Figueres
Figueres fa un salt en seguretat posant càmeres
L’Ajuntament de Figueres farà un salt en matèria de seguretat ciutadana, un dels tres grans compromisos del govern de Junts, amb la pròxima instal·lació de càmeres intel·ligents lectores de matrícules. Els dispositius es posaran als principals accessos de la població, principalment giratoris. El govern de Junts està enllestint el projecte que pròximament presentarà i que té un pressupost que volta el mig milió d’euros, segons explica l’alcalde, Jordi Masquef.
L’alcalde no es vol desviar ni un mil·límetre dels principals tòtems en els quals va posar l’accent, no només durant la darrera campanya electoral, sinó quan ja estava confinat a l’oposició –el passat mandat, on li va enviar un tripartit format per ERC, PSC i comuns, tot i ser la llista més votada–: “Els dos pilars d’aquest govern són la seguretat i els serveis urbans, molt especialment en aquest darrer punt el nou contracte de la neteja que properament portarem al ple.” A més, i segons Masquef, també s’està a punt de presentar el nou cap de la Guàrdia Urbana, un lloc pendent, que ocuparà “un figuerenc que aviat presentarem i que, a banda de la seva professionalitat, és un gran coneixedor de la nostra realitat”.
Propers a la frontera
Figueres és una població, segons l’alcalde, molt influïda per la pròpia realitat del seu entorn, i molt especialment perquè està situada en una zona molt propera a la frontera amb França: “Figueres és una població transfronterera. I això és així. Hi ha gent que ve a delinquir de França perquè aquí les penes són més baixes”, destaca l’alcalde, que explica el cost que representarà la instal·lació de les càmeres: “Estem parlant d’una inversió de mig milió d’euros. Ara estem acabant d’enllestir el projecte, que presentarem pròximament.”
Els detectors de matrícules permetran identificar aquells vehicles que estiguin a les bases de dades policials i puguin tenir algun tipus d’avís, o donar-lo. Amb aquesta tecnologia permetrà tenir més control en el cas que es tracti d’un vehicle buscat. Aquest és un pas més que fa el govern en matèria de seguretat, després de tirar endavant l’ordenança de civisme, que té com a objectiu actuar contra la multireincidència, sobretot pel que fa a l’espai públic i, darrerament, amb el control dels patinets elèctrics. Les mesures de control d’accés es volen potenciar per garantir la seguretat.
L’Acústica, un precedent
La darrera experiència en càmeres al carrer a la capital de l’Alt Empordà cal buscar-la l’agost passat, amb motiu del festival Acústica, que va resultar un èxit. L’objectiu no era tant la seguretat com controlar l’afluència de persones i fer càlculs més precisos del públic. L’organització va instal·lar 21 visors intel·ligents que controlaven l’aforament de la Rambla, un espai on hi pot haver un màxim de 10.640 persones. Aquests mecanismes de control, que no detecten rostres sinó que compten persones, es van col·locar als vials d’entrada al recinte i van servir per saber en temps real el nombre de persones que hi havia en tot moment a la zona de l’escenari principal.