d’Empu­ri­a­brava, on ja fan pros­pec­ci­ons. Els afec­tats temen que es repe­teixi el que va pas­sar fa 40 anys quan “l’extracció mas­siva d’aigua” va pro­vo­car la sali­nit­zació dels pous de la zona. “Volen sal­var la tem­po­rada turística a canvi de des­truir el ter­ri­tori”, diu el por­ta­veu, Fran Vidal. El sec­tor també reclama crear la Taula de la Muga.

Els sec­tor agrari de l'Empordà ha tor­nat a sor­tir al car­rer aquest dilluns. En aquesta ocasió, ho ha fet a Cas­telló d'Empúries a la zona cone­guda com els pous de Cadaqués. És un dels punts que el Con­sorci té pre­vist recu­pe­rar per garan­tir l'aigua de boca aquest estiu si no hi ha nous epi­so­dis de pluja. En con­cret, el pro­jecte que es va anun­ciar la set­mana pas­sada pre­veu recu­pe­rar un dels dos pous que hi ha, actu­al­ment en desús. Els page­sos s'han con­cen­trat en aquesta zona per recla­mar al Con­sorci que faci marxa enrere i aturi les cap­ta­ci­ons pre­vis­tes. A banda d'aquesta, l'ens pre­veu obrir nous pous a la zona del Tra­buc d'Empu­ri­a­brava, on des de fa dies s'estan fent pros­pec­ci­ons per veure la qua­li­tat de l'aigua. Per aques­tes actu­a­ci­ons, s'inver­ti­ran gai­rebé 3 mili­ons d'euros. 

Els afec­tats, però, temen que la mesura pro­vo­qui una situ­ació simi­lar a la que es va pro­duir fa 40 anys, quan la "sobre­ex­plo­tació" d'aquest i altres pous que s'abas­tei­xen de l'aqüífer Fluvià Muga va dei­xar cen­te­nars d'hectàrees de con­reus, masos i gran­ges amb els pous sali­nit­zats. Una situ­ació que, segons Vidal, no s'ha acon­se­guit rever­tir mai i que això ha obli­gat a recon­ver­tir aquests camps en con­reus de secà. El sec­tor alerta que si es recu­pe­ren aquests pous, que es van tan­car arran d'aquesta sali­nit­zació, les zones que encara tenen aigua se sali­nit­zin i l'àrea afec­tada creixi encara més. "No en sabem l'abast", remarca Vidal. 

El que sí que tenen clar és que seria una "pèrdua de valor econòmic" i de la diver­si­tat de con­reus de la zona. Els page­sos es quei­xen que sem­pre paguin els matei­xos i recla­men bus­car mesu­res que no afec­tin tant el ter­ri­tori. A més, cre­uen que s'estan fent "acci­ons ràpides" per poder abas­tir la població a les por­tes de l'estiu i que això es fa en detri­ment del ter­ri­tori. 

A banda d'això, recla­men la cre­ació d'una Taula de la Muga amb la par­ti­ci­pació de l'ACA, el depar­ta­ment d'Acció Climàtica, la Dipu­tació de Girona, el Con­sell Comar­cal, el Parc Natu­ral dels Aigua­molls, les comu­ni­tats de regants del marge dret i esquerra i la Comu­ni­tat d'Usu­a­ris de la plana lito­ral de la Muga. 

Tot ple­gat, amb l'objec­tiu de "con­sen­suar actu­a­ci­ons pel bé del ter­ri­tori". En un comu­ni­cat que han lle­git públi­ca­ment, els page­sos asse­gu­ren que "la gene­ro­si­tat del sec­tor agrari fins al moment hau­ria de com­pen­sar-se amb la soli­da­ri­tat i res­pon­sa­bi­li­tat dels muni­ci­pis bene­fi­ci­ats per les extrac­ci­ons i bus­car altres alter­na­ti­ves per abas­tir-se d'aigua" ara i en el futur. L'ACN informa que ha con­tac­tat amb el Con­sorci, que de moment no ha vol­gut fer decla­ra­ci­ons al res­pecte. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.